De ce ridurile femeilor sunt mai vizibile decât cele ale bărbaților. Dr. Andreea Bondor: Veste proastă pentru femei

riduri - FOTO: Freepik@The Yuri Arcus People Collection
De ce ridurile de pe tenul femeilor sunt mai vizibile decât cele ale bărbaților. Care este explicația pentru care femeile par a îmbătrâni mai repede decât bărbații.

Ridurile sunt mai vizibile pe tenul femeilor din cauza unei combinații de factori biologici, hormonali, de expunere la soare și de stil de viață. Cu toate acestea, îngrijirea adecvată a pielii și adoptarea unui stil de viață sănătos pot contribui la încetinirea acestui proces și la menținerea unei pielii sănătoase și frumoase în timp.

De ce femeile îmbătrânesc mai repede decât bărbații

Dr. Andreea Bondor, medic dermatolog, a explicat într-un clip postat pe TikTok, de ce există aceste diferențe vizibile.

"Bărbații au un ritm de îmbătrânire mai lent, veste proastă pentru femei. Bărbații au pielea mai groasă cu până la 20% decât femeile. De aceea, când ei ajung să facă riduri, ridurile lor sunt mai adânci decât ale femeilor. Mai este implicată și secreția de subum. Bărbații au mai mult sebum.

Mai este implicat colagenul. Bărbații au mai mult colagen decât femeile și bărbații nu fac celulită așa ca noi. Mai este implicat și factorul hormonal. O femeie odată ce a intrat la menopauză se confruntă cu diminarea estrogenului și a progesteronului. Semnele îmbătrânirii apar din ce în ce mai repede. La bărbați, acest proces este mai lent pentru că nivelul de testosteron nu are același nivel de scădere.

Vezi și: Dietele sărace în grăsimi reduc riscul de cancer pulmonar. Conexiunea dintre grăsimi și sănătatea pulmonară

Riduri - FOTO: Freepik

De aceea sunt aceste diferențe. Se spune că dacă compari pielea femeii și a unui bărbat de aceeași vârstă, pielea femeii are cu 15 ani mai mult", a explicat dr. Andreea Bondor, medic dermatolog, într-un clip postat pe TikTok.

Deși factorii hormonali sunt esențiali, cercetătorii subliniază că alți factori, precum expunerea la soare, stilul de viață și genetica, joacă și ele un rol semnificativ în ritmul de îmbătrânire a pielii. În timp ce această cercetare aduce o mai mare înțelegere asupra procesului de îmbătrânire la femei, este clar că un amestec complex de factori biologici și comportamentali contribuie la acest fenomen.

Vezi și: Pericolele umidității ridicate și cum să te protejezi. Semnele timpurii că umiditatea îți afectează sănătatea

Femeile au tendința de a dezvolta mai multe riduri și mai adânci în zona din jurul gurii comparativ cu bărbații. Deși se cunosc multe despre cum îmbătrânește pielea, studiile anterioare au menționat diferențele dintre pielea bărbaților și femeilor doar în treacăt și nu au analizat în detaliu zona din jurul gurii.

Pielea femeilor are mai puține anexe (cum ar fi glandele sebacee și foliculii de păr) decât cea a bărbaților, ceea ce ar putea explica de ce femeile sunt mai predispuse să dezvolte riduri în această zonă, potrivit National Library of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel