De ce îți miroase urât gura dimineața: bolile și lucrurile banale care provoacă halitoză

Respirația urât mirositoare
Respirația urât mirositoare când te trezești din somn – halitoza - este o problemă foarte frecventă, dar câteodată faptul că își miroase urât gura dimineața este semnul unor boli care nu trebuie ignorate.

Conform Academiei americane de Stomatologie Generală (The Academy of General Dentistry), respirația urât mirositoare de dimineață - sau halitoza, după cum e denumită medical-, descrie acel miros neplăcut în gură, cronic, care nu dispare.

Lucruri banale care provoacă halitoza

Conform American Dental Association (ADA), în general respirația urât mirositoare de dimineață apare din cauza acumulării de bacterii în gură peste noapte. În timpul nopții, enzimele din salivă vor descompune particulele alimentare rămase între dinți, pe limbă sau în jurul gingiei. Această descompunere eliberează compuși volatili de sulf (VSC), care emană un miros urât. Anumite alimente sunt de altfel recunoscute pentru acest efect: usturoiul, ceapa, cafeaua și condimentele. 

1) Fumatul poate provoca și el respirație urât mirositoare, iar fumătorii e posibil să nu-și dea seama de asta pentru că fumatul le diminuează simțul mirosului. 

2) Respirația poate să miroasă urât și dacă gura este uscată. Saliva ajută gura să „clătească” bacteriile care se acumulează peste zi și noapte. Dacă nu se produce suficientă salivă, bacteriile se vor acumula. 

3) Igiena orală precară este o cauză frecventă a respirației urât mirositoare. Spălatul temeinic pe dinți îndepărtează bacteriile și particulele alimentare care o provoacă.

4) Alimente. Descompunerea particulelor de alimente în și în jurul dinților tăi poate crește bacteriile și poate provoca un miros urât. Consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa, alcoolul, usturoiul și condimentele, poate provoca, de asemenea, respirația urât mirositoare. După ce digerați aceste alimente, ele intră în sânge, sunt transportate în plămâni și vă afectează respirația.

5) Medicamente. Unele medicamente pot produce indirect respirația urât mirositoare, contribuind la uscarea gurii. Altele pot fi descompuse în organism pentru a elibera substanțe chimice care pot fi transportate pe respirație.

Bolile care pot provoca halitoza

1) Cauza poate fi la fel de simplă precum igiena dentară proastă, mai ales dacă ea duce la complicații: cariile dentare sau gingivita. Cariile dentare sau un „dinte mort” pot provoca respirație urât mirositoare. Cu toate acestea, și anumite afecțiuni cronice care nu sunt legate direct de gură pot fi uneori responsabile pentru acel miros neplăcut al respirației.

2) Spre exemplu, diabetul netratat poate fi o cauză a respirației urât mirositoare. 

3) Unele infecții - cum ar fi amigdalita, sinuzita și bronșita - sau infecțiile fungice ale gurii, buzelor și limbii pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra respirației. Alte afecțiuni ale gurii, nasului și gâtului. Respirația urât mirositoare poate proveni ocazional din pietrele mici care se formează în amigdale și sunt acoperite cu bacterii care produc miros. Infecțiile sau inflamația cronică la nivelul nasului, sinusurilor sau gâtului, care pot contribui la picurarea postnazală, pot provoca, de asemenea, respirația urât mirositoare.

4) În unele cazuri, boala hepatică sau renală poate duce la respirație urât mirositoare.

5) Cancerele și afecțiunile cum ar fi tulburările metabolice pot provoca un miros distinctiv de respirație ca urmare a substanțelor chimice pe care le produc. Refluxul cronic al acizilor din stomac (boala de reflux gastroesofagian sau BRGE) poate fi asociată și ea cu respirația urât mirositoare. De asemenea, și infecții pulmonare cronice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel