Cum poți face infarct în timpul dușului. Ce se întâmplă cu inima în timp ce te speli

infarct - FOTO: Freepik@EyeEm
Un obicei din timpul dușului au putea grăbi debutul simptomelor unui infarct. Iată ce se întâmplă, de fapt.

Boala de inimă este caracterizată de dificultatea de a pompa sânge în jurul corpului. Unele studii au arătat că mai multe obiceiuri ar putea declanșa un eveniment, dintre care unul ar putea avea loc în timpul dușului.

Atacul de cord este înțeles în principal în termeni de asociere cu alte comorbidități (având mai mult de o afecțiune în același timp), cum ar fi colesterolul ridicat și hipertensiunea. O oprire bruscă a fluxului de sânge către inimă poate priva periculos organul de oxigen, deși persoanele rămân conștiente și respiră. Un obicei în timpul dușului ar putea precipita debutul simptomelor.

Mulți pacienți cu atac de cord raportează dureri în piept și dificultăți de respirație în momentele care preced un atac.

Expunerea la jeturile bruște de apă, factor de risc

Infarct - FOTO: Freepik@kjpargeter

Potrivit unor experți, expunerea la jeturi bruște de apă ar putea fi periculoasă pentru persoanele cu boli de inimă.

"Un atac de cord apare atunci când una dintre arterele coronariene ale inimii este blocată brusc sau are un flux de sânge extrem de lent", potrivit Harvard Health.

De asemenea, un atac de cord este numit infarct miocardic. Cauza obișnuită a blocării bruște într-o arteră coronariană este formarea unui cheag de sânge.

Vezi și: De câte e normal să ai gaze. Ce le provoacă și când reprezintă o problemă

The Conversation a relatat că dușurile reci ar putea avea un efect negativ asupra persoanelor cu boli de inimă "deoarece ar putea precipita un atac de cord sau tulburări ale ritmului cardiac".

Șocul cauzat de apa rece determină contractarea vaselor de sânge din piele, ceea ce crește rezistența fluxului de sânge în interiorul corpului. Ca rezultat, ritmul cardiac crește și el, ceea ce face mai dificilă pomparea sângelui în jurul corpului.

Presiunea în interiorul vaselor de sânge este probabil să crească ca rezultat. Prin cauzarea vasoconstricției, apa rece poate declanșa astfel atacuri de cord, chiar și la persoanele relativ tinere și sănătoase.

Vezi și: Ce se întâmplă când porți cerceii pentru o perioadă lungă de timp. Detaliul care te va pune pe gânduri

Băile în apă rece, nelipsite de riscuri

Descoperirea a fost făcută într-un studiu publicat în jurnalul Physiology, care a explicat că scufundarea bruscă în apă rece este dăunătoare pentru corp.

"Răspunsul la șocul rece al organismului accelerează inima și cauzează hiperventilație, ceea ce poate intra în conflict cu răspunsul la scufundare, care face opusul și acționează pentru a conserva oxigenul", explică Asociația Americană de Cardiologie.

Rezultatul acestui lucru este cunoscut sub numele de conflict autonom, care declanșează ritmuri anormale în inimă și, în unele cazuri, moarte subită.

Vezi și: Alimentul care previne dezvoltarea celulelor canceroase. Are efect de peste 75%. Menține și sănătatea creierului

Dușurile reci pot oferi beneficii pentru sănătate atunci când sunt făcute cu prudență. Cel mai extins studiu privind beneficiile dușurilor reci până în prezent a fost efectuat pe un eșantion de 3.000 de participanți din Olanda.

S-a constatat că persoanele care luau zilnic un duș rece de 30 de secunde, 60 de secunde sau 90 de secunde aveau cu 29% mai puține șanse să ia concediu medical din cauza bolii.

Studii separate au sugerat că acest lucru ar putea fi pentru că temperaturile reci au un efect de stimulare asupra sistemului imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel