Cum îți dai seama că ai depresie. Simptome alarmante și cauze

Un anume tip de depresie nu răspunde la tratament
Depresia este o boală mentală gravă care poate interfera cu viața unei persoane. Poate provoca sentimente de tristețe, pierderea speranței și un dezinteres sever și de lungă durată. De asemenea, când ai depresie poți simți durere fizică, ți se poate schimba apetitul și poți avea grave probleme de somn. Sunt semne și simptome care te pot pune în gardă că ai această afecțiune. Iată care:

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au descoperit că aproape 10 la sută dintre adulții cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani, din SUA, au avut depresie între anii 2009 și 2012. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței sale, depresia nu este întotdeauna ușor de identificat și nici tratată corespunzător.

Simptomele și cauzele depresiei pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Sexul poate juca, de asemenea, un rol important în ceea ce privește motivul pentru care o persoană este afectată de depresie.

Una dintre neînțelegerile obișnuite legate de depresie este că această afecțiune ar fi similară cu a te simți trist sau singuratic. Deși multe persoane cu depresie simt tristețe, aceasta se „simte" mult mai sever decât emoțiile care apar și dispar ca răspuns la evenimentele din viața unei persoane.

Simptomele depresiei pot dura luni sau chiar ani și pot face mai dificilă sau imposibilă continuarea vieții de zi cu zi. Pot perturba carierele, relațiile și sarcinile zilnice precum îngrijirea propriei ppersoane și treburile casnice. De obicei, medicii vor căuta simptome care au durat cel puțin 2 săptămâni, ca semne posibile ale depresiei.

Depresia se poate simți ca:

- Nu există plăcere sau bucurie în viață. O persoană cu depresie s-ar putea să nu se bucure de lucrurile pe care le-a iubit cândva și ar putea simți că nimic nu o poate face fericită.

- Concentrarea devine mai grea. Luarea oricărui fel de decizii, citirea sau uitatul la TV pot fi dificile pentru persoanele cu depresie, deoarece aceste persoane nu pot gândi clar sau nu pot urmări ceea ce se întâmplă.

- Totul pare fără speranță și nu există nicio modalitate de a te simți mai bine. Depresia poate face ca o persoană să simtă că nu există niciodată o cale spre mai bine.

- Stima de sine este adesea absentă. Oamenii cu depresie pot simți că sunt lipsiți de valoare sau un eșec în orice aspect din viața lor. Ei pot să-și bazeze această credință pe evenimente și experiențe negative și ajung să nu mai vadă calitățile pozitive pe care le au, notează experții de la MedicalNewsToday.

- Adormirea poate fi o problemă. Adormirea seara sau să reușești să dormi toată noaptea poate fi aproape imposibil pentru unii oameni cu depresie. O astfel de persoană se poate trezi devreme și nu va putea să adoarmă la loc. Alții pot dormi excesiv, dar totuși se trezesc simțindu-se obosiți în ciuda orelor suplimentare de somn.

- Nivelurile de energie sunt scăzute până la inexistente. Unii oameni simt că nu se pot ridica din pat sau se simt epuizați tot timpul chiar dacă dorm mai mult decât suficient. Ei pot simți că sunt prea obosiți pentru a rezolva sarcini zilnice simple.

- Mâncarea poate să nu pară apetisantă. Unii oameni cu depresie simt că nu vor să mănânce nimic și trebuie să se forțeze să mănânce. Aceasta poate duce la pierderea în greutate.

- Pentru alții, însă, mâncarea poate fi folosită ca un instrument de confort sau de a face față situației. Deși unii oameni cu depresie nu vor să mănânce, alții pot mânca în exces și își doresc alimente nesănătoase sau confortabile. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate.

- Durerile pot fi prezente. Unii oameni se confruntă cu dureri de cap, greață, dureri în corp odată cu depresia.

Mulți oameni cred în mod greșit că a fi deprimat este o alegere sau că trebuie să aibă o atitudine pozitivă ca să scape de ea. Prietenii și persoanele dragi sunt adesea frustrați sau nu înțeleg de ce o persoană nu se poate „smulge" din starea asta. Ei pot spune chiar că persoana afectată n-are nciun motiv să fie depresivă.

Dar depresia este o adevărată boală mentală. Cei care au depresie nu pot pur și simplu decide să nu se mai simtă deprimați. Spre deosebire de tristețe sau de îngrijorarea tipică, depresia este consumatoare și fără speranță.

Cauze comune și factori de risc

Depresia poate fi cauzată de o serie de factori. Deși nu poate fi întotdeauna găsită o singură cauză, experții recunosc următoarele cauze posibile:

Genetică: Depresia și alte tulburări de dispoziție pot apărea în familii, deși istoricul familial nu presupune automat că o persoană va avea depresie.

Evenimente de viață: Schimbări majore din viața unei persoane, evenimente stresante, pot declanșa depresia. Aceste evenimente includ divorțul, decesul unei persoane dragi, pierderea locului de muncă sau probleme financiare.

Modificări hormonale: Depresia și starea de spirit proastă sunt adesea asociate cu menopauza, sarcina și tulburări premenstruale.

Anumite boli: Anxietatea, durerile simțite pe lungă durată, diabetul și bolile de inimă cresc riscul de a dezvolta depresie. Depresia este un simptom al tulburării bipolare.

Abuzul de droguri și alcool: în unele cazuri, abuzul de droguri și de alcool poate provoca depresie. Alteori, depresia poate determina o persoană să înceapă să abuzeze de droguri sau alcool.

Unele medicamente: Anumite medicamente cu prescripție pot crește riscul de depresie. Acestea includ unele medicamente pentru hipertensiune arterială, steroizii și unele medicamente pentru cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel