De ce nu trebuie să ne mai numărăm caloriile. Simona Carniciu: Contează mai mult să ne luăm ce avem nevoie din alimente, nu contează caloriile!

numaratul caloriilor foto:freepik@bearfotos
EXCLUSIV
Alimentele pe care le alegem să le consumăm ar trebui să fie nutritive și să contribuie la sănătatea noastră generală, nu să fie doar o sursă de calorii.

Mulți dintre noi ne confruntăm cu dilema controlului caloriilor. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție, ne îndeamnă să ne îndreptăm atenția către calitatea alimentelor și gestionarea eficientă a porțiilor, subliniind că numărarea strictă a caloriilor poate fi, uneori, o abordare prea rigidă.

Simona Carniciu ne îndeamnă să privim dincolo de numărul caloriilor și să ne concentrăm asupra dimensiunii porțiilor. Este adevărat că controlul caloric este esențial pentru menținerea unei greutăți sănătoase, însă ceea ce contează cu adevărat este să alegem alimente nutritive și să fim atenți la proporțiile pe care le consumăm.

Vezi și: Postul intermitent crește riscul bolilor cardiovasculate. Anca Hâncu: Să nu mai fim atât de orbiți de fiecare dietă nouă! Toate lucrurile acestea merg împotriva sănătății, nu înspre sănătate!

"Nu contează caloriile. Corpul nostru este adaptat ca în fiecare zi să avem diferențe calorice"

Un alt sfat util oferit de nutriționist este să ne asigurăm că nu consumăm porții foarte mari. Putem învăța să recunoaștem dimensiunile corecte ale porțiilor și să ne asigurăm că nu exagerăm cu cantitățile. Este important să fim conștienți că porțiile noastre pot crește treptat în timp.

"Nu este important să numărăm caloriile, este important să avem grijă la dimensiunea porțiilor. Corpul nostru este adaptat ca în fiecare zi să avem diferențe calorice. Ceea ce contează mai mult decât a calcula caloriile este să ne luăm ce avem nevoie din acele alimente și din acele feluri preparate. Este vorba de funcționalitatea alimentelor, nu de încărcătura lor calorică", ne-a spus medicul Simona Carniciu. 

Una dintre metodele simple pentru a controla aportul caloric este să limităm dimensiunea porțiilor noastre. Porțiile standard sunt mult mai mici (uneori) decât cele servite în restaurante sau chiar decât ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm acasă. Prin reducerea dimensiunii porțiilor, putem gestiona eficient caloriile fără a fi nevoie să ținem evidența exactă a fiecărei calorii consumate.

Pe lângă gestionarea dimensiunii porțiilor, reducerea aportului de carbohidrați poate fi o altă strategie eficientă în controlul caloriilor. Studiile au arătat că nu toate caloriile sunt create egal, iar o dietă mai săracă în carbohidrați poate fi asociată cu o ardere mai mare a caloriilor zilnice. Eliminarea zaharurilor simple din dietă poate fi primul pas în direcția pierderii în greutate și a menținerii acesteia pe termen lung.

"Un aliment pe care ar trebui să îl mâncăm mai rar sau spre deloc - cartoful. Pentru că avem tendința să îl consumăm așa cum nu este sănătos, în varianta prăjită. Tentația de a se consuma în forma lui cea mai gustoasă este mai mare. Cartoful, dacă l-am consuma mai rar, ar fi mai bine. Dacă am reuși să-l consumăm într-un mod sănătos, căci sunt preparate din cartofi care pot fi sănătoase, dar să știm cum să le gătim", ne-a mai spus medicul.

Vezi și: Semințele chia, o comoară nutrițională. O singură porție poate reduce colesterolul și susține sănătatea inimii

Este important să ne amintim că obiectivul nostru nu ar trebui să fie doar reducerea caloriilor, ci și asigurarea că ne hrănim corpul cu nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim. Alimentele pe care le alegem să le consumăm ar trebui să fie nutritive și să contribuie la sănătatea noastră generală, nu doar să fie o sursă de calorii. Prin adoptarea unei abordări echilibrate între controlul caloriilor și alimentația sănătoasă, putem să ne bucurăm de o stare de sănătate și bunăstare îmbunătățită pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel