Cum să ajuți persoanele cu tulburarea de stres post-traumatic. Sprijinul unei persoane dragi poate face diferența

cum sa ajuti foto:Freepik
Cum să ajuți persoanele cu tulburarea de stres post-traumatic. Fiți răbdători și lăsați-le timpul necesar pentru a se deschide.

Tulburarea de Stres Post-traumatic (TSPT) este o afecțiune mentală complexă, care poate afecta profund viața unei persoane. Este important să oferim sprijinul necesar persoanelor care trăiesc cu tulburarea de stres posttraumatic. 

Traumatismele pot lăsa urme adânci în inimile și mințile noastre, schimbând modul în care privim lumea și cum ne raportăm la noi înșine și ceilalți. Pentru cei care trăiesc cu Tulburarea de Stres Post-Traumatic (TSPT), această luptă poate fi cu atât mai dificilă. A fi alături de cineva care se confruntă cu TSPT necesită o înțelegere profundă, empatie și răbdare. 

Este important să înțelegem că fiecare persoană cu tulburarea de stres post-traumatic are o poveste unică și că abordările noastre pentru a le ajuta ar trebui să fie la fel de individuale. Prin urmare, să începem această călătorie a înțelegerii și susținerii celor care se confruntă cu TSPT, oferindu-le sprijinul și compasiunea de care au nevoie pentru a începe să-și vindece rănile și să-și redobândească controlul asupra vieții lor.

Vezi și: Anemia: cauze, simptome, tratament. Substanțele nutritive esențiale pentru reducerea riscurilor anemiei

Comunicarea

Una dintre cele mai importante modalități de a ajuta pe cineva cu TSPT este să fim deschiși la comunicare. Persoanele cu TSPT pot avea nevoie de o persoană înțelegătoare cu care să poată discuta. A vorbi despre traumele trăite poate ajuta la eliberarea emoțiilor și la procesul de vindecare.

Este crucial să practicăm ascultarea activă. Acest lucru înseamnă să le acordăm întreaga noastră atenție și să fim prezenți în momentul conversației. Evitați să atribuiți vina și să minimalizați sentimentele lor. Fiți răbdători și lăsați-le timpul necesar pentru a se deschide.

Declanșatori și episoade

Persoanele cu TSPT pot fi afectate de anumiți stimuli, declanșatori, care le pot aminti de traumele lor. Este important să învățăm acești declanșatori și să încercăm să minimizăm expunerea lor la aceștia. Dacă observați că persoana pe care o ajutați se confruntă cu o „episod”, fiți prezenți pentru ei, oferind un mediu liniștit și susținându-i nevoile, conform Healthline.

În timpul unui episod, fiți calmi și blânzi. Nu presați persoana să vorbească despre evenimentul traumatic și ajutați-i să se simtă în siguranță. Puteți încuraja practicarea exercițiilor de ancorare și puteți oferi ajutor în găsirea unui loc liniștit dacă mediul actual este factorul declanșator.

Sprijin profesional 

Terapia prin comunicare este adesea recomandată și poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor lor. Ajutați-i să găsească un terapeut potrivit sau să exploreze opțiunile de terapie online.

În plus, încurajați-i să participe la grupuri de sprijin. Aceste grupuri pot oferi un cadru sigur pentru a împărtăși experiențe și pentru a învăța de la ceilalți care trec prin situații similare.

În timp ce oferiți sprijin, este crucial să vă respectați și să vă îngrijiți propriile nevoi. Stabiliți limite și comunicați clar despre ce sunteți dispus să faceți. Nu ezitați să căutați sprijin pentru voi înșivă, fie prin terapie, fie prin participarea la grupuri de suport. Îngrijirea personală este esențială pentru a vă menține starea de bine mentală.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă. De ce nu trebuie să depășești doza zilnică recomandată

Sprijinul unei persoane dragi și înțelegătoare poate face o diferență semnificativă în viața cuiva care trăiește cu TSPT. Ascultarea, înțelegerea declanșatorilor și încurajarea căutării ajutorului profesional sunt pași importanți în sprijinirea lor.

Pe măsură ce ajutăm pe cineva cu TSPT, este vital să găsim un echilibru între oferirea sprijinului necesar și îngrijirea noastră personală. Atingerea acestei echilibrări poate crea un mediu sigur și de susținere pentru toți cei implicați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel