Coșmarurile la vârstă mijlocie, asociate cu declinul cognitiv. Pot fi semn al demenței

cosmarurile - FOTO: Freepik@EyeEm
Acest semn din timpul vârstei mijlocii poate indica dezvoltarea demenței.

Cercetările noi sugerează că coșmarurile în mijlocul vieții sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de demență ulterioară. Cu toate acestea, un expert exprimă scepticism în privința acestei asocieri.

Într-un studiu prezentat la Congresul Anual al Academiei Europene de Neurologie (EAN) în 2024, cercetătorii au constatat că adulții de vârstă mijlocie care au raportat coșmaruri săptămânale distressante aveau un risc crescut de patru ori de a dezvolta demență în comparație cu cei fără coșmaruri.

Dr. Abidemi Otaiku de la Imperial College London a declarat că este posibil ca unele vise, precum coșmarurile să fie fie un factor de risc cauzal pentru demență, fie unul dintre primele semne ale acesteia.

"Am constatat că, după controlul pentru factorii genetici, asocierea coșmaruri și atât declinul cognitiv, cât și demența a rămas robustă. Am constatat de asemenea că nu există o relație semnificativă între frecvența coșmarurilor și factorii genetici în niciunul dintre grupurile de vârstă

Având în vedere că nu există încă un tratament pentru boala Alzheimer sau alte tipuri de demență"este important să identificăm persoanele în stadiile incipiente, înainte de a dezvolta simptome, astfel încât să poată beneficia de medicamente care modifică boala, atunci când acestea sunt disponibile, și de strategii preventive" a declarat Otaiku pentru Medscape Medical News.

Vezi și: 1 din 3 femei va face o fractură osteoporotică după 50 de ani. Dr. Cătălin Codreanu: Multe abandonează tratamentul pentru că este o boală care nu doare

Impact genetic

Studiul a inclus și date genetice pentru a investiga dacă acestea influențează asociațiile observate între visele distressante și declinul cognitiv sau demența. După ajustarea pentru factorii genetici, asocierea a rămas robustă.

În timpul prezentării sale, dr. Otaiku a exclus posibilitatea ca tulburarea comportamentală în somnul cu mișcări rapide ale ochilor (REM) să explice complet asociația observată, menționând că este foarte rară și nu prezice demența în mod general.

"Presupunem că demența cu corpuri Lewy ar fi una dintre cele mai puternice asocieri, dar având în vedere că aceasta reprezintă mai puțin de 5% din diagnosticările în comunitate, este probabil ca efectele să se aplice și în cazul bolii Alzheimer și alte tipuri, iar studiile anterioare au arătat că coșmarurile sunt mai frecvente în boala Alzheimer în anumite stadii" a concluzionat el.

Vezi și: "S-a întâmplat ceva cu mine acum un an. Am observat că nu am aer". Andreea Marin, diagnostic: Mi-a zis medicul - glumă, glumă, dar haideți să ne suim pe cântar! Mi-a căzut fața

Coșmarurile, asociate cu demența - FOTO: Freepik

Coșmarurile, asociate cu demența

Prof. Sebastiaan Engelborghs de la Universitatea Liberă din Bruxelles a subliniat că coșmarurile pot fi simptome ale tulburării comportamentului REM, cunoscută pentru asocierea sa cu demența în etapele ulterioare. El a adăugat că tratarea simptomelor de somn nu reduce riscul de demență în sine.

"Presupun că subiecții cu coșmaruri ar putea avea tulburare de comportament REM în somn. Aceasta poate fi exclusă doar printr-un examen de somn, care nu a fost efectuat - din câte știu - în acest studiu.

Este bine cunoscut faptul că tulburarea comportamentală REM în somn poate preceda demenția cu mulți ani. Unul dintre simptomele cheie ale tulburării comportamentale REM în somn sunt coșmarurile... și de aceea întotdeauna întrebăm despre somn și coșmaruri în consultațiile din clinicile de memorie.

De aceea urmărim subiecții cognitiv sănătoși care se prezintă cu coșmaruri sugestive pentru tulburarea comportamentală REM în somn, deoarece știm că aceștia au un risc crescut de a dezvolta demență și le comunicăm acest lucru", a explicat prof. Sebastiaan Engelborghs.

Studiul sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a clarifica rolul exact al coșmarurilor în dezvoltarea demenței și posibilitatea ca tratamentul acestora să influențeze evoluția bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel