Ochii căprui, cea mai comună culoare...
O mare problemă în procurarea materialelor sanitare, precum măști, combinezoane și mănuși, în timpul pandemiei de COVID-19 o constituie faptul că multe companii care produc așa ceva aveau fabrici exclusiv în China sau alte țări din Asia. Iar importurile s-au făcut extrem de greu, în condițiile în care China a fost în carantină luni de zile.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenţei, a explicat că țara noastră este mult prea dependentă momentan de importuri. O soluție ar fi ca industria autohtonă să-și diversifice producția – ceea ce se întâmplă deja - astfel încât să compenseze această dependență. Dar, în primă fază, produsele autohtone ar putea să fie mai scumpe.
„Orice criză are și lucruri rele, dar poate să fie și o oportunitate, și eu cred că avem o șansă ca industria autohtonă să profite până la urmă de pe urma acestei crize, unu – pe produse să le zicem strategice din punct de vedere al combaterii pandemiei, asta înseamnă și produse alimentare, dar și produsele medicamentoase sau echipamente de protecție. E o preocupare acum să nu mai fim atât de dependenți de importuri și să stimulăm producția internă, chiar dacă e posibil ca cel puțin la început ea să fie mai scumpă. Aici v-aș ruga să avem înțelegere, să nu ne așteptăm că dacă facem măști în România ele vor putea să vină la același preț la care veneau din China înainte de criză. Totul e să vină, să le avem, și să fie la un preț care nu e prețul de speculă pe care l-am văzut la începuturile crizei. Asta ar fi o soluție pe termen scurt a înlocuirii importurilor, nu mai luăm din China, vrem să producem în țară", a explicat Bogdan Chirițoiu, exclusiv la DC News.
Președintele Consiliului Concurenței spune că se așteaptă ca astfel de mișcări să vadă în toată Europa, pentru că nu poți să mai aștepți ca toate măștile, mănușile sau combinezoanele să fie importante din China. Iar aici România are un avantaj care ar putea să o facă atractivă pentru investitori.
„Nu e un lucru înțelept să pui toate ouăle într-un singur coș, e mai inteligent să ai mai multe surse de aprovizionare, și atunci mă aștept ca multe companii din Europa să-și mute fabrici, nu înseamnă că renunță complet la fabricile din Asia, dar să aibă fabrici și în Europa. Și eu cred că România, care e totuși ceva mai ieftină ca forță de muncă decât alte state, care are o forță de muncă destul de bine pregătită, să fie o locație atractivă pentru investitori, pentru aceste fabrici care se mută dinstre Asia spre Europa", a mai explicat Bogdan Chirițoiu.
Ce măsuri s-au luat pentru stoparea speculei cu măști și alte produse sanitare, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ochii căprui, cea mai comună culoare...
Prostata este o glandă mică, de...
Tromboza reprezintă formarea unui...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Acest ceai scade tensiunea arterială...
Tăieturile de hârtie: cu toții le-am...