COVID-19 - BILANȚ - 26.11 2021: aproape 2.000 de noi cazuri și peste 100 de decese

Coronavirus. Foto: Pixabay
Aproape 2.000 de noi cazuri de infectări și peste 100 de decese au  fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 26 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.958 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 160 de decese dintre care 45 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.

Numărul de infectări în scădere determină autoritățile să revină asupra măsurilor restrictive impuse în plin val 4 al pandemiei.

Astfel, Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, propune ca certificatul verde să fie necesar doar în perioadele în care crește numărul de infectări. „În momentul în care vom constata o reluare a creșterii, care să fie iarăși consistentă, adică să dureze, de exemplu, trei săptămâni și să avem o creștere de 1,5 ori a cazurilor săptămânal, să putem introduce certificatul verde pentru anumite tipuri de activități și rămâne să discutăm care sunt aceste activități. Iar în momentul în care înregistrezi o scădere constantă și o scădere sub o anumită incidență, de exemplu, 0,5 - o incidență foarte mică - să poți să renunți la el. Pentru că o astfel de abordare, care este predictibilă, măsurabilă și se poate anunțată din timp, ajută oamenii să se adapteze și să-și mărească un pic modul predictiv al comportamentului, ceea ce ar putea domoli creșterea. E bine să încercăm să găsim un partener în populație, ceea ce ar face mai acceptabil acest document. Acest document a fost introdus pentru a facilita călătoriile în spațiul Uniunii Europene. Ulterior, unele state l-au folosit fie pentru reducerea transmiterii în anumite spații foarte aglomerate - cluburi, discoteci etc - sau alte state l-au folosit pentru a stimula vaccinarea”, a explicat nou ministru al Sănătății.

Pe de altă parte, noua variantă a coronavirusului, identificată în Africa de Sud, creează îngrijorare.  

Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, a spus că există o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de alte variante care au circulat.

„Această variantă ne-a surprins, are un salt mare în evoluție [și] multe alte mutații la care ne așteptam”, a spus el.

Într-un briefing pentru presă, profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 sunt la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa în celulele corpului nostru.

Mărind și mai mult la domeniul de legare la receptor (aceasta este partea virusului care face primul contact cu celulele corpului nostru), are 10 mutații, în comparație cu doar două pentru varianta Delta care a măturat lumea.

Acest nivel de mutație a venit cel mai probabil de la un singur pacient care nu a putut să învingă virusul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel