Anxietatea nu doar că îți afectează...
De ce ne îmbolnăvim de cancer ce gene sau ce rol are stilul de viață sunt doar câteva întrebări care, de cele mai multe ori, nu au un răspuns concret. Prof. univ. dr. Vlad Ciurea susține că tumorile ar putea fi prevenite într-o oarecare măsură.
O tumoare cerebrală este o creștere a celulelor din creier sau din apropierea acestuia. Tumorile cerebrale pot apărea în țesutul cerebral. De asemenea, tumorile cerebrale pot apărea în apropierea țesutului cerebral. Locațiile apropiate includ nervii, glanda pituitară, glanda pineală și membranele care acoperă suprafața creierului.
Tumorile cerebrale pot începe în creier. Acestea se numesc tumori cerebrale primare. Uneori, cancerul se răspândește în creier din alte părți ale corpului. Aceste tumori sunt tumori cerebrale secundare, numite și tumori cerebrale metastatice.
Vezi și: Scaunul urât mirositor, cauze și semnale de alarmă. Când trebuie să te prezinți de urgență la medic
Există multe tipuri diferite de tumori cerebrale primare. Unele tumori cerebrale nu sunt canceroase. Acestea se numesc tumori cerebrale necanceroase sau tumori cerebrale benigne. Tumorile cerebrale necanceroase pot crește în timp și pot apăsa pe țesutul cerebral. Alte tumori cerebrale sunt cancere cerebrale, numite și tumori cerebrale maligne. Cancerele cerebrale pot crește rapid. Celulele canceroase pot invada și distruge țesutul cerebral.
Tumorile cerebrale variază în mărime de la foarte mici la foarte mari. Unele tumori cerebrale sunt descoperite atunci când sunt foarte mici, deoarece provoacă simptome pe care le observați imediat. Alte tumori cerebrale cresc foarte mari înainte de a fi descoperite. Unele părți ale creierului sunt mai puțin active decât altele. Dacă o tumoare cerebrală începe într-o parte a creierului care este mai puțin activă, este posibil să nu provoace simptome imediat. Dimensiunea tumorii cerebrale ar putea deveni destul de mare înainte ca tumora să fie detectată, notează Mayo Clinic.
”Tumorile cerebrale reprezintă 85% până la 90% din totalitatea tumorilor primare ale sistemului nervos central (SNC). În fiecare an, se estimează că aproximativ 37.400 de persoane din Uniunea Europeană sunt diagnosticate cu tumori cerebrale şi se produc aproximativ 28.900 de decese, anual din aceasta cauza.
În întreaga lume, aproximativ 176.000 de noi cazuri de tumori cerebrale şi alte tumori SNC au fost diagnosticate în anul 2022, cu o mortalitate estimată de 128.000.
Tumorile cerebrale primare maligne reprezintă circa 1–2% din totalul tumorilor nou diagnosticate şi aproximativ 2% din totalul deceselor asociate cancerului.
Vezi și: 8 măști care îți întineresc și luminează tenul. Le poți face acasă, simplu și rapid
Acestea reprezintă cea de-a treia cauză principală de deces asociat cancerului la adulţii tineri”, arată prof. univ. Vlad Ciurea, într-o postare pe Facebook.
Cancerul este un grup complex de boli cu multe cauze posibile. Există o mulțime de zvonuri și mituri despre cancer, ceea ce face ca este greu de știut ce este adevărat.
”În meseria mea de Neurochirurg, nu am reușit niciodată sa găsesc răspunsul la întrebarea nedreaptă: ”de ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer?”, însă, mereu am răspuns ca ar trebui sa îl prevenim.
Am să vă scriu mai jos, cele 10 porunci ale creierului, pentru a preveni apariția acestei boli îngrozitoare la nivel cerebral, pentru ca dragii mei, sănătatea este cel mai neprețuit lucru pe care îl putem avea în această viață.
- ”Cine se trezește de dimineața, departe ajunge!”
- ”Aerul curat, sănătate pentru creier”
- ”Te miști, deci, exiști!”
- ”Ziua bună se cunoaşte după duşul de dimineaţă”
- ”Micul dejun, luat în linişte”
- ”Sănătatea din ceaşcă: ceaiul!”
- ”Zâmbet pentru o sănătate mai bună”
- ”Alimentele uşoare, ideale pentru masa de prânz”
- ”Masa de seară, cât mai uşoară”.
- ”Somnul dulce mult aduce!”
Închei aceasta postare, rugându-vă să nu lăsaţi chiar şi o mică modificare "pe mâine", întrucât mâine poate fi deja târziu.
Uitaţi de acel "ultim fum", lăsaţi pe raft alimentele depre care ştiţi că nu sunt sănătoase, beţi mai degrabă un pahar de apă în defavoarea unuia cu suc acidulat şi ieşiţi să faceţi o plimbare în parc când este frumos afară”, a mai scris prof. univ. dr. Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...