Coxartroza, specifică vârstnicilor, dar întâlnită și la tineri. Medic: Este diagnosticată în momentul în care a devenit o problemă de sănătate cronică

coxartroza - FOTO: Freepick
Coxartroza este o afecțiune specifică persoanelor în vârstă, dar este întâlnită și la tineri.

Coxartroza este considerată a fi una dintre cele mai grave condiții articulare care afectează populația globală și nu neapărat din cauza durerilor puternice, ci din perspectiva modului în care scade calitatea vieții pacienților, întrucât prin distrugerea cartilajului articular implicat apar dureri puternice, însoțite de reducerea mobilității șoldului.

Cauzele coxartrozei

Coxartroza este o boală care apare destul de frecvent în special la grupa de vârstă mijlocie și la persoanele de vârsta a treia. Artroza șoldului este o afecțiune degenerativă care progresează în timp, pe o perioadă de câțiva ani, timp în care simptomele asociate se agravează și se diversifică.

”Cauza exactă a coxartrozei este necunoscută. Ceea ce se cunoaște este faptul că cei mai mulţi oameni cu coxartroză prezintă cel puţin unul dintre factorii de risc enumeraţi mai jos:

Vârsta înaintată: cel mai frecvent persoanele afectate de artroză au vârste cuprinse între 50 şi 70 ani

Defecte congenitale: cum este luxaţia congenitală de şold

Traumatisme la nivelul şoldului: cum ar fi luxaţia de şold sau fractura de col femural

Obezitatea: prin crearea unui dezechilibru între solicitare şi rezistenţa cartilajului articular

Sexul: coxartroza este mai des întâlnită în rândul femeilor.

Însă coxartroza apare şi la persoane care nu prezintă niciunul din factorii de risc enumeraţi mai sus şi fără o cauză detectabilă, explică dr. Robert Apostolescu pe blogul său.

Vezi și: Grătarul, pericol pentru sănătate. Poate provoca leziuni interne

Simptome

Cele mai frecvente simptome sunt durerea de șold. Medicul mai explică la ce semne trebuie să fiți atenți.

”Adesea primele simptome ale coxartrozei sunt durerea de şold, mai ales în zona inghinală şi senzaţia de rigiditate cu scăderea gradului de mobilitate a şoldului. Coxartroza este o boală cu evoluţie progresivă şi mulţi dintre bolnavii afectaţi preferă să ignore durerea până ce aceasta împreună cu mobilitatea scăzută le afectează viaţa de zi cu zi. Iată mai jos câteva din simptomele gonartrozei care vă ajută să recunoaşteţi boala şi să vă prezentaţi cât mai curând la medic:

Durerea în zona inghinală, fesieră sau care coboară pe coapsă poate fi primul semn de coxartroză. Aceasta apare iniţial la mers şi apoi, odată cu progresia bolii, devine permanentă. Durerea în coxartroză apare treptat, în luni sau ani.

Durerea de şold aparută brusc, este cauzată cel mai probabil de un traumatism (lovitură) sau alte afecţiuni.

Scăderea mobilităţii. În mod normal articulaţia şoldului permite o gamă largă de mişcări. Coxartroza face dificilă desfacerea picioarelor, întinderea piciorului în spate şi  rotaţia internă a membrului.

Şchiopătatul. Pentru a reduce durerea puteţi începe să şchiopătaţi, reducând astfel presiunea asupra şoldului.

Rigiditatea şoldului. Activităţile de zi cu zi care implică aplecatul, cum ar fi încălţatul, pot fi dificile sau imposibile la bolnavul cu coxartroză. Urcatul şi coborâtul din maşină reprezintă o adevărată provocare. Repausul înrăutăţeşte situaţia.

Şoldul devene rigid după o perioadă de inactivitate (dimineaţa după somn). Persoanele cu coxartroză acuză adesea dureri atunci când se ridică din pat dimineaţa sau când încearcă să se ridice după ce au stat o perioadă mai lungă pe scaun ori fotoliu”, mai notează medicul.

Vezi și: Cum se aplică crema de față. Nu ai știut până acum. Ioana Marinescu: Să nu însămânțăm crema cu ceva impurități de pe pielea feței

Tratament

Nu există un tratament care să vindece boala. Aceasta poate fi doar ținută sub control.

”Modificările apărute odată cu evoluţia bolii sunt ireversibile. Totuşi tratamentul nechirurgical început devreme vă scuteşte de multă durere şi poate amâna instalarea incapacităţii de mişcare. Dacă coxartroza este în stadii avansate, singura soluţie pentru dumneavoastră este cea chirurgicală – protezarea şoldului (artroplastia totală de şold)”, mai explică dr. Robert Apostolescu.

Astfel, tratatamentul poate fi nechirurgical și include evitarea eforturilor prelungite, kinetoterapie pentru a creşte sau menţine mobilitatea şoldului, cu exerciţii regulate precum înotul, aerobică în apă, ciclismul, administrarea medicaţiei antiinflamatorii nesteriodiene pentru durere, odihnă periodic, folosirea ajutătoarelor la mers (cadru/baston) pentru a scade presiunea la nivelul şoldului, pierderea în greutate, dacă sunteţi o persoană supraponderală.

În cazul în care coxartroza este într-o fază avansată, durerea nu este calmată de tratamentul nechirurgical, şoldurile dor chiar şi în timpul repausului nocturn şi/sau membrul se scurtează cu apariţia şchiopătatului. Astfel, este posibilă și protezarea totală a șoldului pe cale chirurgicală.

Vezi și: Hernia de disc, cauze și tratatament. Medic: Este tot mai prezentă în viața oamenilor. Poate cauza dureri majore. Lăsată netratată, poate duce la complicații grave

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel