De ce femeile sunt mai predispuse la Alzheimer decât bărbații

Femeile de vârstă mijlocie au o probabilitate mai mare decât bărbații să prezinte schimbări în creier legate de boala Alzheimer.

”Aproximativ două treimi dintre persoanele care trăiesc cu Alzheimer sunt femei, iar gândirea generală a fost că femeile au tendința să trăiască mai mult timp”, susține autoarea unui studiu, Lisa Mosconi de la Weill Cornell Medicine, New York, într-un comunicat al Academiei Americane de Neurologie.

85 de femei și 36 de bărbați cu o vârstă medie de 52 de ani, care nu aveau deficiențe cognitive, au participat la cercetare. Acestora le-a fost făcute tomografii cu emisie de pozitroni (PET) pentru a vedea dacă au plăci amiloid-beta în creier, un biomarker asociat bolii Alzheimer, dar și RMN-uri.

Concluziile: cercetătorii au comparat femeile și bărbații din patru domenii cheie ale sănătății creierului pentru a evalua riscul lor de a avea biomarkeri Alzheimer - volumele de materie gri și albă în creier, nivelurile de plăci amiloid-beta și rata cu care creierul metabolizează glucoza. Au descoperit că, în medie, femeile au avut cu 30% mai multe plăci beta-amiloide în creier, metabolismul glicemiei era cu 22% mai mic decât la bărbați.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel