Cum alegi corect ochelarii de soare și ce culoare trebuie să aibă lentilele. Hayfa Masri, despre bolile ochilor VARA: Purtarea e obligatorie, nu un MOFT, nu un accesoriu

Cum alegi corect ochelarii de soare - Foto: Freepick @marymarkevich
EXCLUSIV
Ce afecțiuni ale ochilor putem dezvolta în timpul sezonului călduros. Cum ne alegem corect ochelarii de soare și ce rol au culorile lentilelor.

Dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie la Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit despre afecțiunile ochilor pe care le putem dezvolta pe timpul verii. 

"Odată cu venirea anotimpului călduros, crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni oculare. Canicula, transpirația excesivă, poluarea și praful favorizează apariția blefaritelor și a conjunctivitelor infecțioase sau alergice. Expunerea îndelungată fără protecție la radiațiile ultraviolete duce la apariția arsurilor corneene (fotokeratită) și retiniene (retinopatie solară). De asemenea, pe termen lung, expunerea excesivă favorizează apariția leziunilor degenerative (pterigion, pinguecula), cataractă și cancere", spune medicul Hayfa Masri.

"Testul cu două degete… cel mai greu examen pentru mine". Semnează PETIȚIA #DeNetestat pentru ca testele de virginitate să fie INTERZISE în România

Reguli pe care trebuie să le respectăm pentru sănătatea ochilor:

 

Spondiloza cervicală, de la amețeli la picat din picioare. Atenție cum cobori din pat. Medic, totul despre SIMPTOME și ciocurile pe coloană

- Purtarea de pălării, șepci și ochelari de soare corespunzătoare pentru protecția față de radiațiile ultraviolete.

- Igiena personală – mâinile trebuie să fie curate atunci atingem cu ele ochii.

- Dietă echilibrată, bogată în vitamine, legume, fructe.

- În timpul înotului, e recomandată purtarea de ochelari de înot, pentru a preveni apariția conjunctivitelor.

Cum ne alegem corect ochelarii de soare?

 

2. -imagine fara descriere- (dr--hayfa-masri---sanador_29158700.jpg)

"Este recomandat ca ochelarii de soare să fie achiziționați doar de la magazinele de specialitate. Pe lângă faptul că trebuie să se potrivească fizionomiei fiecăruia dintre noi și să fie la modă, când cumpărăm o pereche nouă trebuie sa verificăm:

Marcajul CE, care confirmă faptul că lentilele corespund standardelor europene. Categoria de filtru (de 0 la 4). Ochelarii trebuie să blocheze 99–100% din radiația UV (standardul UV400). Culorile lentilelor trebuie alese în funcție de mediul în care îi vom purta.

Recomandări pentru culorile lentilelor:

- lentilele verzi oferă un contrast foarte bun,

- lentilele neagre sau gri sunt indicate atunci când stăm la soare,

- în vreme ce lentilele portocalii, galbene, albastre sunt utile pentru șoferi, pe timp de ceață sau ploaie.

Lentilele de culoare închisă nu asigură o protecție mai bună decât cele deschise la culoare, deoarece protecția UV e asigurată de filtrul încorporat în lentile, nu de culoarea ochelarilor.

Ochelarii recomandați sunt cei care protejează împotriva razelor ultraviolete A și B, dar ideale sunt lentilele polarizate, pentru că în plus elimină orice fel de reflexie a luminii.

Exista soluții și pentru purtătorii de ochelari de vedere (cu dioptrii), anume ochelarii de soare cu dioptrii făcuți la comandă", a declarat medicul Dr. Hayfa Masri, de la SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Alimentele care te fac cu 11 ani mai TÂNĂR: Au foarte puține calorii și ZERO colesterol

Când ne pot dăuna ochelarii de soare?

 

"Ochelarii de proastă calitate, cum sunt cei cumpărați de pe stradă, ne pot afecta grav vederea pentru că nu asigură protecția față de ultraviolete (nu au filtru UV încorporat).

Ochiul dispune de propriul mecanism de protecție împotriva expunerii la radiația solară. Astfel, pupila se poate micșora, filtrând astfel cantitatea de radiații care pătrunde în ochi. O lentilă colorată dar fără filtru împotriva ultravioletelor este mult mai dăunătoare decât expunerea la soare fără ochelari, întrucât lentila colorată face ca pupila să se dilate și astfel pătrunde o cantitate mai mare de radiații UV la nivelul ochiului", a completat ea.

La ce riscuri ne expunem atunci când nu purtăm ochelari de soare?

 

"La fel cum ne protejăm pielea de razele de soare cu ajutorul cremelor de protecție solară, trebuie să purtăm ochelari de soare pentru a ne proteja ochii de radiațiile ultraviolete. Vara, radiațiile sunt de trei ori mai puternice decât iarna și expunerea îndelungată poate provoca arsuri ale corneei și ale retinei, leziuni degenerative și chiar cataractă.

Purtarea ochelarilor de soare e obligatorie și nu trebuie văzută ca un moft sau ca o adăugare a unui simplu accesoriu", atrage atenția medicul oftalmolog.

Cum îi protejăm pe copii?

 

2. Foto: Pexe... (cum-alegi-corect-ochelarii-de-soare-si-ce-culoare-trebuie-sa-aiba-lentilele--hayfa-masri--despre-bolile-ochilor-vara-purtarea-e-obligatorie--nu-un-moft--nu-un-accesoriu-2_31617900.jpg)Foto: Pexels @Kindel Media

 

"Și la copii se recomandă protecția ochilor față de radiația solară, cu ajutorul ochelarilor de soare, începând de la vârste de 2–3 ani.

Ochelarii pentru copii trebuie aleși cu grijă, pentru început la recomandarea medicului oftalmolog. Vor fi cumpărați din magazinele de specialitate și trebuie să fie ușor de purtat, ca să îi poată suporta cei mici. Materialul din care este făcută rama ochelarilor pentru copii nu trebuie sa aibă părți cu care aceștia să se poată răni (metalice sau ascuțite), trebuie să asigure protecție de 100% împotriva radiațiilor ultraviolete, iar lentila trebuie să fie din policarbonat (este mai rezistentă) și polarizată", a conchis Dr. Hayfa Masri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel