Cremele de protecție solară afectează producția de vitamina D? Ce spun cercetătorii

Cremele de protecție solară ar putea afecta producța de vitamina D
Cremele de protecție solară au fost în atenția cercetătorilor, care s-au declarat îngrijorați de modul în care acestea ar putea afecta producția de vitamina D a organsimului.

Cremele de protecție solară încep să fie blamate din ce în ce mai mult. După ce au fost presupuse generatoare de cancer, fiind descoperite creme cu depășiri majore ale unor substanțe cu potențial în cauzarea cancrului, cercetătorii s-au concentrat asupra modului în care este afectată producția de vitamina D.

În ciuda faptului că protejează de efectele nocive ale razelor soarelui, cercetătorii s-au declarat îngrijorați de faptul că unele produse ar putea inhiba producția de vitamine D a organismului. Astfel, ei au demarat un studiu, pentru a verifica dacă se confirmă sau nu această îngrijorare, scrie sciencedaily.com.

Totuși, într-o săptămână cu vreme însorită, cu un indice UV foarte ridicat, chiar și atunci când produsele de protecție solară au fost folosite în mod corespunzător și au împiedicat arsurile solare, cercetătorii de la British Journal of Dermatology au arătat în studiul lor că au înregistrat o creștere a vitaminei D la participanți.

Lumina soarelui conține radiații UVA și UVB, iar ultima este esențială pentru sinteza vitaminei D.

Cremele de protecție solară, verificate

Două produse de protecție solară cu același SPF au fost comparate. Crema de protecția solară cu un factor de protecție UVA ridicat a permis o sinteză semnificativ mai mare de vitamina D, față de o loțiune cu factor de protecție UVA scăzut. Probabil pentru că permite o mai mare absorbție a UVB.

Rezultatele arată că beneficiile utilizării cremelor de protecție solară pot fi obținute fără a compromite nivelele de vitamina D.

"Lumina soarelui este principala sursa de vitamina D. Cremele de protectie solară pot preveni arsurile solare și cancerul de piele, însă a existat o multitudine de incertitudini cu privire la efectele de protecție solară asupra vitaminei D", a spus autorul principal, Prof. Antony Young, de la King's College din Londra. "Studiul nostru, în timpul unei săptămâni de vreme perfectă în Tenerife, a arătat că produsele de protecție solară, chiar și atunci când sunt utilizate optim pentru a preveni arsurile solare, au permis o sinteză excelentă de vitamina D."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel