CRJ: Cazul Spitalului Săpoca nu e singular. Peste 1.500 de persoane instituționalizate mor anual la psihiatrie, în România

Statistică sumbră - peste 1.500 de pacienți mor anual în instituțiile publice de sănătate mintală
Cazul Spitalului Săpoca din păcate nu este doar o excepție de regulă și nici o noutate, dat fiind faptul că de situația instituției din Buzău se știa de mai mult timp. În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale aflate în instituțiile publice de sănătate mintală și protecție a persoanelor cu dizabilități, însă la nivelul Ministerului Sănătății nu există informații despre cauzele și numărul deceselor, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice (CRJ).

„Din datele colectate de CRJ a reieșit că în România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale aflate în instituțiile publice de sănătate mintală și protecție a persoanelor cu dizabilități. Dintre acestea, aproximativ 500 au decedat în spitale și secții de psihiatrie în perioada cuprinsă între septembrie 2017 și septembrie 2018. Cu toate acestea, informații despre cauzele și numărul deceselor nu există la nivelul Ministerului Sănătății. Nu există informații centralizate, publice, defalcate despre numărul persoanelor internate, perioada de internare, numărul internărilor nevoluntare sau a celor voluntare, diagnostic, tratament și personal medical, psihologi și asistenți sociali", se arată în comunicatul preluat de Agerpres.

CRJ prezintă și o serie de date cuprinse într-un raport de monitorizare realizat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca.

„În perioada de timp vizată, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca și pentru măsuri de siguranță (...) au decedat 17 persoane, printre care și un bărbat în vârstă de 45 de ani (asfixie mecanică produsă prin spânzurare). 64 de persoane au fost internate nevoluntar; dintre acestea, doar 14 au fost confirmate de o instanță de judecată, pentru ceilalți spitalul de psihiatrie considerând că 'nu este cazul' să sesizeze internarea nevoluntară, obligație prevăzută de legea sănătății mintale; într-un singur caz a fost exercitat recursul împotriva hotărârii de internare nevoluntară, pacientul în vârstă de 31 de ani fiind internat de 1.270 zile la momentul colectării datelor", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, în Spitalul de Psihiatrie Săpoca se aflau, la momentul colectării datelor, 259 de așa-numite „cazuri sociale", pacienți pentru care este necesară identificarea unei măsuri de ocrotire în familie sau în comunitate, dar în lipsa acesteia rămân internați pe o perioadă nelimitată. Dintre aceștia, 81 erau internați de peste 10 ani.

Nu e singurul incident din spitalele de psihiatrie

CRJ reamintește că incidentul de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, soldat cu cinci morți și opt răniți, a avut loc la 15 ani de la situația înregistrată la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din județul Dolj, unde în 2004, într-un interval de trei săptămâni, au decedat 18 pacienți din cauza scăderii rapide în greutate și hipotermiei.

„Între aceste două repere sumbre, alte multe mii de persoane cu afecțiuni sau dizabilități psihice, psihosociale sau intelectuale și-au găsit sfârșitul în instituții de asistență medicală psihiatrică sau protecție socială din România. (...) Credem astfel că, după aproape 15 de ani în care am atras atenția guvernului român asupra încălcării drepturilor omului în spitalele de psihiatrie și în centrele rezidențiale și de protecție a persoanelor cu dizabilități, a venit timpul ca statul român să își asume lipsa de măsuri concrete în scopul asigurării dreptului la sănătate și viață a persoanelor cu dizabilități psihosociale", se mai menționează în comunicat.

CRJ solicită ministrul Sănătății ca, în colaborarea cu ministrul Muncii, ministrul Justiției și cu procurorul general, să se asigure că măsurile concrete pe care le va dispune vor conduce la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități psihosociale. O altă solicitare vizează asigurarea posibilității organizațiilor neguvernamentale independente de a vizita neîngrădit, cu respectarea regulamentelor interioare, orice unitate unde sunt îngrijite persoane cu afecțiuni sau dizabilități psihice, psihosociale/intelectuale, copii, tineri sau adulți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel