COVID, impact asupra inimii. Afectează inima și după 3 ani de la infecție

covid - FOTO: Freepik@PSD IMAGE
COVID are un efect devastator asupra inimii, chiar și după 3 ani de la infecția inițială. Persoane infectate cu COVID sunt expuse unui risc major de atac de cord, AVC sau chiar deces.

Vezi și: Zahărul, efecte nocive. Dr. Radu Țincu: Este una din dependențele greu de eliminat

O analiză recentă a datelor de sănătate din UK Biobank indică faptul că riscurile asociate COVID-19 se extind dincolo de infecția inițială, cu riscuri crescute de atac de cord, accident vascular cerebral și deces care persistă timp de până la trei ani.

Acest studiu, publicat pe 9 octombrie în jurnalul Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB) al Asociației Americane a Inimii, subliniază implicațiile pe termen lung asupra sănătății cardiovasculare pentru indivizi, în special pentru cei care au avut cazuri severe care au necesitat spitalizare, potrivit EurekAlert.

Autorul principal, James Hilser, M.P.H., doctorand la Universitatea Southern California Keck School of Medicine, a subliniat descoperirile alarmante.

"Am găsit un risc pe termen lung pentru sănătatea cardiovasculară asociat cu COVID, mai ales în rândul persoanelor cu cazuri severe de COVID-19 care au necesitat spitalizare", arată James Hilser.

Studiul a relevat că riscul crescut de atac de cord și accident vascular cerebral a continuat timp de trei ani după infecție și a fost comparabil cu factorii de risc cardiovascular deja stabiliți, cum ar fi diabetul de tip 2 și boala arterială periferică.

Vezi și: 6 obiceiuri sănătoase care scad colesterolul. Stilul de viață, impact major asupra colesterolului

Metodologia cercetării

Echipa de cercetare a analizat datele de sănătate și genetice pentru peste 10.000 de adulți, inclusiv aproximativ 8.000 care au testat pozitiv pentru COVID-19 și aproximativ 2.000 care au fost spitalizați.

În contrast, peste 200.000 de adulți fără o istorie de COVID-19 au fost, de asemenea, examinați pentru comparație. Este important de menționat că niciunul dintre participanți nu a fost vaccinat la momentul infecției, deoarece vaccinurile nu erau disponibile în 2020.

Analiza a dezvăluit mai multe descoperiri critice:

Adulții cu COVID-19 au avut de două ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau de a deceda comparativ cu cei fără o istorie de COVID-19.

Riscul a fost aproape de patru ori mai mare pentru persoanele spitalizate cu COVID-19.Persoanele spitalizate pentru COVID-19 fără boli cardiovasculare sau diabet de tip 2 au avut un risc cu 21% mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și deces comparativ cu persoanele cu afecțiuni cardiovasculare existente, dar fără infecție COVID-19.

Cei cu grupe de sânge non-O (A, B, AB) au prezentat un risc și mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, cu un risc crescut de 65% comparativ cu persoanele cu sânge de tip O.

Vezi și: Poziția brațului poate influența tensiunea arterială. Cum se măsoară, de fapt, tensiunea

COVID, impact asupra inimii - FOTO: Freepik@kjpargeter

Implicații pentru sănătatea globală

Autorul co-senior al studiului, Stanley Hazen, M.D., Ph.D., a subliniat importanța globală a acestor descoperiri,.

"La nivel mondial, peste un miliard de oameni au experimentat deja infecția cu COVID-19. Descoperirile raportate nu sunt un efect minor într-un mic subgrup", a explicat dr. Stanley Hazen, potrivit SciTechDaily.

Rezultatele, care au implicat aproape un sfert de milion de indivizi, ridică întrebări importante despre creșterea bolilor cardiovasculare la nivel mondial.

Recomandări pentru prevenție

Având în vedere riscurile crescute de complicații cardiovasculare asociate COVID-19, cercetătorii sugerează că persoanele cu o istorie de infecție COVID-19 ar putea beneficia de strategii proactive de prevenire a bolilor cardiovasculare. Aceasta include intervenții timpurii, în special pentru cei care au suferit cazuri severe de COVID-19.

Sandeep R. Das, M.D., M.P.H., a comentat implicațiile studiului, subliniind că spitalizarea din cauza COVID-19 ar trebui considerată un marcator semnificativ de risc cardiovascular. El a solicitat o investigație suplimentară asupra impactului direct potențial al COVID-19 sever asupra sistemului cardiovascular.

Vezi și: Cancerul de pancreas, diagnostic dificil. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Apare pe niște leziuni

Direcții viitoare

În ciuda informațiilor valoroase furnizate de studiu, cercetătorii au recunoscut mai multe limitări, inclusiv concentrarea asupra pacienților infectați cu tulpina originală a COVID-19, înainte de disponibilitatea pe scară largă a vaccinurilor.

Autorul co-senior Hooman Allayee, Ph.D., a sugerat că efectele cardiovasculare pe termen lung ale infecției cu COVID-19 merită o considerație serioasă.

"Rezultatele sugerează că persoanele cu o infecție anterioară COVID ar putea beneficia de îngrijiri preventive pentru bolile cardiovasculare", a explicat Hooman Allayee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel