De ce să nu bei apă cu gheață. Nici cu paiul. Efectul negativ al acestui obicei

Cuburi de gheață
Unele studii susțin că obiceiul de a bea apa cu gheață ar duce la dureri de cap.

Studiile au demonstrat că obiceiul de a bea apă cu gheață ar avea efecte negative pentru sănătate.

Concluziile unor studii:

* consumul de apă cu gheață poate crește riscul de dureri de cap - Dacă vă confruntați cu dureri de cap regulate, ar trebui să optați pentru apă la temperatura camerei în loc de apă rece ca gheața în această vară. Potrivit unui studiu din 2001 publicat în revista Cephalalgia, dintr-un grup de 669 de femei studiate, 51 au raportat că au dezvoltat o durere de cap după ce au băut apă cu gheață printr-un pai. Autorii studiului au explicat că stimulul rece la nivelul subiecților studiului a fost cel care a provocat probabil acest efect.

* o analiză a cercetărilor din 2019, publicată în Current Neurology and Neuroscience Reports, a constatat că apa cu gheață are, de fapt, un efect mai pronunțat asupra stimulării durerii decât gheața în sine. "Apa cu gheață pare să provoace o intensitate mai frecventă și mai mare a durerii, cu o latență mai scurtă", în comparație cu durerea provocată de stimulul rece legat de cuburile de gheață, au scris autorii.

* potrivit experților, stimulii reci pot provoca o creștere bruscă a fluxului sanguin în artera cerebrală anterioară a creierului, provocând înghețarea creierului, ceea ce autorul studiului, Jorge Serrador, Ph.D., profesor asociat la Departamentul de Farmacologie, Fiziologie și Neuroștiințe de la Universitatea Rutgers, a afirmat că ar putea fi similar cu ceea ce se întâmplă atunci când oamenii suferă de migrene. 

Cititți mai multe pe Spectacola.

Când corpul tău se deshidratează, celulele transmit un semnal creierului, prin care îi spune că îți este sete. Dar deshidratarea îți afectează creierul în moduri mai surprinzătoare. Deși mecanismul nu este pe deplin înțeles, deshidratarea este legată de o scădere a bunei dispoziții și a performanței cognitive. O revizuire (link direct) din iunie 2013, publicată în Jurnalul Colegiului American de Nutriție,  a dezvăluit că un nivel de deshidratare de doar 2%  a afecta performanțat în sarcinile care au necesitat atenție, psihomotorii și abilități de memorie imediată. 

Un studiu (link direct) din februarie 2012, publicat în Journal of Nutrition, a constatat că până și deshidratarea ușoară era suficientă pentru a provoca tulburări de dispoziție. Deshidratarea poate provoca, de asemenea, probleme în creier atunci când nivelurile de electroliți scad prea mult. Electroliții sunt minerale precum potasiul și sodiul care ajută semnalele electrice să treacă între celule. Dacă aveți un nivel prea scăzut de electroliți, puteți prezenta o defecțiune sau o perturbare a acestor semnale, ceea ce poate provoca răsucire musculară involuntară și chiar convulsii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel