Cum recunoști un AVC. Semnele la care să fii atent

avc - FOTO: Freepik@amuhrinova55
Cum recunoști un AVC. Medicii indică patru semne la care să fii atent. Unele dintre simptome pot fi ușor confundate cu alte boli.

Accidentele vasculare cerebrale sunt a doua cauză principală de deces și a treia cauză principală de dizabilitate din lume. Informația provine dintr-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Unele dintre simptomele AVC-ului pot fi ușor confundate cu alte boli, astfel că este esențial să cunoaștem semnele principale. În 2015, 6,2 milioane de oameni au murit din cauza unui accident vascular cerebral, potrivit OMS. Accidentul vascular cerebral, care este depășit doar de boala ischemică a inimii, se află pe locul doi în sondajul organizației privind primele 10 cauze de deces la nivel mondial.

AVC-ul, moarte bruscă a celulelor din creier

Potrivit OMS, un accident vascular cerebral este moartea bruscă a unor celule cerebrale din cauza lipsei de oxigen. Acesta apare atunci când fluxul de sânge către creier este întrerupt prin blocarea sau ruptura unei artere din creier.

Când vine vorba de detectarea accidentelor vasculare cerebrale și de obținerea de ajutor, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul imediat poate face diferența între viață și moarte sau diferența dintre o recuperare completă și o dizabilitate pe termen lung.

Vezi și: De ce se pune muzică în magazine. Simona Trifu: Asta se întâmplă. E un pretext

AVC-ul, semne

Pentru a identifica simptomele unui accident vascular cerebral, Asociația Americană de Accident Vascular Cerebral (ASA) recomandă efectuarea unei evaluări F.A.S.T., căutând semne de cădere a feței (F), slăbiciune a brațului (A), dificultăți de vorbire (S). Dacă observați toate acestea, este momentul (T) să sunați la serviciile de urgență. Cele mai multe cazuri de accident vascular cerebral pot fi identificate doar cu acest test.

Fața căzută, semn al AVC-ului

Prima etapă a F.A.S.T. este să observați dacă una dintre fețe este căzută. Rugați persoana să zâmbească. Dacă observați că zâmbetul persoanei este inegal sau dezechilibrat sau persoana în cauză simte slăbiciune în brațe atunci acesta poate fi semnul unui AVC.

Slăbiciunea brațului, alt semn al AVC-ului

Slăbiciunea brațului poate fi un alt semn al AVC-ului. Dacă un braț este mai jos decât celălalt sau persoana nu poate să-și ridice unul dintre brațe poate indica probleme.

Vezi și: De ce ne postăm pe Internet viața personală. Boala psihică pe care ai putea să o ai dacă faci prea multe fotografii. Simona Trifu: Mă îngrijorează

Dificultatea de vorbire, semn comun al AVC-ului

AVC - FOTO: Freepik@alex79zpua

Dacă persoana are dificultăți în a spune o propoziție simplă, vorbește cu greutate, este cazul să apelați serviciile de urgență. Potrivit ASA, dacă cineva prezintă oricare dintre aceste simptome, chiar și dacă acestea dispar, sunați la serviciile de urgență și spuneți-le că ar putea fi vorba de un accident vascular cerebral.

Timpul, esențial

Timpul este extrem de important și ajutorul trebuie solicitat urgent chiar dacă nu sunteți sigur dacă simptomele sunt ale unui accident vascular cerebral. Organizația dezvăluie că alte simptome pot apărea separat sau în combinație cu semnele F.A.S.T.

Vezi și: Poziția de somn care protejează creierul. Pe ce parte trebuie să dormim pentru a ne feri de Alzheimer, demență sau scleroză

AVC-ul, două tipuri

Alte simptome care pot apărea sunt amorțeala bruscă sau slăbiciunea în față, braț sau picior. Mai ales pe o singură parte a corpului. Problemele de mers, amețelile, pierderea echilibrului sau a coordonării pot fi alte simptome ale unui accident vascular cerebral.

Există două variații ale accidentului vascular cerebral: accident vascular cerebral ischemic și accident vascular cerebral hemoragic.

Accident vascular cerebral ischemic. Acesta este tipul cel mai frecvent de accident vascular cerebral, afectând aproximativ 80% din pacienți. Această variantă de accident vascular cerebral este cauzată de lipsa de aport de sânge la creier.

În cadrul acestei variante de accident vascular cerebral există și accidentul ischemic tranzitoriu (AIT), care se caracterizează prin blocarea trecătoare a unei vene de sânge. Anumite comportamente și stări clinice pot contribui la acest tip de accident vascular cerebral, inclusiv tensiunea arterială crescută, obezitatea, colesterolul ridicat, istoricul familial de boli de inimă sau diabet, abuzul de alcool și fumatul.

Accident vascular cerebral hemoragic. Acest tip de accident vascular cerebral este cel mai puțin comun. Apare atunci când există o ruptură a unui vas de sânge în interiorul craniului unei persoane. Principalul factor cauzal al acestui tip de accident vascular cerebral este hipertensiunea arterială, care slăbește arterele creierului, făcându-le mai susceptibile la ruptură.

Vezi și: Testul de un minut care îți arată dacă ai probleme cu inima. Evenimentele majore care duc la infarct

AVC-ul, factori de risc

Factorii de risc includ obezitatea, abuzul de alcool, fumatul, stresul și adoptarea unui stil de viață sedentar. Cazurile de accident vascular cerebral sunt mai frecvente la adulții peste 65 de ani. Sarcina și utilizarea contraceptivelor pot crește riscul bolii la femei. La examinarea clinică, un medic va pune întrebări despre simptomele pacientului și va verifica dacă acestea sunt continue.

Medicul va dori, de asemenea, să afle despre orice medicamente pe care le ia pacientul, precum și istoricul familial de boli de inimă și accident vascular cerebral. Prin intermediul unui test de sânge, este posibil să se determine timpul de coagulare a sângelui, precum și nivelul de zahăr prezent în acesta și dacă componentele chimice ale sângelui sunt în dezechilibru.

AVC-ul, diagnostic

Un angiogram al creierului arată arterele creierului și gâtului și permite detectarea oricărui fel de schimbări. Cu ajutorul unei ecografii a arterei carotide, este posibil să se verifice interiorul arterelor pentru acumularea de plăci grase și dacă fluxul sanguin este normal sau nu. Prin acest examen, medicul va vedea imagini detaliate ale inimii.

Examenul arată dacă există cheaguri care ar fi putut eventual să se deplaseze către creier, provocând un accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel