Te pregătești pentru prima ta...
Oana Sivache, Directorul General al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), atrage un semnal de alarmă cu privire la deficitul de personal în unitățile medicale.
Oana Sivache a raportat că a cerut în repetate rânduri deblocarea posturilor, dar fără succes. Mai mult, Oana Sivache a subliniat că lipsa medicilor și a personalului auxiliar amenință continuitatea serviciilor medicale.
În ciuda demersurilor multiple pentru deblocarea posturilor prin memorandumuri și apeluri repetate către autorități, răspunsurile au lipsit.
Oana Sivache a criticat guvernul pentru ignorarea cererilor și a sugerat o susținere insuficientă din partea ministerelor relevante. Ea a adus în discuție discriminarea pacienților în funcție de administrația sub care funcționează spitalele, subliniind că majoritatea pacienților nu sunt conștienți de aceste distincții administrative și nici nu ar trebui să fie.
"Am încercat să deblocăm posturile din spitale printr-un memorandum, urmat de trei reveniri. Fără răspuns! Toate demersurile noastre au fost ignorate de Guvern, fiind, probabil, şi insuficient susţinute de ministrul Sănătăţii sau de cel al Dezvoltării.
Foto: Freepik @DrazenZigic
E regretabil că pacienţii sunt împărţiţi în mod discriminatoriu (cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii versus cei din spitalele din subordinea Primăriilor sau Consiliilor judeţene).
Majoritatea oamenilor nici nu ştiu ce instituţie administrează spitalul în care ei solicită ajutor medical! Nici nu ar trebui să conteze", a declarat Oana Sivache, potrivit unui comunicat de presă al ASSMB.
Directoarea ASSMB a accentuat responsabilitatea Guvernului de a proteja sănătatea publică, considerând-o o obligație morală și legală. Ea a criticat politica de austeritate severă, argumentând că reducerea cheltuielilor afectează accesul la tratamente și tehnologii medicale și demotivează personalul medical.
Oana Sivache a avertizat că, în lipsa personalului necesar, continuitatea și funcționalitatea serviciilor medicale sunt grav amenințate. Ea a recunoscut profesionalismul și dedicarea personalului medical existent, dar a subliniat că acestea ar putea să nu fie suficiente în viitor pentru salvarea vieților și tratamentul adecvat al pacienților.
"În curând, o să fim în situaţia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienţi medici şi duc lipsă de personal TESA.
Este în pericol însăşi funcţionalitatea şi continuitatea activităţii medicale! Riscăm ca profesionalismul şi dedicarea personalului nostru medical să nu mai fie suficiente pentru salvarea de vieţi şi tratarea corespunzătoare a celor suferinzi", a spus directoarea ASSMB.
Foto: Freepik @syda_productions
Nu în ultimul rând, Oana Sivache a declarat că sănătatea nu a cunoscut o asemenea criză în ultimii ani și a menționat eforturile constante ale ASSMB de a depăși obstacolele, subliniind implicarea personală în gestionarea acestei crize și dorința de colaborare pentru binele pacienților.
Directorul ASSMB a încheiat exprimând angajamentul său față de realitatea din spitale și nevoia de a aborda această criză cu seriozitate și empatie față de pacienți.
"De cel puţin şase luni încerc să depăşim obstacole ce ne sunt puse în cale constant. Am făcut asta instituţional, în linişte, considerând că deciziile eronate se pot îndrepta, că o să găsim înţelepciunea, indiferent de funcţii, să colaborăm spre binele pacienţilor.
Am considerat că toţi ne dorim acelaşi lucru - să ne uităm în ochii pacienţilor cu empatie, dar mai ales cu liniştea că am făcut tot ce era necesar pentru ca ei să primească ajutorul de care au nevoie în spitale. Sănătatea nu a mai trăit o astfel de criză în ultimii ani", a conchis Oana Sivache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...