Această metodă simplă ne ajută să...
Hepatita este o afecțiune care împiedică buna funcționare a ficatului și anume aceea de a filtra toxinele din alimentele și băuturile pe care le consumi și apoi de a sintetiza nutrienții, în principal proteine. pentru a fi folosite de ătre organismul tău.
John M. Rivas, gastroenterologist certificat, împreună cu echipa sa de la Centrul Digestiv Rivas, descrie hepatita ca fiind inflamarea ficatului, cauzată de cele mai multe ori de o infecție.
Există multe tipuri de hepatită, simptomele variind de la ușoare la severe. Iată categoriile de hepatită virală:
- Hepatită A. Este o boală care poate dura de le câteva săptămâni până la maxim 6 luni.
- Hepatită B. Reprezintă o formă mai gravă care poate duce la leziuni permanente ale ficatului.
- Hepatită C. Este o formă ușor tratabilă.
- Hepatită D. Este o formă care poate afecta doar persoanele deja infectate cu Hepatită B.
- Hepatită E. Reprezintă o formă serioasă care poate afecta femeile însărcinate.
Există de asemenea anumite forme care nu sunt contagioase, precum Hepatita autoimună sau Hepatita alcoolică. Nu este exclus să te poți infecta dacă ai deja o formă de hepatită.
Hepatita autoimună reprezinta efectul secundar al unor medicamente, droguri, toxine sau alcool și are loc atunci când celulele autoimune atacă ficatul. În timp se ajunge la o stare severă, celulele autoimune împiedicând funcția hepatică.
Alcoolul afectează în mod direct celulele ficatului iar după o perioadă lungă de timp poate duce la cicatrizarea țesutului hepatic și în cazuri severe la întreruperea funcției hepatice.
Organizația Mondială a Sănătății raportează că există aproximativ 354 de milioane de oameni care au o formă de hepatită.
Vezi și: Păr electrizat: 6 trucuri să rezolvi problema. Greșeala pe care o faci zilnic
Simptomele hepatitei sunt similare cu cele ale răcelii sau gripei. În funcție de tipul de hepatită contactat simptomele pot fi:
- Greață
- Dureri abdominale
- Febră
- Oboseală
- Dureri articulare
- Icter (îngălbenirea pielii în jurul ochilor)
- Lipsa poftei de mâncare
- Pierderea în greutate fără explicații
- Urină închisă la culoare
Aceste simptome pot dura între câteva săptămâni până la câteva luni. Dacă suspectezi că s-ar putea să ai o formă de hepatită este important să programezi un consult la medic.
Această formă este descrisă drept infecție si poate fi contactată dacă:
- Intri în contact direct cu o persoană bolnavă
- În urma consumului de mâncare sau lichide contaminate sau necurățate
Alimente sunt contaminate atunci când conțin germeni din materia fecală a unei persoane deja infectate . Aceasta reprezintă principala metodă de răspândire.
Din fericire există un vaccin pentru acest tip de hepatită dar de cele mai multe ori strictul necesar este odihna, simptomele acestei forme de hepatită încetând de la sine după câteva săptămâni.
Citește și: Cinci boli pe care le poți face din cauza dușului cald. Dilată vasele de sânge și afectează inima
Hepatita B este un răspândită prin intermediul unui virus dacă intri in contact cu fluidele unei persoane deja infectate conform Health Direct.
Acest virus poate cauza afecțiuni cronice pe termen scurt. Poți să ai aceasta formă de hepatită fără să îți dai seama. Metodele de prevenție ale acestei forme de hepatită includ vaccinare, măsuri de protecție sexuală și evitarea folosirii acelor care au intrat în contact cu sângele cuiva sau a lamelor de ras.
Foto: Freepik @BillionPhotos
Aceasta formă este răspândită prin metode similare hepatitei B. Membrii spitalelor care lucrează deseori cu sânge contaminat prezintă de multe ori acest tip de hepatită.
Acestea fiind spuse, nu există în momentul față un vaccin pentru hepatita C dar poți reduce riscurile de a contacta folosind metode similare cu cele de protecție pentru hepatita B, potrivit Rivas Digestive Center.
Hepatita E poate fi contactată dacă mănânci carne de porc sau produse care nu au fost gătite. Medicii vor sfătui de obicei persoanele cu această infecție să se odihnească, să bea multe lichide, să mănânce sănătos și să evite alcoolul. Cu toate acestea, femeile gravide care dezvoltă această infecție necesită monitorizare și îngrijire atentă.
Este foarte important să înțelegem simptomele și posibillele cauze ale hepatitei pentru a ajunge la un diagnostic adecvat.
Medicul va efectua o serie de teste, poate verifica zona abdominală pentru umflături în zona ficatului. De asemenea poate vede dacă sunt prezente schimbări de culoare la nivelul pielii în jurul ochilor.
Testarea funcției hepatice va dezvălui sănătatea ficatului. Prezența enzimelor la un nivel foarte mare indică stres sau eventuale răni la nivelul acestui organ.
Vaccinul este cea mai comună metodă de prevenție alături de evitarea refolosirii acelor, lamelor de ras, periuțelor de dinți, sau intrarea în contact direct cu sângele unei persoane deja infectate.
În ceea ce privește hepatita E, cea mai bună metodă de prevenție o reprezintă menținerea igienei.
Hepatita B și C în forme cronice afectează sever starea de sănătate. Dat fiind ca virusul afectează direct ficatul, persoanele care au contact hepatita B și C în forme severe poate prezenta:
- Ciroza
- Cancer hepatic
- Boala cronică a ficatului.
Persoanele cu o formă severă a hepatitei B sau C trebuie să renunțe la consumul de alcool, deoarece acesta poate accelera degradarea ficatului.
Atunci când ficatul nu mai funcționează normal, poate apărea insuficiența hepatică. Complicațiile insuficienței hepatice includ:
- Tulburări de sângerare
- O acumulare de lichid în abdomen, cunoscută sub numele de ascită
- Creșterea presiunii sângelui în venele portale care intră în ficat, cunoscută sub numele de hipertensiune portală
- Insuficiență renală
- Encefalopatie hepatică, care poate implica oboseală, pierderi de memorie și diminuarea abilităților mentale
- Carcinom hepatocelular, care este o formă de cancer hepatic.
- Moarte
Nu, nu poți face hepatită doar pentru că îți este scârbă de ceva. Hepatita este o inflamație a ficatului, de obicei cauzată de infecții virale, expunere la anumite substanțe toxice, alcool, sau alte afecțiuni medicale. Sentimentul de scârbă nu este un factor care să cauzeze hepatita.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...