De ce este dificil să menții un stil de viață sănătos? Construirea obiceiurilor sănătoase nu trebuie să fie o luptă cu tine însuți

stil de viata sanatos Foto: Freepik @natusm
Descoperă barierele care te împiedică să îți construiești o rutină zilnică pentru atingerea și menținerea unei stări optime de sănătate.

Viața poate fi imprevizibilă și haotică, dar prioritizarea lucrurilor care sunt cu adevărat importante poate duce la un stil de viață sănătos și plăcut în același timp. Cum îmbătrânirea face parte din viață, este important să nu lași sănătatea să se înrăutățească odată cu trecerea timpului.

Îngrijirea corpului și a minții te poate ajuta să continui să te bucuri de oportunitățile pe care ți le poate aduce viața. Un stil de viață sănătos este un mod care te ajută să te simți bine din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Acesta poate însemna multe și poate arăta diferit pentru fiecare persoană.

Aest stil de viață te ajută să identifici motivul sau țelul tău și să îți stabiliți obiectivele pe baza acestuia. Atunci când îți creezi un stil de viață sănătos, ia în considerare motivele care stau la baza acestuia, ceea ce te poate ajuta să îți identifici motivația intrinsecă, sau impulsul de a face, a vedea și a realiza lucruri care vine din interiorul tău.

Motivația intrinsecă duce la o dedicare pe termen mai lung și te poate ajuta să continui atunci când lucrurile devin dificile. Prin prioritizarea lucrurilor care contează cu adevărat, îți poți crea un stil de viață sănătos care să fie în beneficiul tău și al familiei tale.

Vezi și: Cum îți dai seama dacă îți pierzi auzul. Cauza principală a deteriorării urechii interne și cum o protejăm

De ce multă lume nu reușește să mențină un stil de viață sănătos

Pentru a obține un stil de viață mai sănătos, este esențial să eviți să te grăbești și să îți stabilești prea multe obiective deodată. Studiile arată că 67% dintre adulți nu reușesc să se țină de schimbările în stilul de viață dacă fac prea multe deodată.

În schimb, propune-ți obiective mai moderate pentru a te adapta treptat la stilul de viață dorit. Pentru a renunța la obiceiurile proaste este nevoie de cel puțin 66 de zile, așa că stabilește obiective moderate și respectă-le timp de cel puțin două sau trei luni pentru a le face parte din rutina ta.

Lipsa de responsabilitate poate face dificilă sau chiar imposibilă respectarea obiectivelor. Ia în considerare posibilitatea de a lua rezoluții cu prietenii care împărtășesc aceleași obiective pentru a vă menține motivați reciproc.

Foto: Freepik @marymarkevich

Ce trebuie să faci mai exact

Pentru a menține o dietă sănătoasă, concentrează-te pe consumul de carbohidrați cu amidon bogat în fibre, cum ar fi pastele integrale, orezul brun și cartofii, care oferă mai multe fibre decât carbohidrații cu amidon rafinat.

Include cel puțin un aliment bogat în amidon la fiecare masă principală, deoarece acestea furnizează mai puține calorii din grăsimi. Limitează cantitatea de grăsimi adăugate la aceste alimente, deoarece acestea cresc conținutul caloric.

Consumă zilnic cel puțin 5 porții de fructe și legume, inclusiv opțiuni proaspete, congelate, conservate, uscate sau sub formă de suc. Limitează băuturile zaharoase și cantitatea de pește consumat, datorită nivelului de mercur regăsit în anumite specii. Dacă vrei să consumi pește pentru beneficiile sale provenite din omega-3 dar nu vrei să te îngrijorezi de mercur, încearcă sardinele, deoarece acestea au printre cele mai mici nivele de mercur dintre toți peștii.

Încercă să te limitezi la 2 porții de pește pe săptămână, inclusiv pește gras, care este bogat în grăsimi omega-3 și poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Redu consumul de grăsimi saturate și de zahăr, deoarece o cantitate prea mare poate crește nivelul colesterolului și crește riscul de boli de inimă. Alege grăsimile nesaturate, cum ar fi uleiurile vegetale, peștele gras și avocado. Consumă carne macră și taie grăsimea vizibilă.

Consumul de alimente și băuturi zaharoase crește riscul de obezitate și de carii dentare. Zaharurile, care se găsesc în miere, siropuri și sucuri de fructe și smoothie-uri neîndulcite, ar trebui reduse. Zaharurile libere se găsesc în multe alimente și băuturi ambalate, cum ar fi băuturile carbogazoase, cerealele pentru micul dejun, prăjiturile, produsele de patiserie, dulciurile și băuturile alcoolice.

Conform NHS, etichetele produselor alimentare pot ajuta la verificarea conținutului de zahăr, mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g indicând un conținut ridicat de zahăr, iar 5 g sau mai puțin la 100 g indicând un conținut scăzut de zahăr.

Pentru a menține o greutate sănătoasă, încearcă să mănânci mai puțin și să fii mai activ. Exercițiile fizice regulate pot contribui la reducerea riscului de afecțiuni grave, cum ar fi diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Calculatorul de greutate sănătoasă BMI și planurile de pierdere în greutate pot ajuta la ghidarea oricărei persoane spre o greutate la care se simt sănătoși și plini de energie.

Bea multe lichide, inclusiv apă, lapte cu un conținut scăzut de grăsimi și băuturi cu conținut scăzut de zahăr, inclusiv ceai și cafea. Evită băuturile răcoritoare cu zahăr, deoarece sunt bogate în calorii și sunt rele pentru dinți. Un mic dejun sănătos, bogat în fibre și sărac în grăsimi, zahăr și sare poate face parte dintr-o dietă echilibrată și poate oferi nutrienții necesari pentru o stare de sănătate bună.

Citește și: Bulimia nervoasă: semne, simptome și opțiuni de tratament. Cum ajuți o persoană care suferă de bulimie

Cum să îți ușurezi drumul către o obiectivele tale

Pentru a menține obiceiurile sănătoase, este esențial să ai o înțelegere clară a scopului final. Acesta poate fi un obiectiv precum pierderea în greutate, creșterea consumului de legume sau îmbunătățirea unor factori de sănătate precum glicemia sau colesterolul. A avea un partener de responsabilitate poate crește rata de succes cu 65%. Acesta poate fi un prieten, un membru al familiei, un coleg sau un antrenor de sănătate.

Fii amabil cu tine însuți, deoarece obiceiurile se construiesc în timp, cu disciplină și consecvență. Dacă nu obții rezultatele dorite, ai răbdare și continuă să lucrezi pentru a le obține. Manifestează compasiune pentru "cheat days" și revino pe calea cea bună a doua zi.

Distracția este, de asemenea, crucială pentru a-ți menține obiceiurile. Încearcă diferite rutine, cum ar fi cursuri de fitness sau dans, pentru a găsi una care te face să te simți bine. Sunt disponibile o mulțime de opțiuni de dietă pentru a face mesele mai sănătoase mai atractive și mai ușor de respectat. Documentează-te și nu renunța, deoarece corpul și mintea îți vor mulțumi mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel