Contraceptive orale, efect incredibil în cancerul ovarian și endometrial

Contraceptive orale, anticonceptionale. Foto: Pixabay
Pastilele contraceptive orale pe lângă faptul că păzesc de o sarcină nedorită și reglează menstruația, au și un efect incredibil în cancerul ovarian și endometrial, arată un nou studiu.

Un studiu uriaș realizat de cercetători de la Universitatea Uppsala, care a implicat mai mult de 250.000 de femei, arată că utilizarea contraceptivelor orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial. Efectul protector rămâne câteva decenii după întreruperea utilizării. Studiul este publicat în revista Cancer Research (link direct studiu).

Cancerul ovarian și endometrial sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic, cu un risc pe viață de puțin peste 2%. Cancerul endometrial este puțin mai frecvent, dar având simptome mai clare și, prin urmare, este adesea detectat într-un stadiu incipient, rata mortalității în cazul său fiind scăzută. Cu toate acestea, cancerul ovarian este printre cele mai letale, deoarece de multe ori nu este detectat până când nu s-a răspândit deja în alte părți ale corpului.

Prima pastilă contraceptivă orală a fost aprobată în anii 1960, iar 80% din toate femeile din Europa de Vest au folosit contraceptive orale la un moment dat în viața lor. Contraceptivele orale includ estrogenul și progestinul, care sunt forme sintetice ale hormonilor sexuali feminini. Estrogenul și progestinul din contraceptivele orale previn ovulația și astfel protejează împotriva sarcinii.

În studiul actual, oamenii de știință au comparat incidența cancerelor de sân, ovariene și endometriale între femeile care au utilizat pastile contraceptive orale și cele care nu le-au folosit niciodată.

Risc scăzut și zeci de ani după ce nu le mai iei

„Era clar că femeile care folosiseră pastile contraceptive orale aveau un risc mult mai scăzut de a dezvolta atât cancer ovarian cât și cancer endometrial. La cincisprezece ani de la întreruperea tratamentului cu contraceptive orale, riscul era cu aproximativ 50% mai mic. Cu toate acestea, un risc scăzut a fost încă detectat până la 30-35 de ani de la întreruperea administrării”, spune Åsa Johansson de la Departamentul de Imunologie, Genetică și Patologie, Universitatea Uppsala, unul dintre cercetătorii principali din spatele studiului.

Cu toate acestea, pastilele contraceptive orale au fost asociate anterior cu un risc crescut de cancer mamar.

„În mod surprinzător, am găsit un risc puțin crescut de cancer de sân în rândul utilizatorilor de contraceptive orale, iar riscul crescut a dispărut în câțiva ani de la întreruperea administrării”, a arătat Johansson. „Rezultatele noastre sugerează că riscul de cancer de sân pe viață s-ar putea să nu difere între utilizatoare și cele care nu au luat anticonceționale niciodată, chiar dacă există un risc crescut pe termen scurt”, a mai arătat ea.

Rezultatele studiului actual sunt importante, susțin cercetătorii, deoarece utilizarea contraceptivelor orale a fost asociată frecvent cu efecte secundare, cum ar fi tromboza venoasă profundă și cancerul de sân.

„Pe lângă protecția împotriva sarcinii, am arătat că pastilele contraceptive orale au și alte efecte pozitive. Rezultatele noastre pot permite femeilor și medicilor să ia decizii mai informate cu privire la femeile care ar trebui să utilizeze pastile contraceptive orale”, spune Therese Johansson, doctorand și cercetător care a participat la studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel