De ce limitarea alcoolului poate fi esențială pentru sănătatea creierului. Legătura dintre alcool și deteriorarea creierului

alcool risc dementa Foto: Freepik @bonsales
Limitarea consumului de alcool și adoptarea unui stil de viață echilibrat sunt esențiale pentru reducerea riscului de demență.

Vezi și: Biroul reglabil: avantaje și dezavantaje pentru cei ce petrec mult timp la lucru

Aproximativ 1 din 10 adulți cu vârsta de peste 65 de ani suferă de demență, o afecțiune care poate provoca dureri semnificative și poate avea un impact asupra regimului alimentar și a stilului de viață.

Declinul sănătății unei persoane dragi din cauza demenței a stârnit un interes pentru sănătatea creierului și prevenție.

Știința este în creștere în acest domeniu, oferind noi date despre cum să ne protejăm pentru a nu deveni parte din această statistică. De exemplu, ce să bem sau să nu bem este crucial. Doi dieteticieni înregistrați au vorbit pentru a oferi o înțelegere clară a științei și a modului de a reduce proactiv riscul de demență.

Cea mai bună băutură de limitat pentru a reduce riscul de demență

Limitarea consumului de alcool este esențială pentru reducerea riscului de demență. O revizuire recentă 2024 a constatat că consumul excesiv de alcool crește îmbătrânirea creierului și contribuie la deteriorarea cognitivă.

Dieteticianul Maggie Moon, este de acord că limitarea consumului de alcool este importantă pentru reducerea riscului de apariție a demenței. Consumul excesiv de alcool, mai ales dacă este un obicei, creează stres oxidativ și leziuni neuronale care pot duce la declin cognitiv și demență.

Acest lucru este valabil pentru toate vârstele, nu doar pentru cei peste 65 de ani. Adoptarea de măsuri proactive pentru susținerea sănătății creierului poate începe acum.

Alcoolul și riscul crescut de demență

Alcoolul crește riscul de demență prin afectarea funcției cerebrale, perturbarea neurotransmițătorilor necesari pentru funcționarea normală și alterarea microbiomului intestinal. Alcoolul este o toxină biochimică, iar consumul său poate provoca leziuni ale țesuturilor, poate inhiba funcțiile corporale normale și poate favoriza disfuncțiile celulare.

Expunerea pe termen lung la alcool poate modifica permanent chimia de semnalizare a creierului, care este suspectată că joacă un rol în dezvoltarea demenței. Consumul excesiv de alcool poate duce la neuroinflamare, care poate contribui la disbioza intestinală, un dezechilibru al bacteriilor din microbiom.

Acest lucru poate crește și mai mult inflamația în organism, deoarece microbiomul intestinal este alterat, ceea ce duce la neuroinflamare și la deteriorarea barierei hematoencefalice, ducând la disfuncții. Prin urmare, consumul excesiv de alcool este un factor de risc semnificativ pentru demență.

Foto: Freepik @LeoAI

Este consumul moderat permis?

Consumul de alcool nu este întotdeauna bun pentru sănătate și, deși consumul ușor până la moderat de alcool poate oferi unele beneficii pentru sănătate, nu este recomandat să începeți să beți fără să credeți că acest lucru va îmbunătăți sănătatea.

Dovezile arată că alcoolul crește riscul pentru diverse afecțiuni, inclusiv cancere, disfuncții cerebrale, sănătatea inimii și tulburări digestive. Pentru a menține echilibrul și moderația, persoanele de peste 21 de ani ar trebui să consume porții standard și să ia în considerare adăugarea de gheață la băuturi pentru a le dilua.

După terminarea unei băuturi, optați pentru apă, comandați o versiune mocktail în loc de un al doilea rând și beți alcool alături de o masă. Este esențial să se evite consumul de alcool sub convingerea că acesta va îmbunătăți sănătatea.

Citește și: Tulburarea afectivă sezonieră poate remediată de aceste 2 suplimente comune. De ce schimbarea anotimpurilor influențează dispoziția

Alternative

Experții sugerează să se concentreze asupra băuturilor nealcoolice cu antioxidanți pentru a reduce neuroinflamarea, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul negru și sucurile de fructe 100%, cum ar fi rodia și portocala.

Aceștia recomandă, de asemenea, apa plată ca un erou al sănătății creierului, deoarece hidratarea are un impact asupra livrării de nutrienți către creier, ceea ce duce la dificultăți de concentrare și timpi de reacție mai mici chiar și la persoanele ușor deshidratate. Ambii experți subliniază importanța încorporării antioxidanților în dietă.

Maggie Moon sugerează o abordare cuprinzătoare a stilului de viață pentru a reduce riscul de demență, inclusiv o dietă echilibrată, activitate fizică regulată, prioritizarea somnului, practicarea meditației, socializarea și provocarea creierului.

Consumul de alcool este, de asemenea, recomandat pentru a reduce riscul de demență. Experții în nutriție sugerează limitarea consumului de alcool la o băutură standard pe zi pentru femei și două pentru bărbați, pe baza unei porții de 150ml de vin sau a 350ml de bere.

Pentru persoanele de peste 21 de ani, se recomandă un consum moderat de alcool, cu cel mult o băutură standard pe zi pentru femei sau două pentru bărbați.

O abordare echilibrată, inclusiv o rutină echilibrată de sănătate și nutriție, acordând prioritate mișcării, somnului, gestionării stresului și limitării consumului de alcool, este esențială pentru un creier mai sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză

Crossuri externe

pixel