Cum te vindeci de BOALĂ. Dulcan: De ce să-i spui unui om că moare, că nu are nicio șansă? Dacă îi spunem asta, îi BLOCĂM sistemul imunitar

Cum te vindeci de boala - Foto: Pexels @Yaroslav Shuraev
Medicul Dumitru Constantin Dulcan a spus ce se întâmplă în momentul în care îi spunem unui om că nu are nicio șansă. 

Medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan susține că unul dintre aspectele importante în tratarea unei boli este comunicarea cu pacientul, pentru că starea psihică determină evoluția stării de sănătate.

În plus, potrivit lui, cuvintele pe care le folosim în comunicarea cu o persoană bolnavă pot îmbunătăți sau agrava parcursul clinic al acesteia.

Totodată, medicul neurolog subliniază faptul că pacienții care au o atitudine optimistă au mai multe șanse de vindecare.

"Știți ce facem noi când le spunem oamenilor că nu au nicio șansă să se vindece? Îi blocăm sistemul imunitar!"

 

"Putem să comunicăm o veste proastă în foarte multe maniere. Poți să fii tu însuți foarte speriat și să comunici, iar reacția ta să fie receptată în aceeași manieră, sau poți să comunici într-o stare afectivă liniștită.

Nu cred că putem să spunem tot ce vrem lumii. Există lucruri pe care nu le putem comunica pentru că ar face rău. De ce să îi spui unui om că moare? De ce să îi spui că nu are nicio șansă? A fost un om în istoria religiei care s-a numit Iisus, și în momentul în care el vindeca, celălalt îl lăuda, și în modestia lui a spus: nu eu, ci credința ta te-a vindecat!

Știți ce facem noi când le spunem oamenilor că nu au nicio șansă să se vindece? Îi blocăm sistemul imunitar. Noi ne naștem cu toate posibilitățile de boală, dar și de apărare. Vreau să nuanțăm. Nu înseamnă că nu trebuie să îi spui nimic acelui om, dar trebuie să folosim acei termeni prin care omului aceluia nu îi facem rău.

O boală o vindeci în funcție de starea ta psihică. Dacă tu nu reușești să ieși din reacția de depersie, de anxietate, de frică, atunci ai puține șanse să te vindeci. Eu îi vedeam pe pacienții mei din secție cu același accident vascular. Unul era optimist, avea încredere, și se vindeca mult mai repede", a declarat medicul Dumitru Constantin Dulcan, într-un interviu pentru Etno TV.

Cum scapi de răceală FĂRĂ medicamente. Dulcan: Dacă reușești să faci în primele ore ASTA, pur și simplu eviți răceala

 

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru susține că instalarea răcelii în organism poate fi combătută în primele ore de la contactul cu temperaturile scăzute și că  scăderea temperaturii periferice a corpului permite virusului să pătrundă în organism.

Astfel, potrivit medicului, creșterea temperaturii corpului, la scurt timp după expunerea la aerul rece, creează o barieră de protecție și împiedică evoluția răcelii.

"Ce înseamnă a răci? Înseamnă că sunt expus unui curent de aer rece, că am fost surprins de o modificare de vreme îmbrăcat mai subțire și atunci înseamnă că temperatura periferică a corpului meu scade. Dacă scade, atunci sunt vulnerabil față de un virus. Virusul este o moleculă de ADN, nu are materialul prin care să se înmulțească, pătrunde în celula umană, folosește materialul celulei, deci citoplasma, și se înmulțește în câteva ore destul de rapid.

Dacă reușim imediat după ce am stat în frig să ne creștem temperatura corpului, din experiența mea, dacă reușești să faci în primele ore lucrul ăsta pur și simplu eviți o răceală.

Poți să faci un... citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel