Cu ce au tratat medicii 40 de cazuri ușoare de OMICRON: „Paracetamol și multivitamine”

Medicamente
Multivitamine și tablete de paracetamol, acesta a fost până acum singurul tratament oferit pacienților cu Omicron la cel mai mare spital de stat din Delhi, India. La fel spun și medicii de familie spanioli care tratează astfel de cazuri. 

Spitalul Lok Nayak (LNJP), care este cea mai mare unitate de asistență medicală de stat din Delhi, a raportat până acum 40 de cazuri de OMICRON, cea mai recentă variantă de coronavirus. Nouăsprezece dintre acești pacienți au fost deja externați.

Vaccinații sunt asimptomatici sau au forme ușoare

Un medic senior de la spital a dezvăluit, pentru NewDelhiTV (NDTV) că aproximativ 90% dintre pacienți sunt „asimptomatici”, iar restul au prezentat simptome ușoare precum „dureri în gât, febră scăzută și dureri de corp”.

„Tratamentul a inclus doar multi-vitamine și tablete de paracetamol. Nu am simțit nevoia să le dăm niciun alt medicament", a spus el, pentru sursa citată.

Medicul a spus că majoritatea pacienților au fost testați pozitiv pentru COVID-19 la aeroport la sosirea în India. Cu excepția unuia, toți erau complet vaccinați și aproximativ două treimi dintre ei aveau vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19. Trei au făcut chiar vaccinuri de rapel cu vaccinul Pfizer, a adăugat medicul. Dar toți au fot fie asimtomatici, fie au avut forme ușoare. 

Pacienții au inclus un deputat al unei țări africane, un membru al unei familii regale dintr-un stat din nordul Indiei și membri ai famiililor unor birocrați, notează  NDTV.

Potrivit datelor Ministerului indian al Sănătății al Uniunii, Delhi avea până ieri 67 de cazuri Omicron, dintre care 23 erau deja externate.

Paracetamolul, mai bun decât ibuprofenul spun spaniolii

Cel mai des, spune medicii de familie spanioli, pacienții cu OMICRON au anumite simptome. „Febră mare pentru câteva zile și o răceală urâtă: strănut, durere în gât etc.”, a explicat, pentru EL ESPAÑOL, dr Lorenzo Armenteros, de la Centrul de Sănătate Illas Canarias, din Lugo.

Observațiile lui Armenteros și ale altor medici de familie certifică de fapt datele unui studiu preliminar, publicat recent, care a arată că varianta omicron de coronavirus se înmulțește de 70 de ori mai repede în căile respiratorii superioare (nări, gât), în timp ce în cele inferioare (trahee, bronhii) ritmul său este de 10 ori mai lent decât în cazul variantei Delta.

„Există un nivel mai scăzut de oboseală, mai puține leziuni corporale, dar căile aeriene superioare sunt afectate: sinuzită, obstrucție nazală etc.”, explică medicul care recomandă, în cazul oricăror simptome, un consult medical. „Din fericire, complicațiile gen pneumonie sunt excepționale până acum”.

Febra de peste 38 de grade se tratează, de regulă, cu ibuprofen sau paracetamol, deși medicii îl recomandă pe al doilea în cazul COVID-19.

„Deși nu s-a demonstrat, așa cum se spunea la începutul pandemiei, că ibuprofenul ar complica boala Covid, se recomandă paracetamolul pentru că este mai antipiretic”, explică dr Armenteros, pentru EL ESPAÑOL.

Paracetamolul a cărui principală funcție e reducerea febrei și a durerii, are totuși contraindicații și nu trebuie luat în cantitate mare. Conform OMS, doza maximă admisă zilnic nu trebuie să depășească 4 grame, pentru că poate provoca boli extrem de grave.

Aflați aici ce indicații și ce contraindicații are: PARACETAMOLUM - prospect

Citiți și: Medicul Tudor Ciuhodaru, AVERTISMENT după un deces cauzat de supradoza de paracetamol: ATENȚIE, NU E DE GLUMIT!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel