De ce nu e bine să slăbim repede. Cori Grămescu: dieta, mâncarea sănătoasă, liniștea sufletească sunt toate procese îndelungate
18 ian 2022, 12:19

De ce nu atingem echilibrul. Foto: Pixabay
Nutriționistul Cori Grămescu spune că tot ce înseamnă dietă, mâncare sănătoasă și adoptare aunor obiceiuri sănătoase sunt procese de durată care presupun și eșecuri.

Începerea unui proiect presupune mai mulți pași, nu e un neapărat un proces liniar, ci poate include și mici eșecuri, deși la deutul lui nu ne gândim că ar include și asta.

”Dieta, mâncarea sănătoasă, liniștea sufletească, cariera implinitoare, construirea unor obiceiuri sănătoase sunt toate procese îndelungate, bazate pe eșecuri repetate. Adulții învață doar din greșeli, pe care le repetăm de cate ori avem nevoie pentru a ne construi un mecanism propriu de răspuns care se potrivește cu obiectivele noastre pe termen lung și încearcă să nu le supere prea rău pe alea pe termen scurt”, explică nutriționistul Cori Grămescu.

Potrivit acesteia, ”cel mai des ceea ce ne dorim acum, în exact secunda asta, nu ne face bine pe termen lung”.

”După ce revii la mâncare ok, bea muuulta apă, mâncă mai multe proteine slabe (știu că e contraintuitiv, dar vă ajuta să scăpați de retenția de apă), fă un masaj și mergi la ore de cardio moderate. Nu o să „arzi” ceea ce ai mâncat în plus, dar sportul moderat te ajută să te simți bine, reglează digestia și măcar te alegi cu un antrenament pe care simți că îl duci la capăt cu energie și „pofta”, ceea ce e un câștig în sine”, aduagă Cori Grămescu.

Când vine vorba de mâncare, tuturor ne place să mâncăm diferite tipuri de mâncare și ajungem să mâncăm mai mult decât este necesar. Unii oameni au nevoie de timp pentru a termina o masă, în timp ce alții își pot termina mâncarea în cel mai scurt timp. Să mănânci în viteză este un obicei prost. Iată de ce:

Vei mânca prea mult - Când vine vorba de mâncare, dacă mănânci prea repede, nu ești atent la cât mănânci și, prin urmare, ajungi să mănânci în exces. Mâncarea excesivă duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Când mănânci repede, creierul tău nu are timp să realizeze că stomacul este plin, ceea ce te face să consumi mai multe calorii.

Obezitate - Obezitatea este una dintre problemele frecvente la persoanele care mănâncă repede. Obezii dau vina pe dieta săracă și lipsa activității fizice pentru greutatea lor, dar adevărul este că nu mestecă mâncarea și, prin urmare, ajung să mănânce mai mult decât este necesar. Dacă mănânci rapid, încearcă să încetinești puțin pentru a vedea diferența.

Indigestie - Oamenii care mănâncă repede, își înghit mâncarea fără să o mestece corect. Uneori, pentru a termina rapid mâncarea, o înghită cu apă sau suc. Toate acestea împiedică digerarea corectă a alimentelor, ducând la balonare și indigestie.

Diabet - Când mănânci rapid, aceasta provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce apoi la rezistența la insulină. Și după cum știm, rezistența la insulină poate duce la diabet.

Sindromul metabolic - Rezistența la insulină este legată de sindromul metabolic - un factor care crește riscul de a dezvolta nu numai diabet, ci și boli de inimă și accident vascular cerebral. Cercetările sugerează, de asemenea, că cei care mănâncă rapid sunt predispuși să aibă talii mari și niveluri scăzute de colesterol HDL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?