De ce este bine să ai păr pe picioare. Boala gravă de care suferi când acesta lipsește. Ce spune despre sănătatea ta

de ce este bine sa ai par pe picioare - FOTO: Freepik
De ce este bine să ai păr pe picioare și boala gravă pe care o poți avea când părul începe să cadă.

De ce este bine să ai păr pe picioare. Dacă ați observat că pierdeți părul de pe picioare, s-ar putea să presupuneți că acest lucru se întâmplă pentru că îmbătrâniți. Dacă nu vă simțiți diferit sau dacă nu observați alte simptome, este ușor să ignorați căderea părului de pe partea inferioară a picioarelor fără a lua în considerare posibilitatea unei probleme de bază mai grave.

Părul de pe picioare, indicator al sănătății

Chiar și fără simptome detectabile, este posibil să fi dezvoltat o afecțiune cunoscută sub numele de boală arterială periferică, care afectează cel mai frecvent arterele de la nivelul picioarelor. În cazul PAD, arterele se întăresc atunci când placa se atașează de pereții arterelor, îngustând calea de trecere. Această acumulare de placă este cunoscută sub numele de ateroscleroză și inhibă fluxul sanguin către picioare.

Cei mai mulți oameni nu observă simptome de boală arterială periferică până când ateroscleroza este avansată, cauzând o restricție semnificativă a fluxului sanguin către picioare, picioare și glezne. Deoarece extremitățile inferioare nu au cantități adecvate de sânge bogat în oxigen, acestea nu pot funcționa așa cum ar trebui. Acesta este momentul în care veți observa semne precum unghiile de la picioare care cresc încet, rănile care durează mai mult decât de obicei să se vindece și căderea părului pe picioarele inferioare.

Deși unii oameni pot să nu considere că pierderea părului de pe gambele, tibiile sau picioarele lor reprezintă o problemă, este important să știți că aceasta poate indica o problemă de sănătate mai mare, potrivit USA Vascular Centers.

Vezi și: Semnul de pe față care arată dacă suferi de boli cardiovasculare. Dacă observi ASTA, ai un risc de 10 ori mai mare de a avea boli de inimă

Ce vă poate determina să începeți să pierdeți părul de pe picioare

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, își pot pierde părul de pe picioare dintr-o varietate de motive. Căderea părului poate apărea pe picioare la fel ca și pe cap și, în mod similar, genetica poate juca un rol în această problemă. Dacă calviția este o trăsătură de familie, ați putea avea parte de căderea părului și pe alte părți ale corpului, cum ar fi picioarele. Acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Unele afecțiuni legate de căderea părului, cum ar fi alopecia areata, sunt cauzate de un sistem imunitar defectuos. În cazul alopeciei areata, de exemplu, sistemul imunitar confundă celulele capilare ca fiind invadatori străini și le atacă. Căderea părului de pe picioare se numește alopecie anterolaterală a picioarelor. Această afecțiune nu este cauzată de o anumită problemă de sănătate, în schimb, este un termen general pentru orice fel de cădere a părului de pe picioare. De exemplu, boala arterială periferică poate provoca alopecia anterolaterală a picioarelor, la fel ca și genetica și frecarea prea des a picioarelor.

În afară de boala arterială periferică, alte afecțiuni care pot duce la pierderea părului pe partea inferioară a picioarelor includ diabetul, circulația deficitară, afecțiunile tiroidiene, infecțiile fungice, foliculita în stadii severe, modificările hormonale și tulburările glandei pituitare.

De asemenea, puteți suferi de căderea părului dacă organismul dumneavoastră are un deficit de anumiți nutrienți, cum ar fi fierul, vitamina D sau zinc. Utilizarea steroizilor poate duce la pierderea părului de pe picioare la bărbați și, uneori, la femei. Deoarece cauzele căderii părului de pe picioare sunt atât de numeroase, este important să țineți cont de toate simptomele dumneavoastră pentru a obține un diagnostic precis. Dacă aveți alte semne de PAD, ar trebui să solicitați o evaluare suplimentară de la un profesionist medical.

Vezi și: Ciroza alcoolică, boală hepatică și de adicție. Liana Gheorghe: 70% din pacienți sunt alcoolici. 20-30% recidivează

Boala arterială periferică și părul de pe picioare

Foliculii de păr au nevoie de substanțe nutritive pentru a-i menține sănătoși și pentru a permite părului dumneavoastră să crească. Acele substanțe nutritive sunt transportate prin fluxul sanguin. Atunci când oamenii au boală arterială periferică, arterele lor sunt îngustate de acumularea de plăci. Acest lucru îngreunează furnizarea de sânge și de oxigen adecvat pentru a hrăni mușchii, țesuturile și alte părți ale piciorului, inclusiv foliculii de păr.

Atunci când foliculii de păr nu primesc suficientă nutriție, părul nu va mai crește. Puteți observa pete de cădere a părului pe picioare.  Acest lucru poate coincide cu alte simptome, cum ar fi durerea de picioare sau amorțeala la nivelul picioarelor.

Boala arteriară periferică este o boală progresivă care poate începe cu simptome ușoare sau deloc. Depistarea și diagnosticarea timpurie a simptomelor precum durerea de picioare și căderea părului de pe picioare poate ajuta la prevenirea progresiei bolii.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți pastilele fără apă. Trei riscuri la care te supui. Cum trebuie să stai când înghiți medicamentele

Prevalența căderii părului pe picioare la bărbați și femei

Atât bărbații, cât și femeile se pot confrunta cu alopecia anterolaterală a picioarelor, care poate fi un semn de boală arterială periferică, dar pare să afecteze bărbații mai mult decât femeile. Se crede că până la 35% dintre bărbați vor dezvolta această afecțiune pe parcursul vieții lor. În cele mai multe cazuri, căderea părului se produce pe partea inferioară a picioarelor.

Acest lucru ar putea fi cazul, dar este important să verificați dacă aveți boală arterială periferică, indiferent de sexul dumneavoastră. În trecut, se credea că boala arterială periferică afecta mai des bărbații decât femeile, dar studii recente arată că femeile sunt afectate la fel de des ca și bărbații.

Dacă aveți factori de risc de boală arterială periferică, cum ar fi diabetul, colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată sau obiceiul de a fuma, asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră sau unui medic vascular despre acești factori de risc. De asemenea, ar trebui să îi spuneți medicului dumneavoastră dacă vă confruntați sau nu cu simptome suplimentare de boală arterială periferică, cum ar fi creșterea încetinită a unghiilor de la picioare, decolorarea pielii și crampe la nivelul picioarelor în timpul mersului sau al alergării. Toate acestea pot semnala o lipsă de flux sanguin adecvat la nivelul picioarelor dumneavoastră.

Vezi și: De ce ne trezim cu respirație urât mirositoare. Alin Gabor: Sunt un fel de combustibil, materia primă a bacteriilor

Diagnosticarea căderii părului pe tibii, gambele și picioare

Dacă vă adresați medicului dumneavoastră de familie din cauza căderii părului pe partea inferioară a picioarelor, este posibil să fiți trimis la un medic vascular pentru teste suplimentare pentru a diagnostica sau exclude boala arterială periferică.

Un test al indicelui gleznă-braț (ABI) măsoară tensiunea arterială din gleznă și tensiunea arterială din braț și apoi le compară. 

Al doilea test este angiograma. În timpul acestei proceduri minim invazive, se injectează un colorant de contrast în vene pentru a localiza blocajele din artere. Înainte de programare, poate fi util să scrieți o listă cu simptomele cu care vă confruntați și cu medicamentele pe care le luați, astfel încât să fiți pregătit pentru vizită. Purtați haine confortabile și beți multă apă în prealabil.

Vezi și: De ce să nu mai folosești scobitori niciodată. Remus Grecea: Duc la deces

Tratamentul pentru boala arterială periferică

Dacă aveți factori de risc de boala arterială periferică și căderea părului pe partea inferioară a picioarelor, efectuarea unor schimbări în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și începerea unui plan de exerciții fizice, poate ajuta la împiedicarea avansării rapide a bolii.

Cu toate acestea, în timp ce modificările stilului de viață sunt importante și pot ajuta la încetinirea evoluției bolii arteriale periferice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel