Dantura și legătura cu sănătatea generală. Stomatolog: 30% din oamenii de peste 60 de ani nu mai au niciun dinte în gură

dantura si legatura cu sanatatea. FOTO: Freepik @prostooleh
Dantura nu ține doar de aspectul estetic, ci și de sănătatea generală, iar statistic, unul din trei vârstnici nu mai are proprii dinți.

Sănătatea danturii are legătură atât cu partea estetică, un zâmbet frumos, cât și cu sănătatea generală, știut fiind faptul că multe dintre problemele la nivel gastrointestinal au legătură cu nemestecarea corectă a alimentelor, de cele mai multe ori din cauze de țin de dantură.

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, a explicat care este legătura între dinții pe care îi avem și durata de viață, dar și de ce este necesară o a doua opinie în cazul în care este pacientul are de ales între implant dentar și proteză mobilă.

Vezi și: Stresul, factor de risc pentru bolile gastrointestinale. Medic: Manifestările sunt variate

”Au apărut corelații științifice între dinții pe care îi mai avem în gură și durata de viață. Statistic, cam 30% dintre oamenii de pe acest Pământ, care trec de 60 de ani, nu mai au niciun dinte în gură. Iar aceasta este o problemă destul de mare.

Cu ce ne confruntăm noi în viața de zi cu zi, și observ la nivelul țării cam ce se întâmplă în zona asta și care este legătura între starea generală de sănătate și mai ales dacă nu ne referim doar la sănătatea fizică, ci și cea mentală”, a declarat dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, la Vorbește lumea de la Pro TV, legat de importanța de a avea o dantură sănătoasă, subliniind că a întâlnit și persoane de 80 de ani, cu proteză mobilă, dar și tineri de puțin peste 20 de ani care nu mai au dinți.

Față de alte specializări medicale unde ajungem de nevoie, la stomatolog te poți considera ”pacient pe viață”, de la primul dinte până la sfârșitul vieții.

”Dacă accepți asta, în primul rând tu, ca părinte, că trebuie să îți duci copiii la stomatolog, din timp, șansele ca acel tânăr, adult sau vârstnic să aibă această problemă și sp nu aibă deja o soluție gândită cu ani înainte este foarte mică”, spune medicul, care precizează că realitatea este una destul de tristă, existând mulți oameni care nu merg la stomatolog cu anii, astfel încât problemele aparent minore se pot transforma în ceva foarte costisitor.

”Mai sunt și pacienți care fumează și care au o predispoziție către boala parodontală”, spune medicul, subliniind că nu este nevoie să te doară ceva ca să ajungi la stomatolog. ”Foarte mulți pacienți care vin cu puțini dinți în gură spun: Nu m-a durut nimic, niciodată, și nici acum nu mă doare nimic. Deși radiologic noi vedem infecții în toată gura”, a mai spus medicul.

Vezi și: Fațetele dentare, când devin o necesitate. Medic: Cu cât dinții sunt mai înghesuiți, va trebui să faci un sacrificiu

Implant sau proteză mobilă

Potrivit medicului, acesta este ”tiparul” pacienților pentru care, de regulă, se recomandă o proteza mobilă, deoarece aceștia sunt limitați în opțiunile de tratament, nu de către ei înșiși, cât de medici.

Însă precizează medicul, este important ca acești pacienți să solicite și o a doua opinie, căci variante de tratament există, iar una acestea este cea a dinților ficși, implantați.

În ceea ce privește implantul dentar, medicul susține că ”întotdeauna intervențiile acestea noi le grupă, astfel încât dacă pacientul are de scos un dinte sau toți, dacă avem de pus un implant sau poate chiar și 12 sau 16 implanturi, totul facem în aceeași intervenție, iar ce este  normal este faptul că aceasta este o experiență unică în viața pacientului, este normal să fie îngrijorat de ce s-ar putea întâmpla, de aceea noi am avut grijă și ne-am avizat toate clinicile pe zona de Terapie Intensivă”, a mai spus medicul, subliniind că se poate controla teama ce de multe ori ține pacienții departe de cabinetul stomatologic.

Proteza mobilă și restricțiile alimentare

În situația în care se merge pe varianta protezei mobile, pacientul trebuie să țină cont că va avea nevoie în permanență să folosească adeziv pentru fixarea acesteia, dar și că îi va intra mâncarea pe sub proteză. Iar în cazul în care va consuma alimente ceva mai dure, una dintre problemele pe care le va întâmpina pacientul este presiunea pe care proteza mobilă o va pune asupra osului, care în timp risc să dispară.

”Mă uit pe radiografie și îmi dau seamă că poartă proteză de zece ani. La fel cum se vede pe radiografie și dacă pacientul fumează. Sunt lucruri care distrug osul, iar la un moment dat, proteza, dacă inițial avea pe ce să stea, distruge osul și nu mai are pe ce să stea absolut deloc. Și atunci, pacientul își dă seama că nu mai funcționează așa, că nu mai poate mânca, nu vorbim doar de alimentele moi, și în momentul acela vine către noi și ne spune că nu mai poate purta proteza”, a explicat medicul punctul în care pacienții ajung să opteze varianta implanturilor dentare.

Vezi și: Tensiunea oscilantă, greșelile care o cauzează și la ce boli duce. Iată cum stabilizezi fluctuațiile de tensiune. Cum te ajută dieta DASH

Amânarea mersului la stomatolog, riscuri. Medic: Dacă vă vine să credeți, românii spun - Eu nu am probleme stomatologice

Perioada pandemiei, în care a fost obligatorie purtarea măștii, a avut efecte atât pozitive, cât și negative asupra românilor, care potrivit unui studiu își motivează neprezentarea la medicul stomatolog și pentru faptul că ”nu au probleme”.

Cu masca pe față, unii au neglijat în totalitate ceea ce ține de dantură, în timp ce alții și-au rezolvat problemele, iar masca i-a ajutat să treacă mai ușor peste momentul în care poate nu au avut un dinte frontal, pe perioada tratamentului, sau au fost nevoiți să poarte aparat dentar.

De altfel, acesta este o ”modă” sănătoasă, existând și tineri adulți care pun accent pe aspectul estetic al danturii, nu doar pe aspectul sănătății dentare.

60% au o stimă de sine crescută și spun că nu au probleme stomatologice

”Noi avem o abordare științifică în tot, inclusiv când vine vorba De ce nu merg românii la stomatolog. Și facem un studiu în fiecare an, deja avem patru ani de studii, și în care, primul motiv, dacă vă vine să credeți sau nu, este Eu nu am probleme stomatologice.

Citește mai departe AICI.

Vezi și: Scobitul în nas, asociat cu boala Alzheimer. Cercetător: Dovezile sunt înfricoșătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel