COVID, încă un efect negativ. Duce la hipertensiune arterială și boli cardiovasculare

covid - FOTO: Freeepik@albertyurolaits
COVID mai are încă un efect negativ asupra sănătății. Infecția poate duce la hipertensiune arterială.

COVID ar putea contribui la declanșarea hipertensiunii arteriale nou-apărute, arată o nouă cercetare. Un nou studiu sugerează că faptul de a avea COVID-19 poate reprezenta un risc mai mare de apariție a hipertensiunii arteriale pe termen lung decât gripa.

COVID, factor de risc pentru hipertensiune arterială

Studiul, publicat la începutul acestei luni în revista Hypertension, a investigat dacă persoanele cu COVID sau cu gripă au avut rate mai mari de hipertensiune arterială la șase luni după infecție.

Cercetătorii au descoperit că atât pacienții cu COVID spitalizați, cât și cei ne-spitalizați au avut o probabilitate semnificativ mai mare de a dezvolta hipertensiune decât pacienții cu gripă, unii dintre ei având vizite la spital, iar alții nu.

Studii anterioare au asociat atât COVID, cât și gripa cu tensiunea arterială ridicată - cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială. Aici, cercetătorii au vrut să afle despre ”incidența și factorii de risc asociați cu hipertensiunea nou-înființată” la persoanele cu aceste boli respiratorii, au scris în studiu.

Definită de Asociația Americană a Inimii ca fiind o tensiune arterială de 130/80 mm Hg sau mai mare, hipertensiunea poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme majore de sănătate. Afecțiunea contribuie la sau cauzează aproape 8 milioane de decese pe an în întreaga lume.

Între timp, numărul cazurilor de COVID la nivel mondial a depășit 769 de milioane, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Vezi și: Hipotiroidie: cauze, simptome, tratament. Semnul de pe piele că ai hipotiroidism. Cristina Bloț: Și nu ne simțim niciodată odihniți

Rezultate alarmante

Statisticile studiului ”sunt alarmante, având în vedere numărul mare de persoane afectate de COVID-19 în întreaga lume. Această incidență ridicată a hipertensiunii persistente nu se limitează la persoanele cu boala COVID-19 severă”, a declarat pentru autorul principal al studiului, Tim Duong, PhD, profesor de radiologie la Colegiul de Medicină Albert Einstein și la Montefiore Health System din New York City, potrivit Health.

Luke Laffin, doctor în medicină, co-director al Centrului pentru tulburări de tensiune arterială de la Cleveland Clinic, a declarat că studiul oferă o altă ”piesă în puzzle” în ceea ce privește infecțiile COVID și bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, a spus el, cercetătorii au nevoie de mai multe informații pentru a determina riscul real de hipertensiune post-COVID.

Vezi și: Fructul care înlocuiește carnea și te ajută să slăbești. Când îl gătești are gust de carne de porc. Are vitamina B6 și reduce îmbătrânirea

Anumite grupuri sunt mai predispuse să aibă tensiune arterială ridicată

Pentru studiu, cercetătorii au analizat dosarele medicale de la Montefiore Health System din New York, care deservește o populație diversă din punct de vedere rasial și etnic.La studiu au participat aproximativ 45.000 de persoane cu COVID între martie 2020 și august 2022 și 14.000 care au avut gripă între ianuarie 2018 și august 2022. Niciun pacient nu a avut antecedente de hipertensiune arterială.

Cercetătorii au analizat ce pacienți au avut tensiune arterială ridicată la o întâlnire de urmărire de șase luni. Ei au constatat că aproximativ 20% dintre persoanele spitalizate cu COVID și 11% dintre pacienții ne-spitalizați aveau hipertensiune arterială șase luni mai târziu.

Asta în comparație cu 16% dintre pacienții spitalizați cu gripă care au dezvoltat hipertensiune arterială și 4% dintre persoanele ne-spitalizate cu gripă care au avut hipertensiune arterială post-infecție.

În plus, cercetătorii au constatat că persoanele de culoare, bărbații și cei cu vârsta peste 40 de ani au avut cel mai mare risc de hipertensiune persistentă post-COVID. De asemenea, a fost mai frecvent ca persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi boala coronariană și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), să dezvolte hipertensiune arterială.

”Cercetătorii nu au putut lua în considerare efectul vaccinurilor COVID asupra valorilor tensiunii arteriale, deoarece acestea nu erau disponibile la acel moment. Teoretic, acest lucru ar putea avea un impact asupra riscului lor prin diminuarea efectelor în aval ale COVID”, a spus Laffin.

Cercetătorii nu știu, de asemenea, de ce o infecție COVID poate influența riscul de tensiune arterială, dar Laffin a teoretizat că ar putea fi legată de factori precum inflamația persistentă, un impact pe termen lung asupra sistemului imunitar sau deteriorarea celulelor endoteliale care căptușesc vasele de sânge.

O altă necunoscută este dacă orice potențială tensiune arterială ridicată legată de COVID poate dispărea în timp.

”Nu avem suficiente date pentru a spune da sau nu. Majoritatea persoanelor care dezvoltă hipertensiune arterială își pot reduce tensiunea arterială doar cu intervenții legate de stilul de viață; cu toate acestea, s-ar putea să nu fie suficient pentru a atinge țintele de tensiune arterială sugerate”, a explicat Laffin.

Vezi și: Cauza care influențează creșterea prostatei. Conf. dr. Marcian Manu: Este ”benzina” care dezvoltă adenomul de prostată

Cum să reduceți șansele de a dezvolta hipertensiune arterială

Cel mai bun mod de a vă reduce șansele de a dezvolta complicații legate de COVID (inclusiv o posibilă hipertensiune arterială) este de a lua măsuri de precauție pentru a preveni contractarea COVID în primul rând

Vaccinarea poate, de asemenea, să vă reducă riscul de infectare și să vă reducă șansele de a avea efecte secundare pe termen lung în cazul în care sunteți testat pozitiv pentru COVID, a declarat Duong.

Potrivit lui Laffin, este prea devreme pentru a spune dacă tratamentele pentru COVID, cum ar fi Paxlovid, antiviralul prescris pentru persoanele cu risc de îmbolnăvire severă, ar putea influența dacă oamenii dezvoltă tensiune arterială ridicată după o infecție.

În cazul în care contractați COVID, Duong a sfătuit să începeți un dialog cu un furnizor de servicii medicale despre posibilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială, mai ales dacă vă încadrați în oricare dintre categoriile cu risc ridicat identificate în cadrul studiului.

”Sperăm că aceste constatări ar putea crește gradul de conștientizare pentru a depista hipertensiunea la pacienții cu risc după îmbolnăvirea cu COVID-19. Identificarea mai devreme a pacienților cu risc ar permite tratarea hipertensiunii și a complicațiilor legate de hipertensiune”, a spus Duong.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel