De ce dietele funcționează la unele persoane, dar la altele nu. Alina Epure: Dieta se aplică doar la nivel individual, să știm exact ce nevoie are corpul

diete personalizate foto:freepik
EXCLUSIV
Contrar aparențelor pe care le prezintă diversele diete miraculoase de pe internet, acestea se dovedesc a nu fi valabile pentru toată lumea. ”Dieta nu are modă”.

Ultimele două decenii au adus, odată cu dezvoltarea tehnologiei, și apariția și progresul domeniului nutriției. Ne aducem aminte de dietele miraculoase, care te scapă de kilogramele în plus în doar 2 săptămâni. Unele făceau minuni în doar 3 zile sau, cel puțin, așa pretindeau. În același mers evolutiv, oamenii au observat că acele diete nu erau relevante pentru toată lumea. Și nu sunt nici acum. Tocmai de aceea, un medic nutriționist te va îndruma înspre un plan alimentar personalizat, în acord cu nevoile corpului tău, nu înspre o dietă de pe internet, care se proclamă a fi general valabilă. 

Am discutat cu Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, despre puterea dietelor și de ce nu există o regulă universală care să funcționeze pentru toată lumea.

”Dieta nu are modă, are numai aplicabilitate la nivel individual”

Contrar opiniei populare, nu există o dietă-minune care să funcționeze pentru toată lumea. Motivele sunt nemărginite: poate că avem intoleranțe alimentare, poate că suntem restricționați de la consumul anumitor alimente din cauzele particularităților metabolice, poate că avem un anumit stil de viață (flexitarian, vegetarian, vegan, raw vegan) sau poate că avem, pur și simplu, anumite preferințe culinare. Alina Epure accentuează importanța cunoașterii propriului corp, căci ”avem nevoie să înțelegem ce ni se potrivește”, deoarece kilogramele noastre nu reprezintă punctul de referință a stării noastre de sănătate. Nu, nici de departe. Poate că este greu de atins echilibrul nutrițional adaptat pentru fiecare dintre noi, însă este posibil și este benefic.

”Dieta nu are modă, are numai aplicabilitate la nivel individual, în funcție de profilul genetic și epigenetic, intoleranțele alimentare, particularitățile metabolice. Astfel, putem avea acces la lumea noastră interioară, să știm exact ce ni se potrivește, ce nevoie are corpul până la nivel celular pentru a fi în cea mai bună formă a noastră.

O dietă care funcționează pentru o persoană nu trebuie să genereze același impact pentru altă persoană, deoarece structura noastră individuală este unică și greutatea nu este singurul nostru barometru al stării de sănătate, astfel încăt să ne uităm numai la cântar dimineața.

Avem nevoie să înțelegem de ce nu putem mânca anumite alimente, ce ni se potrivește, de câte ori putem introduce în meniul nostru anumite alimente, aceasta fiind singura opțiune de a fi în cea mai bună formă a noastră”, ne-a spus Alina Epure, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel