De ce contează cantitatea de zahăr când facem gem. Ce riști dacă nu o respecți

Gem  FOTO: pixabay
Când se prepară gemul, gospodinele pun, de regulă, o cantitate de zahăr egală cu cea de fructe folosite. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, explică de ce.

Este sezonul în care gospodinele fac gemuri și pun murături. Profesorul Dan Vodnar de la USAMV Cluj, unde predă Gastronomie Moleculară, spune că la gemuri se pune, de regulă, o cantitate egală de zahăr cu cea de fructe folosită.

”#ȘtiațiCă

De ce majoritatea rețetelor de obținere a gemului recomandă adaosul unei greutăți egale de fructe și zahăr? Zahărul mărește capacitatea de formare a gelului din gem. Astfel, cantitatea de zahăr adăugată peste fructe, atrage toate moleculele de apă din fructe. Prin faptul că apa este legată de moleculele de zahăr ea nu mai este disponibilă pentru dezvoltarea microorganismelor, conferind astfel un efect conservant gemului”, notează Vodnar pe rețelele sociale.

rețetă de negresă cu gem:

Negresa de post este extrem de delicioasă, ușoară și parfumată. Negresa de post cu gem este o rețetă ieftină, cu ingrediente accesibile tuturor, gata în mai puțin de o oră.

Ai nevoie de:

Pentru blat - 300 g făină, 200 g gem de prune sau marmeladă, 100 g zahăr, 100 ml ulei, 200 ml apă minerală carbogazoasă, 2 linguri cacao, 100 g nucă măcinată grosier, 1 plic praf de copt, un vârf cuțit de bicarbonat, 2 lingurițe esență de rom, un praf sare.

Pentru glazura de ciocolată - 100 g ciocolată neagră(de post), 1-2 linguri zahăr, 1 lingură apă, câțiva stropi de ulei.

Mod de preparare negresă cu gem: preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Într-un vas, amestecă uleiul cu apa și gemul și, în funcție de gust, adaugă zahăr pudră. Cerne făina împreună cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul și adaugă-le peste ingredientele din vas. Omogenizează bine compoziția, apoi adaugă nuca, un praf de sare și esența. Lasă compoziția să se odihnească 10 minute, pentru a se activa praful de copt și bicarbonatul, în aciditatea apei minerale carbogazoase. Tapetează o tavă de 20/20 cu hârtie de copt și întinde compoziția de negresă cu gem și nuci în ea.

Coace prăjitura pentru 30-35 de minute, la 180 de grade. Pentru glazură, topește ciocolata la bain marie, amestecată cu apa, uleiul și zahăr și întinde-o imediat, peste negresa răcită deja. Presară și miez de nucă deasupra, lasă glazura să se întărească, apoi servește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel