COVID: Risc de la „ridicat la foarte ridicat” ca varianta Omicron (din Africa de sud) să se răspândească în Europa. Avertisment ECDC

Coronavirus   Foto: Pixabay
Riscul este „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă de COVID-19, numită Omicron și detectată inițial în Africa de Sud, să se răspândească în Europa, a avertizat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). OMS a declarat deja îngrijorătoare aceasată variantă de coronavirus, iar SUA și Canada și-au închis granițele pentru cei care vin din anumite țări

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că „nivelul general de risc pentru UE și SEE (Spațiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este considerat ridicat pentru foarte ridicat".

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost detectat în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Hong Kong și în Belgia, țară membră a UE. 
Noua variantă B.1.1.529 de Covid, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și denumită ''Omicron'', relatează AFP.

„Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă prezintă un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a indicat grupul de experți însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluția COVID-19.

Noua variantă are potențialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de știință sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Statele Unite au anunțat vineri închiderea granițelor pentru persoanele care sosesc din opt țări din Africa australă, măsură luată ca urmare a apariției variantei Omicron a COVID-19, relatează AFP.

Persoanele care vin din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi nu vor fi autorizate să intre pe teritoriul SUA, a declarat un înalt oficial american.

Numai cetățenii americani și rezidenții permanenți ai Statelor Unite vor fi autorizați să intre în țară, a precizat el.

Această decizie, luată în urma unor măsuri similare anunțate în special de țările europene, survine într-un moment în care președintele american Joe Biden tocmai a redeschis granițele pentru persoanele din întreaga lume, la începutul lunii noiembrie, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva Covid, măsură luată după 20 de luni de restricții.

„Această măsură a fost introdusă în numele principiului precauției, ca urmare a noii variante de COVID-19 care circulă în Africa australă'', a explicat oficialul american jurnaliștilor.

Canada a interzis de asemenea intrarea persoanelor care vin din șapte țări din Africa australă, unde a fost detectată o nouă variantă de Covid, numită ''Omicron'' și clasată drept ''ingrijorătoare'' de către Organizația Mondială a Sănătății.

„Trebuie să acționăm rapid pentru a-i proteja pe canadieni”, a explicat, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Jean-Yves Duclos, precizând că țările în cauză sunt Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel