Durerea și disconfortul în jurul...
Drojdia este un organism microscopic unicelular, cunoscut și sub numele de Saccharomyces cerevisiae, care are un rol esențial în procesele de fermentare și producție a alimentelor.
Este veche de sute de ani și a fost utilizată în producția de alimente în diferite culturi din întreaga lume. Prima mențiune a utilizării drojdiei pentru a face pâine datează din Egiptul antic. De-a lungul istoriei, drojdia a jucat un rol esențial în producția de bere, vin și alte băuturi alcoolice. Fermentarea este procesul prin care drojdia transformă zaharurile în alcool și dioxid de carbon în condiții anaerobe (fără oxigen). Acest proces este utilizat în fabricarea unei game variate de produse alimentare, inclusiv pâine, bere, vin, brânză și iaurt.
Vezi și: De ce să începi să ieși la o plimbare după ce ai luat cina. Beneficiile sunt uimitoare
Drojdia este o sursă excelentă de proteine, fibre și o gamă variată de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B (inclusiv B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12), zinc, fier și magneziu. Este o opțiune pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană, deoarece este bogată în proteine, contribuind astfel la aportul proteic.
Unele studii au arătat că drojdia poate stimula sistemul imunitar și poate contribui la creșterea rezistenței organismului la infecții. Drojdia poate ajuta la menținerea sănătății intestinale și a florei microbiene, datorită conținutului său de fibre și substanțe prebiotice.
Drojdia conține antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Anumite tipuri de drojdie, cum ar fi drojdia de bere, conțin substanțe care pot contribui la îmbunătățirea sănătății pielii. În timp ce unii producători fortifică drojdia nutritivă cu vitamina B-12, nu toți o fac, așa că este cel mai bine să verificați eticheta. Vitamina B-12 poate ajuta la stimularea energiei, deoarece o deficiență a acestei vitamine poate duce la slăbiciune și oboseală, conform Medical News Today. Drojdia nutritivă poate fi în mod special utilă pentru vegetarieni și vegani dacă este adăugată vitamina B-12, deoarece această vitamină se găsește în principal în produsele de origine animală. Deși unii oameni cred că drojdia nutritivă îmbunătățește sensibilitatea la glucoză la persoanele cu diabet de tip 2, studiile nu au demonstrat încă acest lucru.
Adulții au nevoie de aproximativ 2,4 mcg de vitamina B-12 pe zi. Unele cercetări sugerează că drojdia nutritivă poate combate unghiile fragile și căderea părului. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei și îmbunătățirea altor probleme comune ale pielii, în special în adolescență.
În bucătărie, drojdia poate fi utilizată în diferite feluri. Este un ingredient esențial în fabricarea pâinii și a produselor de patiserie și chiar și unele tipuri de brânzeturi sunt produse utilizând drojdia pentru fermentare. Se mai găsește și sub formă de drojdie inactivă, adăugată în sosuri pentru a îmbogăți gustul și a le da un gust umami, iar drojdia de bere este disponibilă sub formă de supliment alimentar și este adesea luată sub formă de comprimate pentru beneficiile sale nutriționale.
Drojdia este o minune microscopică cu un impact semnificativ asupra proceselor de fermentare și producție a alimentelor, precum și asupra sănătății și nutriției umane și continuă să fie o componentă esențială a bucătăriei și a industriei alimentare. Beneficiile sale pentru sănătate și utilizările diverse o fac o resursă valoroasă pentru a menține o dietă echilibrată și a adăuga savoare alimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...