Copilul cu trei părinți: cum este posibil. Tehnica ciudată, dar benefică, ce elimină malformațiile copilului

copilul cu trei parinti - FOTO: Freepik@onlyyouqj
Cum poate avea un copil trei părinți. Ce presupune tehnica prin care se elimină unele malformații ale bebeșului folosind material genetic de la o a treia persoană.

Cum poate avea un copil trei părinți. Ce gene are copilul de la o a treia persoană și cum îi influențează sănătatea. La opt ani după ce Marea Britanie a devenit prima țară care a reglementat tehnica de reproducere cunoscută sub numele de substituție mitocondrială, au apărut public informațiile potrivit cărora mai mulți copii din Regat s-au născut folosind această procedură.

Ce probleme de sănătate au copiii cu trei părinți

Autoritatea pentru Fertilizare și Embriologie Umană (HFEA), autoritatea de reglementare a fertilității din Regatul Unit, a confirmat că mai puțin de cinci copii din Regatul Unit s-au născut folosind procedura din aprilie 2023. Terapia de înlocuire mitocondrială (MRT), legalizată în Regatul Unit în 2015, are scopul de a preveni moștenirea unor afecțiuni grave de sănătate cauzate de mutațiile mitocondriilor, organele producătoare de energie ale celulelor.

”Astfel de mutații afectează adesea inima, creierul și mușchii. Procedura - uneori numită fertilizare in vitro a trei persoane (FIV) - implică mutarea materialului genetic nuclear dintr-un ovul sau un embrion unicelular cu mitocondrii care provoacă boli la un ovul donator sau un embrion căruia i-a fost îndepărtat materialul genetic nuclear. Deoarece procesul folosește spermatozoizi și ovul de la părinții biologici cu structuri minuscule asemănătoare unor baterii, numite mitocondrii, din ovulul donatorului, copilul rezultat are ADN de la mamă și tată, ca de obicei, plus o cantitate mică de material genetic - aproximativ 37 de gene - de la donator.

Procesul a condus la sintagma ”bebeluși cu trei părinți”, deși mai mult de 99,8% din ADN-ul copiilor provine de la mamă și tată. În acest sens fost folosită o tehnologie de pionierat, pentru a preveni ca fătul să moștenească boala mitocondrială a mamei”, arată Asociația de Genetică și Medicină Personalizată.

Vezi și: De ce să îți pui căpșuni pe față. Beneficii uimitoare pentru față: 4 pași pentru o mască facială acasă

Ce sunt bolile mitocondriale

Marea Britanie nu este prima țară care a creat copii prin tratamentul de donare mitocondrială (MDT). În 2016, un medic american a anunțat prima naștere MDT din lume după ce a tratat o femeie iordaniană care avea mutații mitocondriale. Bolile mitocondriale sunt transmise doar de către mamă , astfel încât mutațiile dăunătoare ale mitocondriilor pot afecta toți copiii pe care o femeie îi are.

În acest caz, printr-o tehnică avansată de fertilizare in vitro, sperma tatălui biologic al bebelușului a fost folosită pentru a fertiliza separat ovulele de la mama biologică, care suferă de o boală mitocondrială, și ovulul de la o treia donatoare, o femeie cu mitocondrii funcționale. Apoi, materialul genetic nuclear din ovulul donatorului este îndepărtat și înlocuit cu materialul genetic de la părinții biologici.

Produsul final - oul - care are materialul genetic (ADN) de la părinți și mitocondriile sănătoase de la donatoare, este implantat în uter și transportat până la termen pentru a da un copil care va fi liber de mamă. boala mitocondrială. Acest proces este numit Mitocondrial Donation Treatment (MDT). Copilul din Marea Britanie care a beneficiat de MDT are în prezent 5 luni și pare să se dezvolte normal.

Bolile care apar în urma acestor mutații mitocondriale se numesc boli mitocondriale. Cele mai multe dintre cele 20.000 de gene ale unui om sunt înfășurate în nucleul aproape fiecărei celule din organism. Dar, punctate în jurul fiecărui nucleu se află mii de mitocondrii cu propriile gene. Atunci când funcționează corect, mitocondriile furnizează energie vitală pentru celulele care alcătuiesc organele noastre.

Vezi și: Cum știi dacă ai un dop de ceară în ureche. Cum cureți ceara din urechi, 3 trucuri simple: Oamenii cred că ceara este murdară și trebuie curățată, dar e antifungică, antibacteriană

Mutațiile care deteriorează mitocondriile tind să afecteze cel mai mult țesuturile mari consumatoare de energie: creierul, inima, mușchii și ficatul. Acestea se pot deteriora implacabil pe măsură ce un copil afectat crește. Rolul mitocondriilor în corpul uman Mitocondriile sunt un organit celular care alimentează aproape fiecare celulă din corpul uman, astfel, sunt cunoscute ca fiind centralele energetice ale celulei. Aceste organite în formă de capsulă nu transformă doar oxigenul și nutrienții în energie chimică, ci metabolizează și colesterolul și sintetizează hormoni și neurotransmițători. Mitocondriile au două învelișuri membranare.

Membrana exterioară este poroasă, în timp ce membrana interioară este adânc pliată. Aceste pliuri măresc suprafața pentru reacțiile chimice generatoare de ATP. Energia necesară pentru diferitele activități chimice necesare vieții este eliberată de mitocondrii sub formă de molecule de ATP (trifosfat de adenozină). ATP este cunoscută ca fiind moneda energetică a celulei.

Vezi și: Cum să slăbești mâncând. Sanda Creţoiu: Oamenilor nu le vine să creadă! Vin surprinşi după două săptămâni și zic - am reuşit să dau jos din kilograme

Organismul utilizează energia stocată în ATP pentru a produce noi compuși chimici și pentru muncă mecanică. Mitocondriile sunt organite ciudate, în sensul că au propriul ADN și ribozomi. Prin urmare, mitocondriile sunt capabile să producă unele dintre propriile proteine. Ribozomii, care sunt prezenți în toate celulele active, sunt locurile de fabricare a proteinelor, notează Clever Notes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel