Cum poate boala Crohn să declanșeze apendicita. Legătura dintre inflamațiile intestinale și simptomele apendicitei

boala Crohn si apendicita Foto: Freepik
Studiile recente explorează legătura dintre boala Crohn și apendicită, alături de implicațiile lor pentru diagnostic și tratament.

Boala Crohn, o boală inflamatorie cronică a intestinului, poate provoca o inflamație acută a apendicelui, o pungă mică atașată la intestinul gros. Simptomele includ dureri abdominale și diaree. Apendicita este o urgență medicală care necesită un tratament imediat pentru a preveni complicațiile grave. Cel mai frecvent simptom este durerea abdominală severă, iar o cauză posibilă este boala inflamatorie intestinală.

Apendicita provocată de Boala Crohn?

Boala Crohn poate provoca o inflamație acută a apendicelui, cunoscută sub numele de boala Crohn apendiculară (BCA), care apare în doar 0,2% până la 0,5% din cazurile de apendicită. Boala Crohn apendiculară este adesea însoțită de inflamația ileonului, a colonului, de dureri abdominale și de diaree.

Aproximativ 25% dintre persoanele care se confruntă cu boala Crohn apendiculară raportează alte simptome ale bolii Crohn, cum ar fi durerea abdominală cronică și disconfortul intestinal. Este mai frecventă la persoanele tinere și este adesea confundată cu apendicita acută care nu are legătură cu boala Crohn.

Diagnosticul bolii Crohn apendiculare este o provocare din cauza rarității sale, a prezenței durerii în partea inferioară dreaptă a abdomenului și a inaccesibilității apendicelui pentru testele de diagnosticare. Aceasta este diagnosticată de obicei după îndepărtarea chirurgicală a apendicelui pentru a trata apendicita.

Semnele bolii Crohn pot include îngroșarea peretelui, agregate limfoide și apendicita granulomatoasă, care poate fi cauzată de infecții precum Mycobacterium tuberculosis și de cauze neinfecțioase precum boala Crohn.

Cercetările recente sugerează că mutațiile genetice și rezultatele de laborator recent identificate pot ajuta medicii să diagnosticheze mai devreme boala Crohn apendiculară, ceea ce ar putea reduce riscul potențial de complicații potențiale în urma unei apendicectomii.

Vezi și: Cum să îți îmbunătățești inteligența emoțională. Cele patru nivele ale inteligenței emoționale pe care să le cultivi

Foto: Freepik

Ce poate declanșa apendicita

Apendicita poate fi cauzată de scaunul întărit, de o infecție a tractului gastrointestinal sau de o boală inflamatorie intestinală. Cauza exactă este neclară, dar experții sugerează că factori precum bacteriile din tractul gastrointestinal, genetica, fumatul și dietele bogate în grăsimi pot contribui.

O apendicectomie poate crește riscul de boală Crohn după procedură, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin legătura dintre apendicită și boala Crohn.

Vezi și: Combinarea postului intermitent cu exercițiile de intensitate ridicată. Formula ideală pentru pierdea în greutate

Simptome

Apendicita acută cu boala Crohn este o afecțiune rară, doar 0,5% din probele de apendicită prezentând caracteristici ale bolii Crohn. Printre primele semne de avertizare se numără durerea abdominală persistentă și severă, în special în zona inferioară dreaptă, care se poate simți diferit de orice durere pe care ați experimentat-o vreodată.

Alte simptome includ umflături și crampe, disconfort intestinal, oboseală, greață sau pierderea poftei de mâncare și pierdere în greutate. Alte studii estimează că prevalența ACD este cuprinsă între 0,2% și 0,5%.

Un medic poate ajuta la tratarea apendicitei, la gestionarea simptomelor și la reducerea riscului de complicații. Dacă bănuiești că te confrunți cu apendicită din cauza simptomelor legate de boala Crohn, consultă un medic.

Acesta îți poate evalua simptomele și îți poate oferi un diagnostic pentru a determina cea mai bună abordare terapeutică. Apendicita poate avea diverse cauze, iar diagnosticul său este dificil din cauza rarității sale. Intervenția chirurgicală este cel mai frecvent tratament, iar cercetătorii studiază cele mai bune abordări de diagnostic și tratament pentru apendicită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel