Acest truc simplu te scapă rapid de...
Schimbările hormonale aduc cu sine și schimbări în privința rutinei de înfrumusețare, iar acest lucru este valabil de la pubertate, atât la fete, cât și la băieți, la sarcină și alăptare, dar și la intrarea la menopauză în cazul femeilor.
Specialistul în frumusețe Diana Baicu a explicat în ce constă rutina de îngrijire a pielii la vârsta adolescenței, pentru fete, dar și pentru băieți.
”Este foarte important să aibă, încă de la 11-12 ani, chiar mai repede. În zilele noastre pubertarea se instalează mai repede, este vorba de o pubertate precoce, undeva de la 10-11 ani. Trebuie să avem o rutină corectă de îngrijire a pielii.
Nu este deloc un moft, mai ales în condițiile în care trăim într-un mediu atât de poluat. Chiar trebuie să avem o rutină corectă, care, de altfel, este foarte simplă”, a declarat Diana Baicu, specialist în frumusețe, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Potrivit specialistului în frumusețe, rutina trebuie să înceapă cu curățarea pielii.
”În cazul adolescenților și a schimbărilor hormonale care au loc în această perioadă, este vorba tocmai despre un exces de sebum care apare, iar curățarea în acest context este foarte importantă. Trebuie să facem curățarea pielii atât dimineața, cât și seara, cu atenție și trebuie să folosim întotdeauna niște produse blânde cu pielea adolescenților.
După curățarea, dimineața putem să aplicăm doar o cremă cu SPF, care să fie și hidratantă, și seara să aplicăm o cremă hidratantă. Aceasta este rutina de bază”, a explicam specialistul, care a subliniat că și băieții trebuie să aibă o rutină de îngrijire a pielii, mai ales că ei sunt cei mai predispuși la apariția erupțiilor, deoarece asta se întâmplă în perioada adolescenței, ”un exces de producție de sebum al glandelor sebacee și pe acest fond apar erupții cutanate de diverse tipuri și se poate ajunge la acnee”.
De altfel, mai precizează specialistul, dacă au început să apară erupțiile cutanate, un lucru firesc acestei vârste, acest lucru nu înseamnă neapărat că adolescenții au făcut acnee.
Mai mult, afirmă Diana Baicu, în cazul în care au apărut doar niște erupții o soluție foarte simplă și la îndemâna adolescenților este cea de folosire a unor creioane purifiante pe bază de zinc, iris sau acid salicilic, și care aplicate local tratează coșurile, nu le usucă.
”În momentul în care au apărut deja erupțiile se pot folosi produse personalizate, cum ar fi o combinație dintre o pudră și o cremă, cu acțiune antibacteriană, de reglare a secreției de sebum și cu rol de a regenera pielea, de a păstra bariera cutanată în perfectă stare.
În cazul adolescenților nu trebuie să fim atenți doar la felul în care scăpăm de aceste erupții cutanate sau să tratăm doar acneea. Ci trebuie să fim foarte atenți la gradul de hidratare al pielii și la felul în care funcționează bariera cutanată și în cazul în care apare acneea cum facem să reducem sensibilitatea pielii.
Deci este o problemă foarte complexă pe care trebuie să o tratăm ca atare și adolescenții de foarte multe ori, cu toate că sunt informați și intră pe internet și urmăresc diverși dermatologi, urmăresc diverși bloggeri, părinții au un rol foarte important, pentru că mama ar trebui să fie cea care îi îndrumă, cea care le spune ce ar trebui să facă.
Știm că ce multe ori adolescenții sunt atât de mult afectați încât pot să aibă probleme, pot să se izoleze, nu se simt ei bine cu ei, pot să intre chiar în depresie și în niciun caz nu vre, să ajungem acolo, mai ales că lucrurile sunt atât de simple”, mai spune specialistul.
Potrivit specialistului, acizii de exfoliere sunt foarte buni pentru adolescenți, dar aici ar trebui să fie folosit acidul salicilic, iar ca acesta să fie potrivit pentru adolescenți, dar să fie și eficient, în cazul în care au erupții, ar trebui să aibă o anumită concentrație. Pentru adulți putem să mergem până la 2%, în timp ce pentru adolescenți merge numai până la 1%.
Folosirea unui acid cu o concentrație mai mare, afirmă specialistul, nu face alt lucru decât să curețe în exces și să producă o secreție și mai accentuată a glandelor sebacee.
”Foarte multă lume își închipuie că atunci când apar comedoame, punctele negre, trebuie să curățăm pielea foarte energic. Erupțiile nu sunt determinate doar de lipsa de igienă”, mai spune specialistul în frumusețe, care a subliniat că în momentul în care problema este una deja gravă și nu trece cu produsele cosmetice, este indicată prezentarea la un medic dermatolog specializat pe acnee.
Vezi și: Ciclul menstrual și schimbarea la față. Dermatolog: Mici trucuri pentru a ne adapta rutina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acestea sunt cele mai importante...