De ce te mănâncă spatele. Ce semnal îți transmite, de fapt, organismul. Trei afecțiuni pe care le-ai putea avea

de ce te mananca spatele - FOTO: Freepik@tonodiaz
De ce te mănâncă spatele. Care este semnalul transmis de organism.

De ce te mănâncă spatele. Mâncărimea de pe spate poate fi extrem de frustrantă, în special atunci când nu puteți ajunge la zona respectivă pentru a o scărpină corespunzător,

Sursa poate să nu fie doar o simplă piele uscată, ci și dermatită de contact iritantă sau chiar o neuropatie senzorială. Iată ce trebuie să știți despre aceste forme de mâncărime și cum să le tratați.

Piele uscată simplă

Cea mai comună cauză a mâncărimii de pe spate este pielea uscată simplă, motiv pentru care această afecțiune este întotdeauna mai gravă în timpul iernii, când umiditatea scade și pielea este mult mai uscată în general.

Cantitatea de lipide (uleiuri) din pielea noastră scade odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care devenim mai sensibili pe măsură ce îmbătrânim. Umidificatoarele din casă pot fi utile pentru a îmbunătăți hidratarea pielii, dar tratamentul cel mai eficient constă în aplicarea zilnică a unui hidratant.

Aplicarea loțiunii pe spate poate fi dificilă, mai ales dacă nu aveți flexibilitate la nivelul umerilor, potrivit Skin Care Physicians.

Vezi și: Cromoterapia, terapia prin culori. Ce boli tratează culorile verde, galben, violet sau indigo

Dermatită de contact iritantă

Uneori, dacă pielea uscată persistă pentru o perioadă lungă de timp, pielea își pierde funcția normală de barieră și devine iritată de lucrurile cu care venim în contact în viața de zi cu zi. Iritanții comuni includ săpunuri și șampoane care vin în contact cu spatele.

Chiar și transpirația poate fi un iritant puternic! Evitarea iritanților în această situație poate fi de ajutor: faceți dușuri scurte, clătiți bine spatele după șamponare și faceți duș imediat după antrenament pentru ca transpirația să nu rămână în contact cu pielea pentru o perioadă lungă de timp. Ștergeți-vă cu prosopul și aplicați-vă hidratantul imediat.

Dacă aceste sfaturi nu funcționează, ar putea să se fi dezvoltat dermatita de contact iritantă, iar în această situație, pielea a trecut de la simpla uscăciune la inflamație. 

Vezi și: De ce oamenii dorm mai puțin pe măsură ce îmbătrânesc. Care este legătura cu Alzheimer

Notalgia paresthetica

Unii pacienți dezvoltă o pată de mâncărime ciudată care apare pe o parte a spatelui, chiar sub omoplat, într-o zonă care este frustrant de greu de atins. Acest fenomen se numește notalgia paresthetica (NP) și este, de fapt, o formă de neuropatie senzorială.

Nostalgia paresthetica este foarte comună și produce mâncărime paroxistică pe o zonă bine definită a pielii de pe spate. Mâncărimea crește și scade, de obicei fără un precipitant clar.

Unii pacienți raportează, de asemenea, senzații de arsură localizată, durere, înțepături sau amorțeală în acea zonă. Mâncărimea este adesea descrisă ca fiind ”sub piele”, ceea ce este, de fapt, o descriere foarte potrivită, deoarece sursa este, de fapt, un fenomen neurologic subiacent.

Notalgia paresthetica nu apare pe piele în sine. Se observă o zonă localizată de piele îngroșată și hiperpigmentată chiar sub omoplatul dintr-o parte a spatelui în fotografia din dreapta.

Cauza pentru apariția nostalgia paresthetica este necunoscută. Osteoartrita și boala degenerativă a discului cervico-toracic sau comprimarea directă a nervilor pot juca un rol. Într-un studiu, mai mult de jumătate dintre pacienți aveau modificări radiografice la nivelul coloanei vertebrale, sugerând boală a discului în regiunea cervicală, unde comprimarea nervilor la nivelurile C4-C6 poate juca un rol.

Vezi și: Testul care pune diagnosticul de infecție urinară. Semnul că ai o problemă. Pârlițeanu: Opresc tot timpul pe drum să meargă la toaletă

Notalgia paresthetica nu este o afecțiune cutanată primară, ci una neurologică. Tratamentul iritației pielii suprapuse datorată scărpinării poate îmbunătăți efectele secundare, dar acest lucru nu abordează mâncărimea din cauza tulburării neurologice subiacente.

Terapia fizică, masajul, manipularea chiropractică, stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) și acupunctura au fost raportate ca fiind utile. Capsaicina topică poate fi aplicată zilnic pentru a epuiza terminațiile nervoase ale substanței P, un neurotransmițător chimic care cauzează mâncărime sau durere.

Capsaicina este o substanță chimică naturală derivată din ardei iuți și s-a demonstrat că este eficientă în tratarea mai multor tipuri de dureri neuropatice, inclusiv NP. Crema de capsaicină poate fi cumpărată fără prescripție medicală și aplicată de trei ori pe zi în zona afectată de NP.

La fel cum o spatulă de bucătărie poate fi utilă pentru aplicarea loțiunilor, poate fi folosită și pentru aplicarea cremei de capsaicină. Asigurați-vă că vă spălați bine mâinile după aplicare, deoarece contactul cu crema de capsaicină poate provoca senzații de arsură în ochi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel