Cum ne-a dezechilibrat emoțional pandemia COVID-19 și ce trebuie să faci ca să-ți îmbunătățești starea de spirit. STUDIU

Ce să mănânci ca să te poți concentra mai bine. Foto: Pixabay
Un nou studiu realizat în Polonia arată că izolarea socială impusă din cauza pandemiei COVID-19 ne-a afectat starea de spirit și că persoanele care fac anumite lucruri trec mult mai bine peste problemele emoționale și mentale create de lipsa contactului social. 

Se știe deja că restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19 ne-au dat peste cap ritmul de somn, programul de muncă și greutatea corporală. Dar cum au afectat activitățile zilnice ale oamenilor supuși izolării și restricțiilor, starea de spirit în timpul pandemiei de COVID-19? Răspunsul îl dă un nou studiu realizat în Polonia. 

În timpul pandemiei de COVID-19, o rutină stabilă – inclusiv exerciții fizice, hobby-uri, ore regulate de somn și timp minim petrecut în fața computerului – i-a ajutat pe oameni să își mențină o bună dispoziție, potrivit rezultatelor unui nou studiu publicat în Applied Psychology: Sănătate și bunăstare (link direct studiu).

La jumătatea anului 2020, 91 de tineri adulți care locuiesc în Polonia au fost întrebați despre starea lor de spirit și activitățile în care s-au implicat, de patru ori pe zi, timp de două săptămâni. Șapte persoane au fost selectate pentru un chestionar de urmărire, deschis.

În urma analizei datelor colectate de la subiecții participanți la studii, cercetătorii au constatat că strategiile de adaptare, cum ar fi planificarea și programarea, i-au ajutat pe participanți să păstreze rutine stabile pentru a menține o bună dispoziție. De asemenea, contactul față în față a fost asociat cu o dispoziție mai pozitivă, în timp ce interacțiunea similară prin comunicarea electronică (telefoane, chat-uri sau platforme social media) a avut un efect mai puțin pozitiv.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că rapoartele zilnice privind cazurile și decesele de COVID-19 au afectat fluctuațiile de dispoziție ale participanților, iar verificarea rețelelor sociale și a știrilor referitoare la pandemie a indus sentimente negative precum tristețe, frică și sentimente de a fi copleșiți.

„Am descoperit că nu toate aspectele rutinelor noastre de zi cu zi se traduc cu ușurință în setările online. Restricțiile sociale impuse din cauza pandemiei COVID-19 i-au forțat pe oameni să petreacă ore îndelungate în fața ecranelor computerelor, ceea ce nu este un lucru bun pentru sănătatea lor și nici pentru bunăstarea generală”, a declarat autorul principal al studiului, dr Julian Zubek, de la Universitatea din Varșovia, în Polonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel