Cum scoți corect căpușa. Boala Lyme, spulberată de dr. Marinescu: E un MIT! NU iese cu băț de chibrit, iar cele mai multe NU transmit BOLI

Cum scoti corect capusa - Foto: Pexels @Erik Karits
Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre căpușe și a demontat un mare mit în ceea ce privește bolile pe care ni le pot da, după mușcătură.

"Nu e nicio primăvară fără mușcătura de căpușă. Subiectul despre căpușe este foarte vechi, cred că și pe vremea lui Ștefan cel Mare discutau, dar nu se povestea.

De fapt, mitul despre boala Lyme... că atunci când vorbești de mușcătura de căpușă spui că sigur faci o boală Lyme, o boală severă și pățești diverse.

Îi spunem mit pentru că de cele mai multe ori, mușcătura de căpușă nu ne face nimic. Sigur, nu spun că nu trebuie să ne protejăm, dar trebuie să știm că în momentul în care vorbim de o căpușă, sunt multe boli infecțioase:

- Babețioza

- Encefalită

- Febră hemoragică

Nu e vorba doar de boala Lyme! Și dintre cele care dau la un moment dat Borelioza, că e o bacterie micuță, care are formă de spirală și care dă boala Lyme, vorbim de o Borelia anume, Borelia-burgdorferi, numai ea poate să dea boala Lyme, de cele mai multe ori, în 95% dintre cazuri, chiar dacă facem infecția, sunt forme ușoare care trec de la sine.

Ceea ce am auzit noi în ultimul timp, faptul că pot fi forme severe, cu manifestări neurologice, cardiace și așa mai departe, sunt situațiile rare, adică 5 din 100 de oameni atunci când fac infecția. Nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm.

Dar, de ce spun că este un mit? Nu trebuie să exagerăm, trebuie să plecăm de la niște informații reale.

Nu trebuie să ne temem, dar trebuie să fim prudenți. Discutăm foarte des de riscul pe care-l avem să luăm căpușa de la animăluțe, dar eu m-aș gândi să le protejăm și pe ele. Pentru că pentru un cățeluș, o mușcătură de căpușă poate să înseamne mult, poate să facă Babețioză și să ajungă din păcate să moară.

Atenție, animăluțele trebuie să le protejăm în primul rând", a declarat medicul Adrian Marinescu, medic infecționist la Spitalul Matei Balș din București, în direct la Antena 1, în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani". 

Vezi și: Trucul simplu care va ține căpușele la distanță întreaga vară

Cum scoți corect căpușa. Dacă e scoasă în primele 24 de ore, nu vei avea nicio problemă

 

Trebuie să știm că o căpușă nu zboară și nu sare, dar o găsim peste tot pe unde este verdeață. Poate fi în parc, poate fi în grădina de lângă casă.

Ce ar trebui să facem și e valabil pentru toată lumea, este ca în momentul în care venim de afară, să avem partea observațională, din cap până în picioare. Pentru că se spune că: dacă scoți repede căpușa, mai ales dacă o scoți în întregime, și dacă lucrul acesta s-ar face în cel mult 24 de ore, nu ai nicio problemă. Important e să nu rămână o perioadă lungă de timp și când o scoți, să o scoți corect.

Capul ei intră sub piele și ar trebui să-l scoți corect. Dacă rămâne acolo nu e în regulă", a explicat medicul.

Există o mulțime de "trucuri" pentru scoaterea căpușelor, fie cu un băț de chibrit, fie cu ulei, însă nu sunt neapărat recomandate de către medici.

"Cred că nimic nu convinge căpușa să iasă, în afară de pensetă. Dar putem merge la o cameră de gardă și rezolvăm. Nu încercăm să dăm nici cu soluții și nici mecanic, prin alte metode. Ea trebuie scoasă în întregime și dacă nu știm să o facem, mergem la cel mai apropiat medic", a mai spus Adrian Marinescu. 

Deci, câteva mituri despre căpușe au fost demontate:

1. Nu toate căpușele transmit boli. Cele mai multe nu ne fac nimic!

2. Putem să fim mușcați de căpușă oriunde, iar de cele mai multe ori se întâmplă pe lângă casă. 

3. Căpușa nu iese dacă punem un băț de chibrit proaspăt ars sau ulei, sare sau alte "trucuri minune"

Este important să apelați la un medic care să scoată corect căpușa, pentru că majoritatea oamenilor rup doar trupul și rămâne exact capul, cel mai periculos, la interior. 

Cum putem evita căpușele. Există spray-uri ca la țânțari?

 

"Cel mai bine e să știm că ea e scoasă într-un interval scurt de timp. Sunt și soluții:

- Putem să ne îmbrăcăm, să ne protejăm corpul și să avem haine mai lungi.

- Putem să protejăm animalele de companie. Există o zgardă, există deparazitare internă, externă

- Legat de copii, trebuie să fim atenți. Nu există vaccin, nu există un medicament pe care să-l iei și să dispară căpușa. Trebuie doar să fii atent.

Când mergi pe lângă o zonă cu verdeață, chiar și pe lângă casă, te uiți cu atenție", a concluzionat medicul Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel