Alimentația în sezonul rece poate fi...
Executivul UE a pus în aplicare la sfârșitul lunii ianuarie un mecanism de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a controla exporturile spre țări unde situația sanitară era considerată mai bună decât în Europa, și a le supraveghea mai ales pe cele ale laboratorului AstraZeneca, acuzat de neonorarea comenzilor UE, în beneficiul altor țări, se arată în comunicat (link direct comunicat). Aceasta nu a împiedicat totuși Uniunea să exporte până acum aproape 740 milioane de doze.
Deși campaniile de vaccinare în UE și-au accelerat ritmul în decursul lunilor, „ele sunt încă în desfășurare și persistă incertitudini, în special odată cu apariția unor noi variante ale virusului”, a indicat executivul european într-un comunicat.
„Este, așadar, necesar să menținem transparența”, iar mecanismul de control, în vigoare până la finele lui septembrie, va fi prelungit până la 31 decembrie.
În practică, acest mecanism obligă, înaintea oricărui export de vaccinuri în afara UE, ca laboratorul respectiv să obțină undă verde din partea statului de unde sunt expediate dozele. Această decizie trebuie ulterior confirmată de Comisia Europeană.
Potrivit Comisiei, între sfârșitul lui ianuarie și 28 septembrie, Cei 27 au aprobat peste 2.600 de cereri de export, pentru un număr total de 738 milioane de doze, având ca destinație 56 de state și teritorii (printre care Marea Britanie, Australia, SUA, Chile, Canada, Israel, Japonia, Turcia).
În această perioadă, o singură cerere de export - de doze de vaccin de la AstraZeneca având ca destinație Australia - a fost respinsă.
„În următoarele trei luni, Comisia va lucra la stabilirea unui nou mecanism de supraveghere, ce va furniza informații actualizate despre exporturi după expirarea mecanismului actual la 1 ianuarie 2022”, dar fără a trece prin constrângeri de cereri de autorizare, arată comunicatul.
Mai multe puteri (printre care SUA, India, Africa de Sud), la fel ca unele ONG-uri, cer o ridicare temporară a brevetelor care protejează vaccinurile, pentru a dezvolta producția lor, dar Bruxellesul refuză, preferând să suplimenteze participarea Uniunii la mecanismul ONU de solidaritate Covax.
„UE continuă să subscrie în întregime la principiile de solidaritate internațională și de responsabilitate”, a subliniat Comisia de la Bruxelles, reamintind că acest control nu se aplică exporturilor de vaccinuri în țări cu nivel scăzut sau mediu al PIB/locuitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...