Cum citești tensiunea și care sunt cifrele ei NORMALE. Alimentele de EVITAT dacă NU vrei să faci hipertensiune arterială

Cum citesti tensiunea - Foto: Freepick @stockking
Hipertensiunea arterială e tot mai întâlnită la tineri. Care sunt simptomele și alimentele pe care să le evităm. Care este tensiunea normală.

Hipertensiunea arterială afectează din ce în ce mai mulți tineri. Potrivit studiilor, 1 din 7 oameni cu vârsta cuprinsă între 18 - 24 de ani au hipertensiune și mulți dintre ei nici nu știu asta. 

Hipertensiunea arterială este o afecțiune silențioasă pentru că apare de cele mai multe ori fără simptome, iar mulți trăiesc cu această afecțiune ani în șir până apar complicațiile ce le pot pune în pericol chiar viața.

Medicul cardiolog Delia Voiculescu a explicat la Antena 1, în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani", de ce tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu hipertensiune arterială, de ce este important ca aceasta să fie diagnosticată la timp și tratată corect și ce stil de viață trebuie să adoptăm pentru avea o inimă sănătoasă.

"Hipertensiunea arterială este creșterea repetată a tensiunii arteriale peste 140 cu 90. Și pentru că suntem întrebați foarte des, tensiunea sistolică este cea mare, 140 și diastolică este cea mică, de 90.

Există două forme de hipertensiune arterială, cea esențială, a cărei cauză nu o cunoaștem și care este cel mai des răspândită este cea la cei vârstnici și hipertensiunea secundară care este la cei tineri, și care se poate trata complet datorită faptului că apare datorită unor boli foarte bine definite.

Peste 50% dintre pacienții hipertensivi, în momentul în care au fost diagnosticați nu știau că au hipertensiune arterială și asta o spun studiile europene.

În România, un studiu arată că peste 45% din populația României, indiferent de vârstă, suferă de hipertensiune arterială. Ca atare, se recomandă ca începând de la 18 ani să mergem la doctor să ne căutăm, iar dacă ni se găsește o tensiune de 12 cu 7 se repetă măsurătoarea o dată la 5 ani și dacă ne apropiem de tensiunea 14 cu 9, trebuie să facem mai des", a declarat Delia Voiculescu. 

Ce fac în caz de AVC, accident vascular cerebral. Ține minte formula FAST și POZIȚIA în care trebuie stat

La ce să fim atenți. Simptomele hipertensiunii arteriale

 

- cefalee, cafaleea fronto-occipitală în general

- pocănituri în ureche

- amețeli

- senzația de oboseală

- durere în piept

- palpitații.

"Există două categorii de tineri care suferă de hipertensiune și din păcate, în ultima vreme, cea mai des întâlnită este cea a tinerilor cu sindrom metabolic, adică acei pacienți obezi, cu colesterol crescut, cu trigliceride crescute, cu glicemie peste valoarea limită și cu valori ale tensiunii crescute peste 14 cu 9.

Punem hipertensiunea arterială pe baza lipsei de sport, a sedentarismului, a stresului etc.", a mai spus medicul.

Cum prevenim hipertensiunea arterială

 

"Hipertensiunea poate fi prevenită prin modificarea stilului de viață. Un stil de viață sănătos controlează și previne cel mai bine apariția hipertensiunii arteriale la tineri. Cel puțin, în ultimii ani de zile, aceasta a devenit o boală pandemică și este important să fim atenți", a mai spus Delia Voiculescu. 

Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă vrei să nu suferi de hipertensiune arterială

 

"Grăsimile saturate, adică cele de origine animală, nu ar trebui să depășească 10% din alimentația zilnică. Este de preferat să consumăm 200 gr pe zi de fructe și legume.

Este important să evităm excesul de alcool, să mâncăm mai puțin sărat, să evităm consumul de sare", a conchis medicul cardiolog. 

O hipertensiune netratată sau nebădată în seamă, cu valori mai mari sau egale cu 14 cu 9, crește riscul de infarct, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau moarte subită.

Care este tensiunea normală. Cifrele la care trebuie să fii atent

 

Tensiune normală este mai mică sau egală cu 12 cu 8, adică 120 (sistolic) cu 80 (diastolic).

Pre hipertensiune are valoare între 120 - 139 (sistolic) cu 80 - 89 (diastolic).

Hipertensiune (stadiul I) are valori între 140 - 159 (sistolic) cu 90 - 99 (diastolic).

Hipertensiune (stadiul II) are valori mai mari sau egale cu 160 (sistolic) cu 100 sau peste 100 (diastolic). 

Criza hipertensivă este mai mare de 180 (sistolic) cu peste 110 (diastolic), arată cifrele American Heart Association.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel