Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Potrivit unui studiu al Institutul Național de Cancer, parte a National Institutes of Health, COVID-19 a fost a treia cauză principală de deces în Statele Unite în perioada martie 2020 și octombrie 2021, pe primul loc fiind bolile de inimă, urmate de cancer.
În plus accidentele și accidentele vasculare cerebrale au fost a patra și a cincea cauză principală de deces.
Acum, un mic studiu al National Institutes of Health (NIH) dezvăluie modul în care răspunsul imunitar declanșat de COVID-19 poate afecta creierul. Practic, potrivit studiilor efectuate pe câteva cadavre, leziunile cerebrale nu sunt produse de virus, ci de anticorpi.
Studiul descrie răspunsul imunitar declanșat de infecția cu COVID-19 care deteriorează vasele de sânge ale creierului și poate duce la simptome neurologice pe termen scurt și lung. Într-un studiu publicat în Brain, cercetătorii de la National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) au examinat modificările cerebrale la nouă persoane care au murit subit după ce au contractat virusul.
Oamenii de știință au găsit dovezi că anticorpii - proteine produse de sistemul imunitar ca răspuns la viruși și alți invadatori - sunt implicați într-un atac asupra celulelor care căptușesc vasele de sânge ale creierului, ceea ce duce la inflamații și leziuni. În concordanță cu un studiu anterior al grupului, SARS-CoV-2 nu a fost detectat în creierul pacienților, ceea ce sugerează că virusul nu infecta creierul în mod direct.
Înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 poate declanșa leziuni cerebrale ar putea contribui la dezvoltarea de terapii pentru pacienții COVID-19 care au simptome neurologice persistente.
"Pacienții dezvoltă adesea complicații neurologice cu COVID-19, dar procesul fiziopatologic care stă la baza acestei boli nu este bine înțeles", a declarat Avindra Nath, doctor în medicină, director clinic la NINDS și autor principal al studiului, care a completat că "am arătat anterior leziuni ale vaselor de sânge și inflamații în creierul pacienților la autopsie, dar nu înțelegeam cauza acestor leziuni. Cred că în această lucrare am obținut o înțelegere importantă a cascadei de evenimente".
Dializa, noi reguli pentru cadrele medicale. Va fi nevoie de o specializare în nefrologie
Dr. Nath și echipa sa au descoperit că anticorpii produși ca răspuns la COVID-19 pot viza în mod eronat celule cruciale pentru bariera hemato-encefalică. Celulele endoteliale bine compactate ajută la formarea barierei hemato-encefalice, care împiedică substanțele nocive să ajungă la creier, permițând în același timp trecerea substanțelor necesare. Deteriorarea celulelor endoteliale din vasele de sânge din creier poate duce la scurgeri de proteine din sânge. Acest lucru provoacă sângerări și cheaguri la unii pacienți cu COVID-19 și poate crește riscul de accident vascular cerebral.
Pentru prima dată, cercetătorii au observat depozite de complexe imune - molecule formate atunci când anticorpii se leagă de antigene (substanțe străine) - pe suprafața celulelor endoteliale din creierul pacienților cu COVID-19. Astfel de complexe imune pot deteriora țesuturile prin declanșarea inflamației.
Studiul se bazează pe cercetările lor anterioare, care au găsit dovezi ale leziunilor cerebrale cauzate de subțierea și scurgerea vaselor de sânge. Ei au suspectat că daunele s-ar fi putut datora răspunsului inflamator natural al organismului la virus.
Pentru a explora în continuare acest răspuns imunitar, Dr. Nath și echipa sa au examinat țesutul cerebral de la un subset de pacienți din studiul anterior. Cele nouă persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 73 de ani, au fost alese deoarece prezentau semne de deteriorare a vaselor de sânge din creier pe baza scanărilor structurale ale creierului. Probele au fost comparate cu cele provenite de la 10 controale. Echipa a analizat neuroinflamarea și răspunsurile imune folosind imunohistochimia, o tehnică care folosește anticorpi pentru a identifica proteine marker specifice în țesuturi.
Ca și în studiul lor anterior, cercetătorii au găsit semne de vase de sânge cu scurgeri, pe baza prezenței proteinelor din sânge care, în mod normal, nu traversează bariera hemato-encefalică. Acest lucru sugerează că joncțiunile strânse dintre celulele endoteliale din bariera hematoencefalică sunt deteriorate.
Dr. Nath și colegii săi au găsit dovezi că deteriorarea celulelor endoteliale s-a datorat probabil unui răspuns imunitar - descoperind depozite de complexe imune pe suprafața celulelor.
Aceste observații sugerează un atac mediat de anticorpi care activează celulele endoteliale. Atunci când celulele endoteliale sunt activate, ele exprimă proteine numite molecule de adeziune care determină plachetele să se lipească între ele. Niveluri ridicate de molecule de adeziune au fost găsite în celulele endoteliale din probele de țesut cerebral.
"Activarea celulelor endoteliale aduce trombocite care se lipesc de pereții vaselor de sânge, provocând formarea cheagurilor și apariția scurgerilor. În același timp, joncțiunile strânse dintre celulele endoteliale sunt întrerupte, ceea ce provoacă scurgeri. Odată ce se produc scurgeri, celulele imune, cum ar fi macrofagele, pot veni să repare daunele, instaurând inflamația. Aceasta, la rândul ei, provoacă deteriorarea neuronilor", a explicat Dr. Nath.
Cercetătorii au descoperit că, în zonele cu leziuni ale celulelor endoteliale, peste 300 de gene au prezentat o expresie scăzută, în timp ce șase gene au fost crescute. Aceste gene au fost asociate cu stresul oxidativ, deteriorarea ADN-ului și dereglarea metabolică. Acest lucru poate oferi indicii cu privire la baza moleculară a simptomelor neurologice legate de COVID-19 și poate oferi potențiale ținte terapeutice.
Împreună, aceste descoperiri oferă o perspectivă asupra răspunsului imunitar care dăunează creierului după infecția cu COVID-19. Dar rămâne neclar ce antigen este vizat de răspunsul imunitar, deoarece virusul în sine nu a fost detectat în creier. Este posibil ca anticorpii împotriva proteinei spike a SARS-CoV-2 să se lege de receptorul ACE2 folosit de virus pentru a intra în celule. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora această ipoteză.
Studiul ar putea avea, de asemenea, implicații pentru înțelegerea și tratarea simptomelor neurologice pe termen lung după COVID-19, care includ dureri de cap, oboseală, pierderea gustului și a mirosului, probleme de somn și "ceață cerebrală". Dacă pacienții din studiu ar fi supraviețuit, cercetătorii cred că aceștia ar fi dezvoltat probabil long-COVID.
"Este foarte posibil ca același răspuns imunitar să persiste la pacienții cu long-COVID, ceea ce duce la leziuni neuronale. Ar putea exista un mic răspuns imunitar indolent care continuă, ceea ce înseamnă că terapiile de modulare imunitară ar putea ajuta acești pacienți. Așadar, aceste descoperiri au implicații terapeutice foarte importante", a declarat Dr. Nath.
Rezultatele sugerează că tratamentele concepute pentru a preveni dezvoltarea complexelor imune observate în cadrul studiului ar putea fi potențiale terapii pentru simptomele neurologice post-COVID.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...