Cum știi dacă ai cancer la sân. Galeș: Prezența unui cancer mamar NU scutește bărbații de acest risc

Cum știi dacă ai cancer la sân - Foto: Freepick @creativeart
EXCLUSIV
Cum știi dacă ai cancer la sân. Care sunt simptomele, testele care pot depista cancerul și de ce bărbații nu sunt scutiți de a dezvolta cancer mamar.

Cancerul mamar este o boală în care celulele din sân cresc necontrolat. Există diferite tipuri de cancer de sân. Tipul de cancer mamar depinde de celulele din sân care se transformă în cancer.

Cancerul mamar poate începe în diferite părți ale sânului. Un sân este alcătuit din trei părți principale: lobulii, canalele și țesutul conjunctiv. Lobulii sunt glandele care produc lapte. Canalele sunt tuburi care transportă laptele către mamelon. Țesutul conjunctiv (care constă din țesut fibros și gras) înconjoară și ține totul laolaltă. Majoritatea cancerelor mamare încep în canale sau lobulii.

Cancerul mamar se poate răspândi în afara sânului prin intermediul vaselor de sânge și al vaselor limfatice. Atunci când cancerul de sân se răspândește în alte părți ale corpului, se spune că a făcut metastaze.

Substanța din aer care provoacă AVC, cancere, infarct și boli de inimă. Studiul îngrijorător publicat acum: Pericol și mai mare pentru sănătate în viitor

Hârtia igienică, vinovată de cancer, colesterol, boli hepatice. Ce este Bisfenolul A. Semnul care-ți arată că e toxică. Fii atentă la asta, mai ales dacă ești femeie

Tratamentul eficient care distruge cancerul. Irinel Popescu: Tumora a dispărut complet! Diferența dintre terapia neoadjuvantă și adjuvantă

Invitată în emisiunea Academia de Sănătate de la DC Medical, medicul Laurenția Galeș ne-a vorbit despre metodele prin care poate fi descoperit cancerul mamar.

"Aș vrea să abordez și partea de diagnostic, pentru că la Institut avem deja PET-CT și în curând o să înceapă funcționarea. Asta înseamnă că vom fi un spital de stat care poate să facă PET-CT și pentru acei pacienți care eventual nu s-ar încadra în criteriile de decontare sau nu pot să aștepte acea comisie care se întrunește o dată pe lună, comisia de indicație pentru PET-CT.

Eu cred că va fi un mare avantaj pentru paciente, să zicem în stadii mai avansate, unde PET-CT oferă o stadializare de bună calitate.

La fel avem un un tip de scintigrafie osoasă, un tip de scinigrafie care se numește scintigrafie SPECT, adică o scintigrafie cu emisie de foton unic.

Are avantajul că este de o acuratețe mai mare, dar și iradierea este mai mică pentru pacientă. Iradierea secundară, să spunem, este mai mică cu cu această investigație.

Un alt lucru mai nou pe care îl avem în Institut este genetica clinică. Avem de luna aceasta un medic genetician și o să avem chiar doi peste câțiva ani, pentru că mai avem o rezidentă, care va putea oferi atât pacientelor cu cancer mamar, cât și familiilor, o consultație genetică pentru a permite și profilaxia, atât a cancerului mamar, cât și a altor cancere legate de cancer mamar în rândul membrilor familiei", a declarat medicul Laurenția Galeș, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Simptomele diferă de la o persoană la alta, însă unele persoane nu au niciun semn sau simptom.

Unele semne de avertizare a cancerului de sân sunt.

- Un nodul nou la sân sau la subraț (axilă).

- Îngroșarea sau umflarea unei părți a sânului.

- Iritație sau gropițe ale pielii sânului.

- Roșeață sau piele descuamată în zona mamelonului sau a sânului.

- Tragerea înăuntru a mamelonului sau durere în zona mamelonului.

- Scurgere a mamelonului, alta decât laptele matern, inclusiv sânge.

- Orice modificare a dimensiunii sau a formei sânului.

- Durere în orice zonă a sânului.

Rețineți că aceste simptome pot apărea în cazul altor afecțiuni care nu sunt cancer.

"Prezența unui cancer mamar în familie nu scutește sexul masculin din familie de risc genetic"

 

"Multe dintre dintre pacientele noastre sunt femei relativ tinere sau tinere, cu vârste sub 35 de ani, care sunt interesate, chiar dacă se prezintă într-un stadiu incipient, sunt interesate și de partea asta profilactică, atât pentru pentru ele, cât și pentru pentru familie.

Și este bine de știut că prezența unui cancer mamar în familie nu scutește, să zicem, sexul masculin din familie de risc genetic. Există aceste gene din familia BRCA care sunt frecvent implicate în cancerul mamar, dar sunt implicate și în cancerul pancreatic și în cancerul de prostată.

Și atunci, dacă o pacientă cu cancer mamar are cancer la vârstă tânără și are băieți, sigur că trebuie să știe că este important sfatul genetic și pentru sexul masclin, nu doar pentru pentru fete", a mai spus medicul.

Deși este rar, și bărbații pot face cancer de sân.

Cele mai frecvente tipuri de cancer de sân la bărbați sunt aceleași tipuri la femei:

- Carcinom ductal invaziv. Celulele canceroase încep în canale și apoi se dezvoltă în afara canalelor, în alte părți ale țesutului mamar. De asemenea, celulele canceroase invazive se pot răspândi, sau metastaza, în alte părți ale corpului.

- Carcinom lobular invaziv. Celulele canceroase încep în lobulii și apoi se răspândesc din lobulii în țesuturile mamare care se află în apropiere. Aceste celule canceroase invazive se pot răspândi și în alte părți ale corpului.

- Carcinomul ductal in situ (DCIS) este o boală de sân care poate duce la cancer mamar invaziv. Celulele canceroase se află doar în mucoasa canalelor și nu s-au răspândit la alte țesuturi din sân, potrivit CDC.

Care sunt simptomele cancerului de sân la bărbați

Cele mai frecvente simptome ale cancerului de sân la bărbați sunt...

- Un nodul sau o umflătură la nivelul sânului.

- Roșeață sau piele flască la nivelul sânului.

- Iritație sau gropițe la nivelul pielii sânului.

- Scurgere a mamelonului.

- Tragerea înăuntru a mamelonului sau durere în zona mamelonului.

Ce teste poți face pentru a depista cancerul la sân

- Mamografie

O mamografie este o radiografie a sânului. Pentru multe femei, mamografiile reprezintă cea mai bună modalitate de a depista cancerul de sân la timp, atunci când este mai ușor de tratat și înainte ca acesta să fie suficient de mare pentru a fi resimțit sau pentru a provoca simptome.

Efectuarea regulată a mamografiilor poate reduce riscul de a muri din cauza cancerului de sân. În acest moment, o mamografie este cea mai bună modalitate de a depista cancerul de sân pentru majoritatea femeilor aflate la vârsta de screening.

- Imagistica prin rezonanță magnetică a sânului

Un RMN al sânului folosește magneți și unde radio pentru a face fotografii ale sânului. RMN-ul mamar este utilizat împreună cu mamogramele pentru a depista femeile care prezintă un risc ridicat de a face cancer de sân. Deoarece RMN-ul mamar poate apărea anormal chiar și atunci când nu există cancer, nu este utilizat pentru femeile cu risc mediu.

- Examinarea clinică a sânilor

Un examen clinic al sânului este o examinare efectuată de un medic sau o asistentă medicală, care își folosește mâinile pentru a pipăi noduli sau alte modificări.

- Autocunoașterea sânilor

Familiarizarea cu modul în care arată și se simt sânii dumneavoastră vă poate ajuta să observați simptome cum ar fi noduli, dureri sau modificări de mărime care pot fi îngrijorătoare. Acestea ar putea include modificări găsite în timpul unui autoexamen al sânilor. Ar trebui să raportați orice schimbări pe care le observați medicului dumneavoastră sau furnizorului de asistență medicală.

Nu s-a constatat că efectuarea unui examen clinic al sânilor sau autoexaminarea sânilor scade riscul de a muri din cauza cancerului de sân.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel