Cum știi că ești infectat cu Salmonella. Ce e INTERZIS să mănânci la REGIM. Mulți fac greșeala asta

Cum stii ca esti infectat cu Salmonella - Foto: Pexels @sorashimazaki / Freepick @aleksandarlittlewolf
Cum știi că ai Salmonella, în plin val de alerte alimentare și produse infestate. 

În ultime vreme, tot mai multe alimente au fost retrase de la rafturile magazinelor din cauza bacteriilor sau substanțelor cancerigene pe care le conțin: de la pâine, la mezeluri, gogoși, ulei, înghețată, pomelo și multe, multe altele. 

Ultima alertă alimentară a venit pentru Ouăle Kinder, care au început să fie retrase de la rafturile din România. Mai multe despre asta, vezi AICI

Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella, care suprinde peste 2.500 serotipuri de Salmonella.

În ceea ce privește infecția cu Salmonella Enteritidis, infecțiile cu Salmonella Typhi și Paratyphi (n.r. febra tifoidă) fiind în țara noastră excepționale și în general de import.

Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infecției cu Salmonella - salmoneloza

 

Simptomele sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale.

Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi).

Simptomele pot apărea după 6 - 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella și durează, în general, până la o săptămână. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă iar deshidratarea atât de accentuata încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.

Procesul infecțios începe numai după ce bacteriile Salmonella, nu doar toxinele lor, ajung la nivelul tractului gastro-intestinal. Ele intră în intestinul subțire și se multiplică în peretele acestuia.

Răspunsul local la endotoxinele eliberate este enterita și tulburarile gastro-intestinale. În forma generalizată a bolii, bacteriile Salmonella trec din intestin în sânge și sunt transportate la diverse organe precum ficat, splină și rinichi, unde formează focare secundare, abcese cu formă septică.

Endotoxinele acționează în primul rând asupra sistemului vascular, lucru manifestat prin creșterea permeabilității și scăderea tonusului vaselor, ca rezultat al infecției apar și dezechilibrul reglării termice, precum frisoane, febră, vomă și diaree.

În formele severe ale bolii este destabilizat metabolismul organismului prin pierderea unei cantități apreciabile de lichide și electroliți, se reduce volumul de sânge circulant și tensiunea arterială, existând pericolul apariției unui șoc hipovolemic (n.r. insuficiență circulatorie acută, consecutivă unei diminuari rapide a volumului sangvin circulant.

Șocul septic (n.r. insuficiența circulatorie acută consecutivă unei septicemii) este, de asemenea, o posibilitate evolutivă, potrivit Centrului Medical de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".

Deshidratarea este unul dintre principalele simptome ale infecției, iar în cazuri severe o recunoști astfel:

- oliguria, adică urinare puțina

- anuria, adică lipsa urinii pentru mai mult de 8 ore sau mai putin de 3 ori pe zi.

- piele uscată cu pliu cutanat persistent

- ochi înfundați în orbite sau fontanele deprimate

- hipotensiune arterială sau tendința la lipotimie adică leșin

- tahicardie, adică bătăi rapide ale inimii.

Mai mult de 95% din infecțiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentară

 

Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecțiile la om, poate fi contractat din surse precum:

- carne de pasăre de curte

- carne de porc

- carne de vită în cazul în care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare

- ouă infectate, produse din ouă

- lapte, produse din lapte, atunci cand nu sunt pregatite, manipulate sau pastrate în mod corespunzător

- animale de companie precum broaște țestoase, șerpi, șopârle, salamandre, păsări și șoareci.

Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.

Reguli pentru a evita infecția cu bacteria Salmonella

- gătiți bine carnea, în special pe cea a păsărilor de curte

- nu mâncați și nu beți alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat

- nu mâncați și nu beți alimente din surse nesigure

- spălați ouăle înainte de a le folosi, cu săpun

- spălați legumele și fructele înainte de a le consuma

- spălați toate zonele de lucru din bucătărie și ustensilele de bucătărie cu apă și săpun imediat după ce au fost folosite pentru gătit

- țineți seama de posibilitatea transmiterii bacteriei Salmonella prin contaminare încrucișată, de exemplu, atunci când sucurile din carnea cruda vin în contact cu alimente gata pregătite pentru consum, cum ar fi salate sau contaminarea cu mâinile nespălate după manipularea unor ouă nespălate și contaminate

- spălați-vă mâinile ori de câte ori treceți de la prepararea unui produs la altul

- spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce atingeți animale, carne cruda în general, fecale de om sau de animale

- dacă dețineți reptile, păstrați-le departe de copii, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit

- spălați-vă întotdeauna pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge un copil

- spălați-vă mâinile după ce mergeți la baie.

De asemenea, nu există vaccin contra infecției cu bacteria Salmonella, de aceea este foarte important să respectați regulile de protecție.

În aceea ce privește tratamentul salmonelozei, este reprezentat de tratamentul efectelor, în principal prin rehidratare corespunzatoare și regim alimentar special, dar se pot folosi anti-diareice și, numai la recomandarea medicului specialist, antibiotice.

Dieta este foarte importantă pentru refacerea intestinului după infectare, așa că se indică:

- pâine prăjită, brânză telemea slabă, ceai de mentă, supă de orez și morcovi, banane, măr copt, sticksuri, grisine, carne fiartă sau friptă la grătar, apă plată.

În dietă sunt contraindicate:

- legumele și fructele crude

- ouă

- sucuri de fructe

- prăjeli

- dulciuri

- băuturi gazoase

- alcool de orice fel

- condimente

- lapte

- smântână

- unt

- cașcaval gras

- grăsimi

- slănină

- costiță

- carne de porc

- varză

- fasole

- tocături

- mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel