COVID-19: cum te predispune la alte afecțiuni, chiar și după ce ai trecut prin boală

Pandemie
Unii oameni sunt mai predispuși să dezvolte alte boli după ce s-au vindecat de COVID-19. Aceasta este teoria pe care o studiază acum cercetătorii

Coronavirusul, care provoacă COVID-19, poate răni definitiv plămânii, mușchiul inimii, rinichii, creierul și alte organe. În plus, unele persoane (care suferă de ceea ce numim „COVID prelungit) care se recuperează cu greu după cele mai grave simptome ale COVID, pot rămâne cu oboseală debilitantă, dificultăți de gândire și alte simptome care îngreunează funcționarea normală la locul de muncă sau acasă.

Ca și cum această suferință nu ar fi suficientă, devine clar că persoanele care se recuperează de COVID au un risc crescut de a dezvolta o varietate de alte boli.

Un studiu publicat online pe 22 aprilie 2021 de revista Nature a comparat 73.000 de veterani americani care au supraviețuit COVID cu aproape cinci milioane de veterani nespitalizați, fără COVID, dar și cu un alt grup mare, cu pneumonie cauzată de gripă.

Cele două grupuri de comparație au fost similare cu grupul COVID în ceea ce privește vârsta, sexul, rasa și etnia, cartierul în care locuiau, antecedentele medicale, utilizarea serviciilor medicale și alte măsuri. Toate grupurile au fost urmărite pentru o medie de patru luni. În acea perioadă, persoanele care s-au „recuperat” după COVID aveau un risc mai mare să dezvolte noi probleme de sănătate – inclusiv atacuri de cord, hipertensiune arterială, diabet, colesterol ridicat, inflamație a mușchilor și cheaguri de sânge care au ajuns la plămâni.

Riscul de a muri în timpul studiului a fost cu 60% mai mare pentru pacienții cu COVID. Ceva în legătură c modul în care organismul a răspuns la coronavirus i-a făcut pe oameni să devină mai vulnerabili la boli, chiar și după ce simptomele cauzate de virus au încetat.

Deși riscul de apariție a acestor boli era cel mai mare la persoanele care fuseseră cel mai bolnave de COVID, chiar și cei care erau ușor bolnavi aveau un risc crescut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel