Generația Z și tinerii Millennials...
Varianta Omicron de coronavirus are mai multe subtipuri. Danemarca a fost afectată în principal de subtipurile BA.1 și BA.2, ar cercetătorii de la Statens Serum Institut (SSI) au vrut să vadă dacă reinfecția cu BA.2 poate apărea la scurt timp după infecția inițială cu BA.1. Răspunsul a fost da – dar, în general, se estimează că reinfectarea apare rar.
De când varianta Omicron a ajuns în Danemarca la sfârșitul lunii noiembrie 2021, o parte considerabilă a populației daneze a fost infectată – aprox. 2 milioane de danezi au fost testați pozitiv prin PCR, din cei 5,8 milioane cât constituție populația țării!
În Danemarca, subvarianta mai infecțioasă BA.2 de Omicron a „detronat” foarte repede subvarianta originală BA.1, cel mai des întâlnită la nivel mondial, însă până la acest studiu oamenii de știință nu știau dacă o persoană poate fi infectată de ambele subvariante.
Noul studiu, coordonat de cercetătorii de la principala agenție de combatere a bolilor infecțioase din Danemarca, Statens Serum Institut (SSI), arată că persoanele infectate cu BA.1 pot fi infectate și cu BA.2 la scurt timp după aceea, însă astfel de cazuri sunt rare.
Studiul, care nu a fost deocamdată examinat de alți cercetători prin procedura peer-review, arată că au fost înregistrate, în total, 1.739 de cazuri de persoane care au fost testate pozitiv de două ori într-un interval cuprins între 20 și 60 de zile, înregistrate între 21 noiembrie 2021 și 11 februarie 2022.
Dintre acestea, „dintr-un total de 187 de cazuri de reinfecție, am identificat 47 de cazuri de reinfecții cu BA.2 la scurt timp după o infecție cu BA.1, mai ales la persoane tinere nevaccinate cu boală ușoară care nu a dus la spitalizare sau deces. În concluzie, oferim dovezi că reinfecțiile cu Omicron BA.2 pot să apară la scurt timp după infecțiile cu BA.1, dar sunt rare”, au notat cercetătorii.
Aceste reinfectări îi afectează cel mai mult pe tineri și pe indivizii nevaccinați, cauzând doar forme ușoare de COVID-19, iar niciunul dintre aceste cazuri nu a dus la spitalizări sau la decese, au precizat, într-un material, cercetătorii danezi.
BA.1 și BA.2 diferă între ele prin aproximativ 40 de mutații genetice. În timp ce BA.2 reprezintă deja 88% din totalul cazurilor de coronavirus din Danemarca, numărul infectărilor cu această subvariantă a început să crească recent și în Marea Britanie, Africa de Sud și Norvegia.
Studiul a fost trimis pentru publicare și este disponibil, deocamdată, pe platforma MedRxiv (link direct studiu).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...