Această vitamină îți protejează...
„Exenterația este o intervenție chirurgicală majoră, în care sunt sacrificate multe organe. Exenterație înseamnă de fapt extirparea tuturor organelor dintr-o cavitate. Indicația principală a intervenției este cancerul local avansat, adică tumorile care invadează structurile și organele din jur, până le cuprind pe toate, și atunci singura soluție rămâne extirparea lor să se extirpe și organele respective. Adică rămâne o cavitate goală”, a explicat dr Gabriel Mitulescu, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical.
Dr. Gabriel Mitulescu este Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, cu competențe în: chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic, de la Spitalului Clinic Sanador.
Specialistul a povestit, la Interviurile DC News și DC Medical, și cum se face teoretic această intervenție chirurgicală majoră. Ea depinde, în primul rând, de cât de multe s-a răspândit cancerul, ce organe a invadat și, ca marjă de eroare, se va extirpa din jurul acestora și o poțiune de țesut sănătos.
„Pentru că chirurgia oncologică înseamnă extirparea tumorii maligne, împreună cu o parte sau organul care a generat-o și împreună cu niște zone de țesut sănătos din jur, în toate cele trei direcții ale spațiului. În general, cancerele care ajung să fie sancționate prin această intervenție, sunt cancere care sunt denumite și cancere local-avansate, pentru că au ca și particularitate o invazie locală agresivă, care cuprind treptat structurile și organele din jur până când ajung să le cuprindă pe toate, dar în același timp evoluția este mult timp locală. Adică metastazarea lor se petrec tardiv, ceea ce dă, de cele mai multe ori, un timp suficient de lung ca să poți interveni terapeutic”, a arătat dr Gabriel Mitulescu.
Exenterațiile sunt, de regulă, intervenții pentru cancer cu localizări multiple în abdomen, gen la colon, ovare, pelvis. O exenterație pelvină totală este o intervenție chirurgicală de îndepărtare a organelor din sistemul urinar, gastrointestinal și ginecologic care sunt afectate de o formă de cancer. Dar există limite. Adică, dacă respectivul cancer s-a răspândit la mai toate organele, nu pot fi, evident, scoase toate, subliniază specialistul.
„Pentru că în momentul în care cancerul este răspândit în tot corpul, sunt metastaze în ficat, în plămâni, în oase, în creier, sigur că nu se mai poate vorbi de o chirurgie radicală”, a explicat dr Gabriel Mitulescu.
Ce tipuri de cancer pot să fie tratate chirurgical prin exenterație, la nivelul sistemului urinar, cel gastrointestinal și cel ginecologic, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...