COVID-19: Vaccin sub formă de plasture împotriva celulelor T, care ar putea oferi o imunitate de zeci de ani

Vaccin COVID ca un plasture. Foto: UPMC / nih.gov
O companie britanică va începe în ianuarie testele clinice ale unui vaccin de a doua generație împotriva COVID-19, un plasture cutanat ușor de administrat care utilizează celule T pentru a ucide celulele infectate și care ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă decât vaccinurile actuale.

Emergex firma din Abingdon, Oxfordshire, Marea Britanie, dezvoltă vaccinuri cu celule T, o creație a profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al companiei și profesor emerit de medicină moleculară la University College London.

Vaccinurile folosesc celulele T pentru a elimina rapid celulele infectate din organism, imediat după infectare, prevenind astfel replicarea virală și declanșarea bolii. În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri COVID se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate.

Celelalte vaccinuri, cum ar fi vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford University, produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T, dar într-o măsură mai mică.

Emergex a primit undă verde de la autoritatea elvețiană de reglementare a medicamentelor pentru a efectua teste inițiale pe oameni la Lausanne, care au implicat 26 de persoane care vor primi o doză mare și o doză mică din vaccinul său experimental Covid-19, începând cu 3 ianuarie. Rezultatele intermediare ale procesului sunt așteptate în iunie 2022.

Robin Cohen, directorul comercial al companiei, a declarat, conform The Guardian, că „este prima dată când un organism de reglementare a aprobat un vaccin împotriva COVID-19 pentru a intra în studii clinice al căror singur scop este acela de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns cu anticorpi și acele celule T caută celule infectate și le omoară.”

Folosind analogia unui asteroid care lovește o planetă, el a explicat că „virusul este precum asteroidul: trage în planetă și un cod viral, o semnătură pentru acel virus, este afișat rapid pe toată suprafața. Aceste semnături sunt citite de celulele T ca fiind străine, iar celulele T ucid celula înainte de a putea produce noi viruși vii”.

Vaccinurile actuale împotriva COVID-19 provoacă în principal un răspuns de anticorpi care scade în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de vaccinuri de rapel pentru a menține protecția împotriva virusului. Vaccinul Emergex funcționează diferit, ucigând rapid celulele infectate. Aceasta înseamnă că ar putea oferi o imunitate de lungă durată – posibil timp de zeci de ani –, răspuns care ar putea fi, de asemenea, mai bun în lupta împotriva mutațiilor virusului, a spus Cohen.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a spus că se îndoiește că un vaccin cu celule T „ar putea face treaba singur”, dar ar putea juca un rol complementar, într-o abordare combinată în care oamenii sunt imunizați cu vaccinuri diferite, administrate în prima, a doua și a treia doză, mai notează The Guardian

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel