Creier, îmbătrânire: se întâmplă mai repede la femei
18 apr 2019, 08:20

Înaintarea în vârstă este corelată cu scăderea sănătății fizice și cognitive  FOTO: pexels.com
Declinul cognitiv la femei începe mai repede decât se credea până acum, sugerează un studiu recent.

Noi cercetări arată că declinul cognitiv, proces normal, ar putea începe mai devreme decât se credea până acum. Cel puțin la femeile de vârstă mijlocie, susține un studiu recent. Unii cercetători consideră că declinul cognitiv ar începe din al treilea deceniu de viață în timp ce alții avansează vârste ca 55, 60 și 70 de ani, potrivit medicinenet.com.

Circa 2.100 de femei testate

Cu aceste idei au plecat la drum o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) și Universitatea Brandeis din Waltham, SUA. 

Oamenii de știință au verificat datele colectate prin Studiul de Sănătate a Femeilor din întreaga Națiune (SWAN), făcut pe 2.709 femei de vârstă mijlocie, între 42 și 52 de ani. La 80% dintre acestea li s-au testat abilitățile cognitive. Cercetătorii au făcut al treilea test pe, de data asta, 2.124 de femei, cu vârsta medie de 54 de ani, care au fost monitorizate clinic timp de 10 ani după menopauză. Teste de viteză analitică de procesare, memorie episodică verbală - atât imediată, cât și întârziată - și memoria de lucru.

Anxietate cognitivă: 4,9%

Cercetarea echipei a găsit argumente solide că declinul cognitiv începe devreme la femeile de vârstă mijlocie: anxietatea cognitivă a femeilor s-a deteriorat cu o medie de 4,9% în 10 ani, viteza cognitivă – cu o medie de 0,28% pe an, viteza de percepție și reacție - cu aproximativ 1%.

„Acest studiu oferă noi dovezi bune privind îmbătrânirea cognitivă la femeile din mediul mijlociu, cu scăderi semnificative longitudinale ale vitezei de procesare și ale memoriei verbale", susțin autorii studiului, citați de medicinenet.com.

Cercetarea a fost publicată în revista PLoS One. Poate fi citită AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?