Cum știi dacă ești narcisist. Cele 7 trăsături ale narcisistului și cum le recunoști

Cum stii daca esti narcisist - Foto: Freepick @Racool_studio
Care sunt cele 7 trăsături ale narcisistului și cum le recunoaștem.

Narcisismul este un comportament caracterizat prin sentimentul de superioritate, nevoia de a fi adorat și lipsa de empatie față de ceilalți. Acesta poate fi întâlnit într-o gamă largă de oameni, de la liderii corporativi la partenerii de viață.

Tulburarea de personalitate narcisistă este o afecțiune mentală în care oamenii au un sentiment exagerat de mare de propria importanță. Ei au nevoie și caută prea multă atenție și vor ca oamenii să îi admire. Persoanele cu această tulburare pot fi lipsite de capacitatea de a înțelege sau de a le păsa de sentimentele celorlalți. Dar în spatele acestei măști de încredere extremă, ei nu sunt siguri de valoarea lor personală și sunt ușor de supărat de cea mai mică critică.

O tulburare narcisistă de personalitate cauzează probleme în multe domenii ale vieții, cum ar fi relațiile, munca, școala sau chestiunile financiare. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă pot fi în general nefericite și dezamăgite atunci când nu li se acordă favorurile speciale sau admirația pe care cred că le merită.

Tratamentul pentru tulburarea narcisistă de personalitate se concentrează în jurul terapiei prin discuții, numită și psihoterapie.

Tulburarea de personalitate narcisistă afectează mai mulți bărbați decât femei și începe adesea în adolescență sau la începutul vieții adulte. Unii copii pot prezenta trăsături de narcisism, dar acest lucru este adesea tipic pentru vârsta lor și nu înseamnă că vor ajunge să dezvolte tulburarea narcisistă de personalitate.

Cele 7 trăsături ale narcisismului

 

În acest articol, vom explora 7 trăsături ale narcisistului și cum să le recunoaștem pentru a putea gestiona mai bine relațiile noastre.

1. Sentimentul de superioritate - crede că este mai bun decât ceilalți și că merită privilegii speciale. Narcisistul poate fi foarte competitiv și poate fi prea preocupat de ceea ce ceilalți gândesc despre el.

2. Lipsa de empatie - are dificultăți în a empatiza cu ceilalți și în a înțelege perspectivele lor. Narcisistul este adesea interesat doar de propria sa perspectivă și nu poate să vadă situația dintr-un alt consuma zahăr sau ingrediente punct de vedere.

3. Nevoia de admirație - are o nevoie puternică de admirație și aprobare din partea celorlalți. Narcisistul poate fi înclinat să exagereze realizările și să își manifeste exagerat de mult ego-ul.

4. Comportamentul grandios - poate prezenta un comportament grandios și poate fi exagerat de sigur pe sine. Narcisistul poate fi, de asemenea, înclinat să își supraestimeze abilitățile și să-și subestimeze greșelile.

5. Înclinația spre manipulare - poate fi manipulativ și poate încerca să controleze relațiile și situațiile. Narcisistul poate încerca să își obțină propriile beneficii prin utilizarea celorlalți și poate fi înclinat să folosească minciuna pentru a-și atinge scopurile.

6. Nevoia de putere și control - poate fi înclinat să dorească putere și control în relațiile sale și în viața sa în general. Narcisistul poate fi intolerant la critici și la sugestii din partea altora și poate încerca să suprime opiniile și ideile celorlalți.

7. Lipsa de responsabilitate - poate fi înclinat să își arunce vina pe ceilalți și să nu își asume responsabilitatea pentru propriile sale greșeli. Narcisistul poate fi, de asemenea, înclinat să își justifice propriile acțiuni, chiar și atunci când sunt nefavorabile altora.

Înțelegerea trăsăturilor narcisiste și cum să le recunoaștem poate fi utilă în gestionarea relațiilor noastre cu persoanele din jurul nostru.

Când să vezi un doctor

Persoanele cu tulburare narcisistă de personalitate nu vor să se gândească că ceva ar putea fi în neregulă, așa că, de obicei, nu caută tratament. Dacă se caută tratament, este mai probabil să fie pentru simptome de depresie, abuz de droguri sau alcool sau o altă problemă de sănătate mintală. Ceea ce văd ca fiind insulte la adresa stimei de sine poate face dificilă acceptarea și urmarea tratamentului.

Dacă recunoașteți aspecte ale personalității care sunt comune tulburării narcisiste de personalitate sau vă simțiți copleșit de tristețe, luați în considerare posibilitatea de a contacta un specialist în sănătate mintală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel